NY BOK: Lars Sponheim annonserte på Venstres valgvake i høst, at han ville gi seg som leder i partiet. Nå har det kommet bok om den omstridte og populære partilederen og tidligere statsråden. Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet
NY BOK: Lars Sponheim annonserte på Venstres valgvake i høst, at han ville gi seg som leder i partiet. Nå har det kommet bok om den omstridte og populære partilederen og tidligere statsråden. Foto: Torbjørn Gønning / DagbladetVis mer

Beskrives som «lat, direkte ufin og bøllete»

Lars Sponheim har et arrogant og problematisk forhold til kvinner, ifølge ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forfatterne av boka «Sponheim Uautorisert», Olav Garvik og Olav Kobbeltveit, slakter Lars Sponheims lederstil og samarbeidsevner. Særlig problematisk skal hans forhold til kvinnelige kolleger og samarbeidspartnere ha vært.

- Ikke minst kvinner har reagert, og står igjen med bildet av en arrogant og ufordragelig fyr. Det gjelder til og med kvinner helt på topplanet i Venstre, skriver de to erfarne politiske journalistene om Venstre-lederen som ga seg etter valgnederlaget i høst.

Begge har bakgrunn fra Bergens Tidende i Sponheims hjemfylke Hordaland.

- Med få unntak greide Lars Sponheim i de årene han var stortingsrepresentant å legge seg ut med den ene kvinnen etter den andre. Men han gjorde gode og iherdige forsøk på å finne kvinnelige medarbeidere. Det var med andre ord ikke viljen det sto på. Det bare skar seg, rett og slett, fortsetter de.

Mønster I boka får Venstre-lederen slakt av flere av sine tidligere kvinnelige politiske rådgivere.

- Det er et besynderlig mønster i dette. Flere av de han knyttet opp til seg ble etter hvert oversett, behandlet som luft, og opplevde han som arrogant — ja, som direkte ufin og bøllete når han fnyste synspunktene og argumentene deres til side, skriver forfatterne.

Kvinner skal ha opplevd Sponheim som mannssjåvinistisk og flere skal ha forlatt hans overhalinger gråtende.

Tidligere Venstre-statsråd Guro Fjellanger sier til forfatterne at hun selv aldri opplevde å være usynliggjort, men at hun visste at andre kvinner klaget over akkurat det. Men også den tidligere Venstre-nestlederen slet med Sponheim.

Massive problemer Fjellanger forteller om hvordan hun som miljøvernminister og tidligere generalsekretær i Nei til EU ble fullstendig overrumplet av Sponheim. På vei inn til en regjeringskonferanse fortalte partilederen henne at statsminister Bondevik hadde bedt ham avklare om det var aktuelt å for Venstre å ta ut dissens om EU og Schengen-avtalen.

På vei inn døra til konferansen, slo Sponheim fast at han regnet det som uaktuelt, skriver forfatterne.

- Det var utrolig respektløst. Jeg ble forbanna(...)Jeg tror det var der og da at jeg bestemte meg for å hoppe av nestledervervet i Venstre. Dette ville jeg ikke være med på mer, sier hun i boka.

Flink, men vanskelig Tidligere politisk rådgiver i Næringsdepartementet, Monica Rolfsen, sier følgende i boka:

- Jeg har svært delte inntrykk fra tida i departementet. Sponheim var flink og rask til å sette seg inn i saker som interesserte ham. Men i nære relasjoner er han ikke god, sier hun.

Hennes etterfølger Grethe Stave fikk også store problemer:

- Tiden som politisk rådgiver er den tøffeste arbeidserfaringen jeg har hatt noen gang, men ikke på grunn av selve arbeidet. Jeg følte aldri jeg var noen nær medarbeider av Lars. Jeg fikk ikke skikkelig kontakt med ham.Konfliktene med de to nestlederne Aud Folkestad og Jennie Johnsen er andre kjente historier om hvordan Sponheim har vært i konflikt med kvinner.

Den unge Johnsen ble avsatt i et avisintervju.I boka forklarer Sponheim seg slik, som svar på anklagene om arroganse.

- Når jeg ser at folk ikke har noe godt hode, kan jeg nok oppfattes som om jeg virker arrogant.

- Litt lat Sponheim får også gjennomgå av en rekke regjeringskolleger og samarbeidspartnere.

DELT OPPLEVELSE: Tidligere Venstre-statsråd Guro Fjellanger sier til forfatterne at hun selv aldri opplevde å være usynliggjort, men at hun visste at andre kvinner klaget over akkurat det. Men også den tidligere Venstre-nestlederen slet med Sponheim. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
DELT OPPLEVELSE: Tidligere Venstre-statsråd Guro Fjellanger sier til forfatterne at hun selv aldri opplevde å være usynliggjort, men at hun visste at andre kvinner klaget over akkurat det. Men også den tidligere Venstre-nestlederen slet med Sponheim. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

- Jeg må vel være ærlig og svare at jeg opplevde ham som litt lat, en som lente seg litt tilbake. Men han var flink til å finne løsninger når det buttet imot, sier Høyre-leder Erna Solberg i boka.

- Vi i Stortinget hadde liten innvirkning på det han drev med. Vi ble i liten grad hørt. Og han var sta. Selv i småsaker kunne han være vrien, og det hendte at vi måtte alliere oss med SV!, sier Høyres Ivar Kristiansen om da Sponheim var landbruksminister i regjering sammen med Høyre, og legger til:

- Jeg kan vel trygt si at vi i Høyre hadde like god kontakt med Bjarne Håkon Hanssen som landbruksminister som vi hadde etterpå med Sponheim.

- For mye Kim Il Sung Tidligere statssekretær Kjell Alvheim karakteriserer Sponheim på denne måten i boka:

- Det var litt for mye Kim Il Sung over Lars. Han snakke litt for ofte om hva han ville, ikke hva Venstre ville.Alvheim som også var fra Hordaland, var en nær medarbeider av Sponheim. Men ifølge forfatterne hadde han, som i 1996 ville vrake Odd Einar Dørum til fordel for Sponheim, fått mer enn nok av partilederen da han åtte år seinere var leder av valgkomiteen.«Også styret i Hordaland Venstre var av samme mening» skriver forfatterne.

—Arrogant Sponheim ble kritisert internt for å praktisere et «opplyst enevelde» mange var lei.—For mange var det ekstra frustrerende at Lars Sponheim ikke så disse ankepunktene. Og enda verre: Han bare arrogant overså dem, skriver forfatterne.

Ingen kommentar Sponheim ikke kommentere den uautoriserte biografien. Han henviser til hans egen bok, som kommer ut etter påske. Der vil han svar på hvorfor noen kommer med disse påstandene, forklarer Sponheim overfor Dagbladet.

- LITT LAT Høyre-leder Erna Solberg sier hun oppfattet Lars Sponheim som litt lat, da de satt sammen i regjering. Foto: Erlend Aas / Scanpix
- LITT LAT Høyre-leder Erna Solberg sier hun oppfattet Lars Sponheim som litt lat, da de satt sammen i regjering. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer