Beskutt av pirater

Piratene prøvde å kapre seilbåten til Eyvind C. Krogh, men 64-åringen styrte båten sin rett inn i sjørøverskuta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Dramatikken utspant seg utenfor kysten av Brasil om kvelden 20. februar i år. Mens båten til sjørøverne sank, suste kulene rundt ørene på nordmannen.

64-åringen fra Nesbru var alene i den 48 fot store seilbåten «Gyda» da piratene slo til.

Det er båtmagasinet Seilas som skriver om historien. Den erfarne norske seileren hadde lagt ut på sin første lange soloseilas fra Fortaleza i Brasil mot Trinidad, 1750 nautiske mil mot nordvest. Mannskapet på to mann hadde sviktet, derfor la han ut aleine.

Farlig farvann

Krogh forteller:

-  Jeg er langt fra land, men det er fremdeles bare 30 meter dypt. Brasil har store gruntvannsområder rundt det meste av kysten og derfor også mange fiskere. Jeg befinner meg ikke så langt unna farvannet hvor den kjente seileren sir Peter Bakke ble skutt og drept av pirater for noen år siden. Denne, samt flere andre pirathistorier, har opptatt meg sterkt, fordi det reiser mange spørsmål til den frie seileren.

Krogh forteller videre til Seilas:

-  Det som nå skjer, skjer uhyre fort. Klokka 18.15 hadde det begynt å mørkne. Jeg oppdager en lanterneløs fiskebåt som kommer opp mot min babord baug. Fire eller fem mann er ute på dekk. Jeg har vindroret tilkoblet og har derfor surret hovedroret. Jeg roper og gjør tegn til at de må vike unna. Det virker som om de forbereder å borde «Gyda». Jeg løsner hovedroret og får kastet båten mot babord slik at jeg treffer med baugen godt foran deres midtskip. Braket er formidabelt og flisene fyker.

Flere skudd

På rundt 20 meters hold ble det avfyrt et skudd som suste rett forbi øret til nordmannen.

Han forteller:

-  Et nytt skudd treffer akterspeilet. Enda et skudd treffer akterpulpiten, men heller ikke det gjør skade. Jeg klarer å få et forsprang på piratene, og får startet begge motorene. Jeg går på autopilot for å holde dekning mot mer ildgivning. Det farer hele tida gjennom hodet på meg at båten deres må være så alvorlig skadet at den tar inn vann og at det skal bli min redning. 10 til 15 minutter seinere lyser en enslig nødrakett opp nattehimmelen. Jeg fortsetter hele natta med mørklagt båt.

30 drept av pirater

Om morgenen sjekker Krogh sin egen båt. Han finner et lite søkk i en syrefast bolt, men for øvrig er båten skadefri. Da han kom til Trinidad etter ti dagers seilas, meldte han fra om opplevelsene til havnemyndighetene, men de viste ingen interesse for saken.

30 sjøfolk ble drept av pirater i fjor. Halvparten av drapene til sjøs fant sted utenfor Nigeria.

UTEN SKADER: Undersøkelser av den 48 fot store aluminiumsbåten viste ingen tegn til skader.
DRAMATIKK: Eyvind C. Krogh unngikk skuddsalvene fra piratene.