Beskutt av Taliban med døende soldat på skuldrene

I dag får Geir (32) Forsvarets medalje for Edel Dåd. - Bedre med skudd i hodet enn i låret.

STOLT:  - Jeg og barna velger å dyrke stoltheten framfor savn og frykt, sier Britt Solbakken foran dagens seremoni der samboeren Geir Sigurd Wigdehl blir hedret for sin innsats i Afghanistan. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
STOLT: - Jeg og barna velger å dyrke stoltheten framfor savn og frykt, sier Britt Solbakken foran dagens seremoni der samboeren Geir Sigurd Wigdehl blir hedret for sin innsats i Afghanistan. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med en døende afghansk soldat over skuldrene ned den bratte fjellsiden i kvelende varme, var Geir Sigurd Wigdehl skyteskive i åpent lende for Taliban-opprørere som lå på en fjellhylle rett over.

Kulene slo ned i steinene rundt, og den norske soldaten hørte «fingerknips» i ørene. På militærspråket betyr det at kulene er en meter unna.

- Jeg husker jeg tenkte: nå ryker jeg. Og så tenkte jeg at det var best om jeg fikk et skudd i hodet og ikke i låret, sier den 32 år gamle soldaten fra Fana ved Bergen til Dagbladet.

Bare 20-talls På lavmælt vis forteller han om den dramatiske dagen i juni i fjor som ligger til grunn for at han i dag blir tildelt Forsvarets medalje for Edel Dåd. Det er den gjeveste utmerkelsen forsvarssjefen kan gi soldater.

Bare et tjuetalls Edel Dåd-medaljer er tildelt siden 1990. Første gang det skjedde på to år, var 8. mai i år til Thomas Nysted, Andreas Solhaug og Simen Tokle (post mortem) for innsatsen i Afghanistan for to år siden.

150 norske soldater og 350 afghanere deltok under en av de store operasjonene ved Meymaneh i juni fjor der Wigdehl og et titalls norske kolleger tok seg opp tre-fire timer til noen huler der lokale observatører hadde sett at fienden hadde hatt leir.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer