Beskutt av Taliban med døende soldat på skuldrene

I dag får Geir (32) Forsvarets medalje for Edel Dåd. - Bedre med skudd i hodet enn i låret.

 STOLT:  - Jeg og barna velger å dyrke stoltheten framfor savn og frykt, sier Britt Solbakken foran dagens seremoni der samboeren Geir Sigurd Wigdehl blir hedret for sin innsats i Afghanistan. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
STOLT: - Jeg og barna velger å dyrke stoltheten framfor savn og frykt, sier Britt Solbakken foran dagens seremoni der samboeren Geir Sigurd Wigdehl blir hedret for sin innsats i Afghanistan. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med en døende afghansk soldat over skuldrene ned den bratte fjellsiden i kvelende varme, var Geir Sigurd Wigdehl skyteskive i åpent lende for Taliban-opprørere som lå på en fjellhylle rett over.

Kulene slo ned i steinene rundt, og den norske soldaten hørte «fingerknips» i ørene. På militærspråket betyr det at kulene er en meter unna.

- Jeg husker jeg tenkte: nå ryker jeg. Og så tenkte jeg at det var best om jeg fikk et skudd i hodet og ikke i låret, sier den 32 år gamle soldaten fra Fana ved Bergen til Dagbladet.

Bare 20-talls På lavmælt vis forteller han om den dramatiske dagen i juni i fjor som ligger til grunn for at han i dag blir tildelt Forsvarets medalje for Edel Dåd. Det er den gjeveste utmerkelsen forsvarssjefen kan gi soldater.

Bare et tjuetalls Edel Dåd-medaljer er tildelt siden 1990. Første gang det skjedde på to år, var 8. mai i år til Thomas Nysted, Andreas Solhaug og Simen Tokle (post mortem) for innsatsen i Afghanistan for to år siden.

150 norske soldater og 350 afghanere deltok under en av de store operasjonene ved Meymaneh i juni fjor der Wigdehl og et titalls norske kolleger tok seg opp tre-fire timer til noen huler der lokale observatører hadde sett at fienden hadde hatt leir.

Galdhøpiggen - med Taliban - Det er vel som å klatre til Galdhøpiggen, beskriver Geir Sigurd Wigdehl.

Forskjellen var 30-40 varmegrader og at Taliban lå i skjul allikevel.

 KOLLEGAENS BLOD:  Geir Sigurd Wigdehl i sikkerhet den dramatiske junidagen i fjor, med sin blodige jakke etter å ha båret en skadeskutt, afghansk soldatkollega ned fra fjellet under ild fra Taliban i åpent lende. Foto: Forsvaret.
KOLLEGAENS BLOD: Geir Sigurd Wigdehl i sikkerhet den dramatiske junidagen i fjor, med sin blodige jakke etter å ha båret en skadeskutt, afghansk soldatkollega ned fra fjellet under ild fra Taliban i åpent lende. Foto: Forsvaret. Vis mer

Wigdehl hadde granatkastervåpen og skulle dekke kollegene i tilbaketrekningen ned til bunnen av dalen.

- Jeg så at den afghanske soldaten var skutt i panna. Det kom pustelyder, men jeg skjønte at det ikke var stort håp. .- Det var allikevel en stemme som sa at jeg hadde en jobb å gjøre. Du forlater ikke en soldatkollega som er død, såret eller i alvorlig trøbbel.

- Jeg er gammeldags sånn, sier den dekorerte soldaten, som nettopp har inngått en ny tre års kontrakt med Telemark Bataljon på Rena.

Han ramser opp tre andre navngitte kolleger som også burde fått medalje - samtidig som han skryter av hvilken «jævla bra» jobb hele gjengen gjorde.

Det samme sier kompanisjefen Jørgen Bull. Han ledet operasjonen i juni i fjor, som fikk rosende omtale også av daværende sjef for de internasjonale styrkene i Afghanistan, general Dan Petraeus.

Bull forklarer hvorfor Geir Wigdehl blir dekorert for Edel Dåd.

Stor symbolsk betydning - I tillegg til at han er en ekstraordinær soldat, hadde det stor symbolsk  betydning at Geir så sterkt bidro til å få den afghanske soldaten tilbake til sine egne, selv om han døde like etter. Akkurat som i norsk tradisjon, er det viktig for afghanerne å få levningene av sine kjære tilbake. Og i større sammenheng har det vært viktig for samarbeidet videre, sier kompanisjef Jørgen Bull, som også er tilbake på Rena.

- Jeg har fortsatt ikke forstått hvordan vi kom ut av den operasjonen uten tap av norske liv, sier Bull.

Ikke vite alt Geir Wigdehls samboer Britt Solbakken (32) har først fått detaljene om dramatiske episoder etter at han kom hjem før jul.

- Vi er enige om at jeg og barna ikke trenger å få vite mer enn strengt nødvendig når han er ute. Da velger vi å dyrke stolthet framfor frykt og savn, sier samboeren til Dagbladet foran dagens seremoni på Akershus Festning.

 TALIBAN-REIR:  Norske soldater i bunnen av dalen under operasjonen i juni i fjor med Talibans skjulested øverst i fjellsiden, mer enn 2.000 meter unna i luftlinje. Foto: Forsvaret.
TALIBAN-REIR: Norske soldater i bunnen av dalen under operasjonen i juni i fjor med Talibans skjulested øverst i fjellsiden, mer enn 2.000 meter unna i luftlinje. Foto: Forsvaret. Vis mer