Beskylder Aftenposten for bestikkelser

Plan Norge mener Aftenposten har bestukket fattige afrikanere med ris og sukker for å få frem kritiske meninger om hjelpeorganisasjonens arbeid i Senegal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aftenposten hadde i fredagens A-magasin en reportasje om innbyggerne i den senegalske landsbyen Tougue Diop, der Plan Norge arrangerte fadderaksjon i 2002.

Innbyggerne som Aftenposten har snakket med, sier de er skuffet over at hjelpeorganisasjonen ikke har gitt dem det de ble lovet før fadderaksjonen i 2002. På Plan Norges hjemmesider går generalsekretær Sandro Parmeggiani i Plan Norge nå til motangrep på avisen. Han mener Aftenposten har gitt innbyggerne i landsbyen ris og sukker i bytte mot kritiske kommentarer.

- Artikkelen i Aftenposten er bygget på det lokalbefolkningen selv oppfatter som bestikkelser, svært få kilder og manglende lokalkunnskap, skriver Parmeggiani.

Plan Norge mener alle i landsbyen har fått det de lovet, blant annet vaksinering, opplæring i grønnsakdyrking og ernæring.


- Halv årslønn i gave

Aftenposten innrømmer at journalisten hadde med seg 150 kilo ris og 15 kilo sukker i gave til landsbybeboerne, men mener praksisen er svært vanlig i Afrika.

Iføge Plan Norge tilsvarer mengdene en halv årslønn i Senegal. Generalsekretæren mener gavene har påvirket landsbyboerne til å komme med kritiske kommentarer om Plans arbeid i landsbyen og mener gavene ble overrekt før intervjuene fant sted. Det benekter redaktør i A-magasinet, Kjersti Løken.

- Våre hovedkilder kjente ikke til gavene da de ble intervjuet, sier Løken til Aftenposten.

Hun avviser at avisen har bestukket kildene ved å overrekke landsbyen matvarer.

- Vi har spurt en reke eksperter som sier at dette ikke kan oppfattes som annet enn gaver, sier redaktøren.

BESKYLDES FOR BESTIKKELSE: Plan Norge mener Aftenposten har gitt en landsby i Senegal ris og sukker i bytte mot ufordelaktige kommentarer om hjelpeorganisasjonen.