HØYRES STEFAN HEGGELUND

Beskylder Ap for trygdevingling

- Deres garantier er garantier for garantibrudd, hevder Stefan Heggelund.

KRITISK: Stefan Heggelund (H) krever svar fra Arbeiderpartiet om ordningen med arbeidsavklaringspenger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Stefan Heggelund (H) krever svar fra Arbeiderpartiet om ordningen med arbeidsavklaringspenger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Stefan Heggelund, Høyres arbeidspolitiske talsperson og medlem i Stortingets arbeids- og sosialkomite, anklager Arbeiderpartiet for ikke å holde stø kurs i spørsmålet om arbeidsavklaringspenger (AAP).

Ordningen er opprettet for å sikre folk inntekt i perioder de på grunn av sykdom eller skade har behov for hjelp fra NAV for å komme i arbeid.

- Arbeiderpartiet bedriver trygdevingling. Ap's politikk i arbeids- og sosialkomiteen er å være mot regjeringens politikk. Det har nå gått så langt at Ap bestrider det som står i partiets eget programutkast bare for å kunne argumentere mot regjeringen, sier Stefan Heggelund.

To eller tre år?

Han viser til at forslagene til endring av AAP-ordningen er basert på forskning av Sintef og Fafo.

- I regjeringens forslag til endringer i AAP-ordningen foreslår vi blant annet å redusere varigheten til tre år. I sitt programutkast foreslår Arbeiderpartiet å redusere den til to år, påpeker Stefan Heggelund.

Og legger til:

- Likevel sier Dag Terje Andersen dette i debatt om AAP på Nyhetskanalen torsdag i forrige uke:

«Vi tror at for mange har fått for dårlig oppfølging, men det er bedre å forbedre tilbudet enn å ta i fra folk trygden. Vi har ikke noe vedtak på å kutte i ordningen. Hvis du har hatt en kreftsykdom eller en bilulykke kan det ta lenger enn tre år. Det er flere som har gått på denne ordningen over tre år som kommer tilbake til arbeidslivet.»

Høyre: Full forviring

Høyres mann mener at Dag Terje Andersen dermed snakker imot Ap's programutkast.

- Han snakker også imot det Ap har argumentert for siden programutkastet ble lagt fram. Det er full forvirring om hva Ap mener i dette trygdespørsmålet. Andersen er mot kutt i AAP-ordningen, men i programutkastet er Arbeiderpartiet for kutt i AAP-ordningen. De er faktisk for større kutt i AAP-ordningen i programmet sitt enn vi foreslår. Da er det ganske rart at Ap kritiserer at vi strammer opp en ytelse. Så kan man jo forstå at Dag Terje Andersen føler et slags eierskap til AAP-ordningen, som tidligere arbeidsminister i den rødgrønne regjeringen, sier Stefan Heggelund.

Ap: Færre i arbeid

TILBAKEVISER: Dag Terje Andersen (Ap) tilbakeviser kritikken fra Høyre om AAP-spørsmålet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TILBAKEVISER: Dag Terje Andersen (Ap) tilbakeviser kritikken fra Høyre om AAP-spørsmålet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Dag Terje Andersen har denne kommentaren til kritikken fra Høyre:

- Jeg forstår jo at Heggelund vil flytte fokus bort fra regjeringens manglende resultater med høy ledighet, færre i arbeid, flere på sosialhjelp og 37 prosent flere unge på uføretrygd. Men vi viderefører altså Ap's vedtatte politikk.

- Akkurat som i andre partier er det en diskusjon fram mot landsmøtet, blant annet om AAP. Det viktigste temaet for oss i programdebatten om unge utenfor arbeidslivet er ytterligere tiltak for få flere i arbeid, sier Dag Terje Andersen.

Jobbgaranti

Høyres arbeidspolitiske talsperson mener at Arbeiderpartiets forslag om å innføre jobbgaranti for AAP-ere ikke vil bidra til å få folk i arbeid.

- Det føyer seg inn i rekken av Arbeiderpartiets garanterte garantibrudd. Ap kom med en ungdomsgaranti i 2009, en tiltaksgaranti i 2009, en langtidsledighetsgaranti i 2008 og en oppfølgingsgaranti i 2007.

- Disse garantiene har ikke vært verdt papiret de er skrevet på. De har vært garantier for garantibrudd, sier Stefan Heggelund.

Komplisert verden

Han hevder at Arbeiderpartiet har trodd at garantier er løsningen på alt, at hele systemet kommer til å innrette seg.

- Hadde verden vært så enkel, så hadde Arbeiderpartiet hatt gode løsninger. Men de har jo ikke det, fordi verden er mer komplisert. Løsningen på en bedre AAP-ordning ligger et annet sted. Det handler om å sikre at folk havner på rett sted i trygdesystemet. Den handler om å gi folk tettere individuelle oppfølging, slik våre forslag sikrer.

- Jeg mener vi nå må kunne forlange et tydelig svar fra Arbeiderpartiet. Nå er det helt umulig å vite hvordan Ap vil opptre når denne saken behandles i Stortinget, sier Stefan Heggelund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer