GUTTEKLUBB: Budsjettforhandlingene på borgerlig side består bare av menn i år. Det er spesielt dårlig et år hvor abortsaken er betent, ifølge Arbeiderpartiet. Høyre svarer med å kalle kritikken falske nyheter. FOTO: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
GUTTEKLUBB: Budsjettforhandlingene på borgerlig side består bare av menn i år. Det er spesielt dårlig et år hvor abortsaken er betent, ifølge Arbeiderpartiet. Høyre svarer med å kalle kritikken falske nyheter. FOTO: Fredrik Hagen / NTB ScanpixVis mer

Beskylder Ap-politikere for «fake news» etter dette bildet

- Vi har åpenbart tråkket på noen veldig ømme tær, svarer Ap-politiker.

Et bilde fra de påbegynte budsjettforhandlingene på borgerlig side er gjenstand for het debatt. En rekke profilerte Ap-politikere har reagert på at ingen kvinner sitter i forhandlingsutvalget.

«Guttekveld? Nei, budsjettforhandlinger mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.» skriver nestleder i Ap Hadia Tajik på Twitter.

Enkelte kobler det også opp mot abortdiskusjonen som raser etter Erna Solbergs abortfrieri til KrF, blant annet Aps Stortingspolitikere Hege Haukeland Liadal og Åsmund Aukrust.

- Det er unorsk når et viktig forhandlingsutvalg på Stortinget bare er menn. Det hele blir ekstra spesielt sett i lys av debatten om kvinners helse og rettigheter som vi har hatt den siste tida, sier Liadal til Dagbladet.

- Falske nyheter

I Høyre falt utspillet fra Ap-politikerne i svært dårlig jord. Mathilde Tybring Gjedde, som sitter på Stortinget for Høyre, kaller saken «falske nyheter».

«Her tar jeg fri fra sosiale medier i noen få timer, og kommer tilbake til en Facebook der mange sentrale politikere på venstresiden bevisst sprer falske nyheter, og viser ikke et spor av selvinnsikt når de blir konfrontert med det,» skriver Mathilde Tybring Gjedde blant annet.

Overfor Dagbladet forklarer hun hvorfor hun kaller dette falske nyheter, selv om det faktisk bare er menn på bildet.

- Bildet er ikke photoshoppet, det er ikke det jeg mener. Det er det at det blir bevisst koblet opp mot debatten om senaborter som er problematisk. Politikerne fra Ap som delte dette, er fullstendig klar over at det ikke var dette som ble diskutert her, sier hun, og utdyper:

- Det som ble diskutert var budsjett. Da er det en usannhet som de sprer. Mange tror på dette når det kommer fra sentrale politikere. Jeg mener det er politikeres oppgave å ikke bidra til å spre feilinformasjon, sier hun.

- Men går budsjettforhandlingene og regjeringsforhandlingene litt over i hverandre?

- Vi har to forskjellige forhandlingsdelegasjoner. Det er ikke de som er på bildet som skal forhandle om en regjeringsplattform, påpeker Tybring-Gjedde, som har reagert spesielt på posten fra Åsmund Aukrust.

- Parallell til Trump

- Åsmund Aukrust lagde til og med en parallell opp mot Trump. Man skulle tro det begynte å bli utdatert å sammenlikne Trump med Høyre, som har Erna Solberg som partileder. Det er direkte feilinformasjon for å påvirke holdninger og følelser, sier Tybring-Gjedde.

Hun presiserer at det ikke er Hadia Tajiks post hun mener er falske nyheter:

- Det Hadia Tajik gjør er å påpeke at det bare er menn. Det er helt greit. Det er de som kobler dette eksplisitt mot abortdebatten, det er det jeg reagerer på. Her har vi tre kvinnelige partiledere som sitter i regjering, og det vet de veldig godt. Det overrasker meg atArbeiderpartiet ikke bare kan beklage den koblingen og slette innleggene, men i stedet forsvarer det. -

Også Odd Hoen-Sevje (H), som jobber ved Statsministerens kontor, mener det er helt riktig å omtale utspillet fra Arbeiderpartiet som «fake news».

- Spissformulering

Aukrust kommer ikke til å slette innlegget. Han mener budsjettforhandlingene og regjeringsforhandlingene der abortspørsmålet skal diskuterer må ses i sammenheng.

- Dette var jo en spissformulering på Facebook-siden min. Men bakteppet for at det i det hele tatt er budsjettforhandlinger i år er at abortloven er lagt på bordet. Hvis ikke det hadde skjedd, så hadde ikke disse forhandlingene funnet sted, sier han.

- Jeg lot meg provosere veldig av det at det satt ni menn fra de borgerlige partiene, med bakgrunn om at abortloven skal endres på. Det er ikke mulig i år og se disse forhandlingene separat. Det er åpenbart at de henger sammen og det har også disse partiene vært tydelige på at de gjør, sier han, og legger til:

- Jeg mener at i 2018 skal det verken være mulig å forhandle bort abortloven og det skal slett ikke være mulig å bare være menn og sitte og bestemme Norges statsbudsjett og det var det jeg reagerte på lørdag kveld.

Avviser sausing

Hege Haukeland Liadal sier hun «beklager dersom noen har misforstått» hensikten med kritikken hun kom med. Men hun er tydelig på at faktum i saken er udiskutable: ingen kvinner sitter i forhandlingsutvalget for neste års statsbudsjett.

- Vi har åpenbart tråkket på noen veldig ømme tær. Abortsaken er vanskelig for Høyre og regjeringen. Jeg kan godt ta diskusjonen om jeg var for spissformulert, men det rokker uansett ikke ved faktum i saken. Dette har ingenting med falske nyheter å gjøre, det er jo bare å kikke på bildet: Der sitter det bare jo menn.

- Sauser du ikke regjeringsforhandlinger og budsjettforhandlinger sammen med overlegg for å trekke abortkortet fram fra bunken igjen?

- Nei, jeg kjenner godt til forskjellen på prosessene. Samtidig er budsjettforhandlingene en del av utgangspunktet for regjeringsforhandlingene. Poenget er at kvinner ikke bør utelukkes fra slike forhandlinger. Man bør alltid strebe etter lik representasjon mellom kjønnene, svarer Liadal.