Beskylder Bellona-Hauge for miljøkriminalitet

- De ungdomsgreiene kom her og slo hull på tønner med kjemikalier, sier Porolon-sjef. Hauge raser.

 SLÅR TILBAKE: - Han burde sittet i fengsel, sier Frederic Hauge om Porolon-sjef Leif H. Sunde. Foto: SCANPIX.
SLÅR TILBAKE: - Han burde sittet i fengsel, sier Frederic Hauge om Porolon-sjef Leif H. Sunde. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Porolon? 23 tønner!? He, he. Da må de grave mer!

Slik reagerer Bellonas Frederic Hauge på nyheten om at svensk politi mener ålesundsfirmaet står bak nedgravingen av 23 gifttønner og forgiftning av drikkevann i Getinge i Sør-Sverige.

For det er ikke første gang Porolon er i søkelyset for miljøkriminalitet. En gammel sak fra 80-tallet får nå Porolon-sjef Leif Harald Sunde og Bellonas Frederic Hauge til å barke sammen - igjen.

- 400 tønner gift lå slengt ved skolevei
På 1980-tallet ble firmaet tatt for miljøkriminalitet da Bellona avslørte uforsvarlig lagring av store mengder giftige kjemikalier. 400 tønner lå og rustet i naturen.

- Porolon hadde slengt flere hundre tønner med kjemikalier rundt i naturen, blant annet ved en skolevei, forteller Frederic Hauge.

Bellona anmeldte firmaet. Anmeldelsen førte til at Statens Forurensingstilsyn (SFT) gjennomførte inspeksjon og avdekket brudd på produktkontrolloven og forurensingsloven. Bedriften fikk en bot på 100 000 kroner og vedtok den i januar 1990.

2007: 23 gifttønner funnet i Sverige. Politiet tror Porolon står bak. Saken ble henlagt denne uka. Foto: Fredrik Magnusson/ Hallandsposten.
2007: 23 gifttønner funnet i Sverige. Politiet tror Porolon står bak. Saken ble henlagt denne uka. Foto: Fredrik Magnusson/ Hallandsposten. Vis mer

Daglig leder gjennom en mannsalder, Leif Harald Sunde, har en helt annen historie.

- Bellona slo hull på tønner
- Det var Bellona, den ungdomsgreia, som kom og slo hull på noen tønner som skulle vært innegjerda for å statuere et eksempel. Tønnene lå på marka, men det var ingen forurensing. Den bota skulle Bellona ha hatt, sier Sunde til Dagbladet.

- Det er grove beskyldinger fra en miljøkriminell, som tydeligvis har en holdning som ikke er en bedriftsleder verdig. Han burde sittet i fengsel, svarer Hauge.

Bedriftens merittliste når det gjelder miljøavvik er enda lengre. I forbindelse med kartlegging av kildene til utslipp av bromerte flammehemmere i fjorden i 2006, avdekket SFT mangler i bedriftens internkontroll.

 DEN GANG DA: Slik så Frederic Hauge på den tiden da han er beskyldt for å ha hogget opp tønner. Foto: Odd Wentzel.
DEN GANG DA: Slik så Frederic Hauge på den tiden da han er beskyldt for å ha hogget opp tønner. Foto: Odd Wentzel. Vis mer

Giftskandale
Dagbladet skrev i går at svensk politi mener Porolon står bak en giftskandale i Sverige. Miljøgifter boblet opp av asfalten og 23 tønner ble funnet nedgravd på en industritomt i Getinge som tidligere tilhørte det norske firmaet. Drikkevann ble forgiftet og saken har skapt frykt blant lokalbefolkningen. Denne uka ble etterforskingen stanset fordi saken er for gammel til at den rammes av svensk miljølovgivning. Nordmannen Svein Henriksen, som er nabo til industritomten, anker henleggelsen.

 ANKER: Norske Svein Henriksen, som er nærmeste nabo til tomta der gifttønnene ble funnet i 2007, har bestemt seg for å anke saken mot Porolon. Foto: Jari Välitalo/ Halllandsposten.
ANKER: Norske Svein Henriksen, som er nærmeste nabo til tomta der gifttønnene ble funnet i 2007, har bestemt seg for å anke saken mot Porolon. Foto: Jari Välitalo/ Halllandsposten. Vis mer