Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskylder Bush for sabelrasling

Hillary Clinton krever nye diplomatiske framstøt overfor Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratenes presidentkandidater i USA beskylder president George W. Bush for farlig sabelrasling i forhold til Iran.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner la mandag fram en rapport som konkluderer med at Iran avsluttet sitt atomvåpenprogram for fire år siden. Men denne konklusjonen får ikke konsekvenser for USAs politikk, sier Bush.

- Iran var farlig, Iran er farlig og Iran vil fortsette å være farlig hvis de har kunnskapen som er nødvendig for å bygge atomvåpen, sa den amerikanske presidenten på en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag.

Uttalelsene blir kraftig kritisert av politikerne som kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat i 2008.

Blind ideologi

Det er tydelig at president Bush ikke lar fakta komme i veien for sin ideologi. Det har vært et generelt problem for denne administrasjonen, sa senator Barack Obama i en debatt med sine demokratiske rivaler i Iowa tirsdag kveld.

Senator Hillary Clinton erklærte seg dypt uenig i at ingenting var endret i Iran og at det derfor heller ikke trengs endringer i amerikansk politikk.

- Han (Bush) må gripe denne muligheten og engasjere seg i et diplomatisk framstøt overfor Iran, både med gulrot og pisk, sa Clinton.

PISK OG GULROT: Hillary Clinton vil ha en ny type diplomati overfor Iran. Foto: AFP
PISK OG GULROT: Hillary Clinton vil ha en ny type diplomati overfor Iran. Foto: AFP Vis mer

Kritiserer Clinton

Både Obama og tidligere senator John Edwards kritiserte Bush og hans visepresident Dick Cheney for gjennom lang tid å ha drevet sabelrasling overfor Iran. Denne politikken har svekket tilliten til USA og økt konfliktfaren rundt om i verden, mener de.

John Edwards kritiserte også sin rival Hillary Clinton fordi hun hadde stemt for en resolusjon i Senatet som stemplet revolusjonsgarden i Iran som en terrororganisasjon. Mange så resolusjonen som del av forberedelsene til et mulig militært angrep mot Iran.

Clinton viste til at hun var den første senator som hadde advart mot Bushs og Cheneys krigsretorikk, og forsvarte sin stemmegivning med at det økte det diplomatiske presset mot Iran.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling