FRP-KRITIKK: SV-leder Audun Lysbakken mener Frp-nestor og partiets førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, brukers ekstremisters begerper når han bruker begrepet «snikislamisering» som Frp, ifølge Lysbakken, la bort etter 22. juli-terroren. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FRP-KRITIKK: SV-leder Audun Lysbakken mener Frp-nestor og partiets førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, brukers ekstremisters begerper når han bruker begrepet «snikislamisering» som Frp, ifølge Lysbakken, la bort etter 22. juli-terroren. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Beskylder Carl I. Hagen for ekstremist-snakk

SV-leder Audun Lysbakken mener Frp-nestor Carl I. Hagen bruker Købehavn-terroren til å gjeninnføre det omstridte begrepet «snikislamisering».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-nestor Carl I. Hagen og SV-leder Audun Lysbakken barket verbalt sammen i Politisk Kvarter på NRK nå i morges, etter at Hagen mandag rykket ut med støtte til Pegida-leder Max Hermansen.

I et innlegg på sin Facebook-side mandag hyller Hagen innledningsvis markeringen i Købehavn etter terrorangrepet i helga, før han retter skarp kritikk mot store deler av det norske samfunnet - for «ettergivenhet for press fra ulike islamske pressgrupper».

«Må Max Hermansen bli drept før befolkningen våkner når det gjelder snikislamifiseringen og den voksende ettergivenhet for press fra ulike islamske pressgrupper i skole, høyskoler, universiteter og arbeidsliv» spør Hagen.

- Hagen blander kortene, nær sagt som vanlig, men nå på en ekstra foruroligende måte. Debatten etter København har handlet om ekstreme islamister. Hagen bruker det til å starte debatten om muslimer og innvandring generelt, og han bruker begrepet «snikislamisering». Det er et begrep som Frp heldigvis sluttet å bruke etter 22. juli, sa Lysbakken under radiodebatten, og viste til at opphavet for begrepet er å finne i høyreekstreme kretser.

- Det er et begep som Fjordman og hans like bruker, sa Lysbakken.

- Ansvarlige politikere i Europa har en ansvar for ikke å bruke de ekstremes begreper, men å isolere de ekstreme, sa SV-lederen.

- Må stå opp for Hermansen Hagen innledet med å forklare hvorfor han skrev som han gjorde på sin Facebook-side mandag.

- Fordi jeg syns det var flott med de titusenvis av mennesker som sto opp for ytringsfriheten i København, og da tenkte jeg på Max Hermansen som er blitt mobbet av enkelte av sine elever for ting han har skrevet på Facebook. I stedet for at elevene er satt til å rette opp dette, blir Hermansen mobbet og sykmeldt, sa Hagen.

Han mener at man ikke bare kan stå opp for ytringsfriheten til de som blir ofre for ekstremisters handlinger, men også for Pegida-leder Hermansen.

LES OGSÅ: Oppsigelsen av Hermansen er uriktig og urettferdig, skrev Dagbladets John Olav Egeland 23. januar.

- Han er forfulgt for at han bruker ytringfriheten, og har mistet jobben, sa Hagen.

Om kritikken fra Lysbakken svarte Hagen:

- Jeg legger merke til at Lysbakken ikke kommenterer det jeg sa, men kommer med en tirade og beskyldninger. Mener Lysbakken at Max Hermansen skal ha samme ytringsfrihet som andre? Vil du be dine partifeller i bystyret om å støtte mitt forslag, sa Frp-nestoren til SV-lederen.

LES OGSÅ: Mener bystyret har sviktet Max Hermansens ytringsfrihet 

- Det er selvsagt at ingen skal få yrkesforbud for sine meninger, ingen skal få sparken for sitt politiske syn, svarte Lysbakken, og la til at han tror bystyret i Oslo vil håndtere saken på en riktig måte.

SV-lederen var mer opptatt av Hagens bruk av det omstridte snikislamisering-begrepet, og mente det var uanstendig av Frp's førstekandidat i Oslo å gjeninnføre det.

- Jeg er helt uenig, kontret Hagen, og viste til rapporter i mediene, eksempelvis fra England, om at «hele byer tas over».

- Hvilke byer er det som tas over, ville Lysbakken vite.

- Vel, de tas ikke over, men eksempelvis Birmingham har store problemer. Det snakkes om å innføre sharialover flere steder, svarte Hagen.

LES OGSÅ: Cameron slakter ekspert-uttalelse om "totalt muslimske Birmingham"

- Vi har en diskusjon om påvirkning fra islam også i Norge. Vi skal ha religionsfrihet, de fleste muslimer går på jobb og gjør det de skal. Men vi har flere som har dratt fra Norge og har gått inn på IS sin side, var blant Hagens argumenter.

Det reagerte Lysbakken på:

- Du skaper inntrykk av at vanlige muslimers tilstedeværelse i Norge er et problem!

Får støtte i eget parti Den mangeårige Frp-lederen var opptatt av at han ikke lenger var partileder, og mente Lysbakken ikke kunne holde Frp ansvarlig for ting han skrev på sin private Facebook-side.

En rekke stortingsrepresentanter i Frp har imidlertid uttrykt støtte til Hagen for Facebook-innlegget mandag.

LES OGSÅ: Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

Frp's gruppeleder i Oslo får støtte blant annet fra Christian Tybring-Gjedde, Erlend Wiborg og Mazyar Keshvari - partiets innvandringspolitiske talsmann. Det skriver VG.

- Bakgrunnen for kommentaren til Hagen er at alt er et ensrettet løp i Norge. Det viser hvor vanskelig det er å ha et mangfold i debatten. Ytringsfriheten må også være for Max Hermansen, sier Tybring Gjedde til avisa.

STØTTER PEGIDA-LEDER: Og etterlyser at flere gjør det samme. Det har flere gjort, uten at Hagen tilsynelatende har tatt videre notis av det. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STØTTER PEGIDA-LEDER: Og etterlyser at flere gjør det samme. Det har flere gjort, uten at Hagen tilsynelatende har tatt videre notis av det. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer