Beskylder Finansdepartementet for ordkløveri: - Poenget er at de ba meg gripe inn i en personalsak

Tidligere SSB-sjef Christine Meyer innrømmer at hun ikke husker ordrett hva som ble sagt i den «hemmelige» telefonsamtalen fra Finansdepartementet, men understreker at budskapet står seg.

SAMME BUDSKAP: Christine Meyer mener Finansdepartementet prøver seg på en unnamanøver. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
SAMME BUDSKAP: Christine Meyer mener Finansdepartementet prøver seg på en unnamanøver. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Striden mellom SSB-sjef Christine Meyer og Finansdepartementet ruller videre - til tross for at Meyer nå er ferdig i jobben.

I VG mandag, fortalte Meyer om en hemmelig telefonsamtale fra Finansdepartementet, hvor hun skal ha blitt forklart at alt ville « gå fint» dersom hun gikk med på å flytte forskeren Erling Holmøy tilbake til sin gamle avdeling.

Finansdepartementet avviser Meyers versjon av telefonpraten - og hevder det aldri har blitt sagt på den måten fra departementets side.

Semantikk

Ordkløveri, mener den nylig avgåtte SSB-sjefen.

- Det sentrale er at de ringte og spurte meg om jeg kunne flytte Holmøy. Jeg husker ikke eksakt formuleringen som ble brukt, om det var at det "ordner seg", eller om det ville "hjelpe på", men budskapet var at det ville hjelpe positivt. Det sentrale er uansett at de ber meg om å gripe inn i en personalsak, ved at jeg ble bedt om å flytte Holmøy til forskningsavdelingen, og det er det jeg reagerer på, sier Meyer til Dagbladet.

- Hva synes du om at Finansdepartementet går ut mot framstillingen av saken, og hevder den er feilaktig?

- Jeg synes det er veldig spesielt.

- Du oppfatter det som ordkløveri?

- Ja, for poenget her er jo det samme. Det jeg reagerer på er at de ba meg gripe inn i en personalsak på den måten, sier Meyer.

Uenig om nyanser

Hun hevder hun heller aldri har påstått ordrett at ordene "gå fint" ble brukt av Finansdepartementet.

Ifølge sistnevnte, er det ekspedisjonssjef Amund Holmsen som skal ha hatt den omtalte telefonsamtalen med Meyer.

Departementet legger heller ikke skjul på at de har uttrykt bekymring for konsekvensen av at Holmøy og en annen navngitt forsker ble flyttet som en del av SSBs omorganiseringsprosess.

- Vår bekymring på det tidspunktet gikk på hvem som skal kjøre de statistiske modellene som fortsatt er i forskningsavdelingen hvis forskerne som kan modellene blir flyttet til statistikkavdelingen. Dette gjaldt Erling Holmøy og Nils Martin Stølen, som har ansvar for henholdsvis DEMEK-modellen og MOSART-modellen. Basert på det hadde vi en dialog med SSB før møtet med finansministeren, for å vurdere hva man kunne gjøre for å løse dette, sier kommunikasjonssjef Therese Wålen i Finansdepartementet til Dagbladet.

Bekymret for flytting av Holmøy

Departementets bekymring gikk direkte på konsekvensene av at Holmøy skulle flyttes, bekrefter Wålen.

Men departementet avviser altså at det var noe hemmelig over samtalen, slik de mener det framstilles i VG i dag.

- Det var en samtale som ekspedisjonssjef Amund Holmsen tok med Meyer dagen før det første møtet mellom statsråden og Meyer. Holmsen leder økonomiavdelingen og det er økonomiavdelingen som har ansvaret for etatstyringen av SSB, derfor er det ikke sjelden de snakker sammen, sier Wålen i departementet til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer