Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskylder Flyktninghjelpen for løgn i Darfur

De lokale myndighetene i Sør-Darfur i Sudan hevder Flyktninghjelpen står bak en feilaktig rapport om utbredelsen av voldtekt i en flyktningleir i det krigsherjede området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lokale myndighetene i Sør-Darfur i Sudan hevder Flyktninghjelpen står bak en feilaktig rapport om utbredelsen av voldtekt i en flyktningleir i det krigsherjede området.

Søndag uttalte viseguvernør i Sør-Darfur Farah Mustafa på en pressekonferanse at organisasjonen nå blir utvist fra Sør-Darfur for godt etter tidligere å ha blitt suspendert fra området.

Suspendert fra arbeidet fem ganger

Flyktninghjelpen gjorde det klart tidligere i november at organisasjonen trekker seg ut av den konfliktrammede provinsen Darfur på grunn av problemer med myndighetene i landet. Organisasjonen startet sitt arbeid i Darfur i 2004 og er blitt suspendert fra sin aktivitet fem ganger siden den gang.

Mustafa hevder sudanske myndigheter har motbevist en rapport fra Flyktninghjelpen der det heter at det hadde forekommet 80 voldtekter i flyktningleiren Kalma ved byen Nyala.

«Ikke en eneste voldtekt har funnet sted»

En komité bestående av representanter fra Den afrikanske union, regjeringen og menneskerettsorganisasjoner har imidlertid etterforsket saken og funnet at «ikke en eneste voldtekt har forekommet i leiren, og dermed er Flyktninghjelpens rapport bevist usann», sa Mustafa, som også beskyldte organisasjonen for å motarbeide Sudans suverenitet og ha en annen agenda enn å hjelpe innbyggerne i Darfur.

Også flere andre utenlandske organisasjoner har problemer med sudanske myndigheter. Onsdag kom det melding om at Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er utvist fra Sør-Darfur for å ha oppfordret flyktninger til ikke å dra tilbake til landbyene sine.

Den samme beskyldningen ble rettet mot Flyktninghjelpen søndag.

(©NTB)

Hele Norges coronakart