Beskylder fredsprisvinneren for å baksnakke andre dissidenter

Sendte advarsel til Nobelinstituttet.

KRITISK TIL VINNEREN:  Dissidenten Lu Decheng og 13 andre har sendt et brev til Nobelinstituttet der de advarer mot å gi prisen i Liu Xiaobo. Foto: REUTERS/Hyungwon Kang
KRITISK TIL VINNEREN: Dissidenten Lu Decheng og 13 andre har sendt et brev til Nobelinstituttet der de advarer mot å gi prisen i Liu Xiaobo. Foto: REUTERS/Hyungwon KangVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ikke alle kinesiske dissidenter er tilhengere av at Liu Xiaobo har fått Nobels fredspris. Flere av dem sendte advarsel til Nobelinstituttet.

I dagene før kunngjøringen av årets fredspris henvendte en gruppe på 14 eksilkinesere seg til Nobelinstituttet for å advare mot å gi prisen til Liu, som de kaller en upassende kandidat.

Blant annet beskylder dissidentene Liu for å baksnakke andre dissidenter, ignorere fengslede tilhengere av Falungong-bevegelsen og være ettergivende overfor kinesiske ledere.

I brevet skriver de 14 at Liu i 20 år har hyllet det kinesiske kommunistpartiet, noe de mener har vært svært skadelig for opposisjonen.

Ingen av dem har foreløpig lagt ut reaksjoner på tildelingen på sine hjemmesider.

Blant underskriverne er Zhang Guoting, en skribent som bor i Danmark etter 22 år i fengsel i Kina, Bian Hexiang, som er bosatt i New York, og Yi Xu, en lingvistikkprofessor i London.

Også Lu Decheng, som ble berømt for å ha kastet egg og maling på portrettet av Mao på Tiananmen-plassen i Beijing, skrev under. Han bor nå i Canada etter lang tids fengsel i Kina.

Advarselen fra de 14 har vakt harme blant andre dissidenter, både i og utenfor Kina. De sier at det faktum at Liu er dømt til elleve års fengsel, er bevis godt nok for hans innsats i opposisjonen.

(NTB)