KRITISK: Anette Trettebergstuen (Ap) er lite imponert over hva Robert Eriksson (Frp) hittil har fått til som arbeidsminister. Her sammen med partikollega Gunn Karin Gjul (t.h.) da Arbeiderpartiet gikk ut mot Fremskrittspartiets forslag om oppmyking av arbeidsmiljøloven i 2011. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KRITISK: Anette Trettebergstuen (Ap) er lite imponert over hva Robert Eriksson (Frp) hittil har fått til som arbeidsminister. Her sammen med partikollega Gunn Karin Gjul (t.h.) da Arbeiderpartiet gikk ut mot Fremskrittspartiets forslag om oppmyking av arbeidsmiljøloven i 2011. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Beskylder Frp-statsråd for cowboy-retorikk

Ap mener arbeidsminister Robert Eriksson later som han gjør store endringer, men at ingen ting skjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er lei av at arbeidsministeren er så kjepphøy når politikken hans står på stedet hvil.

- Robert Eriksson prøver å skjule sin mangel på gjennomføringskraft med cowboyretorikk og ved å bruke nye navn på allerede eksisterende ordninger, sier Anette Trettebergstuen (Ap) i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

LO og NHO Hun mener Frp-statsråden bør lytte når LO og NHO går til et så uvanlig skritt som sammen å skrive brev til regjeringen der de etterlyser tiltak mot sosial dumping.

- Da er situasjonen så prekær at det er all mulig grunn for Robert Eriksson å aksjonere. Jeg spurte i Stortingets spørretime i forrige uke om han hadde en plan. Men jeg får ikke svar, så jeg vet ikke hva han tenker, sier Anette Trettbergstuen.

Keiserens klær Ap-representanten hevder at arbeidsministeren kommer med mange store ord, gjør relativt små grep, uten stor effekt, men selger dem som omfattende endringer.

- Robert Eriksson ikler seg keiserens nye klær i en rekke saker, sier Trettebergstuen, og trekker fram fem eksempler:

1. Han har omdøpt individstønad til tiltakspenger, framstiller det som en innstramming, men reglene er de samme.

2. Han prøver å late som han er tøff i klypa og skal stramme inn aktivitetsplikten, men i realiteten blir det ingen endring, og det vet han selv.

3. Han trekker forslag om å stoppe bidrag i barnebortføringssaker med sterk ordbruk om at det trengs en strengere lov enn det vi la fram, men etter seks måneder legger han fram et såkalt nytt forslag der kun ett ord er endret.

4. Han skal «røyke ut de kriminelle» i arbeidslivet og kalte inn til hastemøte i desember. Møtet er fremdeles ikke avholdt.  Ingen forslag eller tiltak er fremmet.

5. Han har varslet at arbeidstidsregimet skal endres og nedsette et utvalg for å utrede. Det er fortsatt ikke gjort.

Hva gjør han? Anette Trettebergstuen oppfordrer arbeidsministeren til å vise kortene sine og svare.

- I stedet for å skrive barske kronikker om at unge må stå opp om morgenen, noe alle er enige i, bør han heller komme opp med forslag om hva de unge skal gå til.

For eksempel kunne Eriksson bruke tid på å følge opp den rødgrønne regjeringens ungdomsgaranti og sørge for at den blir ivaretatt, sier Anette Trettebergstuen.

Knusende ro Robert Eriksson mener at kritikken mot ham faller på steingrunn.

- At Anette Trettebergstuen er fortvilet over arbeidsministeren, tar jeg med knusende ro. Vi leverer god og ny politikk for folk flest hver eneste dag, sier Eriksson til Dagbladet.

- La meg begynne med arbeidstidutvalget: Det er pussig at Trettebergstuen er utålmodig for et utvalg hun ikke ville ha da Ap var i posisjon. Jeg har sagt at utvalget skal nedsettes før sommeren, det har jeg tenkt å holde, sier Frp-statsråden.

121 dager Han mener Arbeiderpartiet har lite å klage over når det gjelder barnebortføring.

- Den hurtigarbeidende rødgrønne regjeringen brukte fire år - fra 2009 til 2013 - på å legge fram en proposisjon, som langt fra var fullgod. Jeg brukte 121 dager på å innføre en ny hovedregel om at barnebidrag skal stanses ved barnebortføring, sier arbeidsministeren.

Straffer skulk Eriksson viser til at han vil innføre aktivitetskrav for sosialhjelpsmottakere som kan tilbakeføres til arbeidslivet.

- Det er en vesentlig forskjell fra de rødgrønne. I tillegg innfører vi sanksjonsmidler: De ungdommer som ikke møter på aktivitet, får trekk i ytelsen sin. Skulk straffes med trekk i sosialhjelpspenger, sier Eriksson.

- Så hevder Trettebergstuen at jeg har ingen ting å sende de unge til. Hel feil, jeg har masse aktivitet å sende dem til. Denne uka har jeg sendt ut på høring forslag om å slippe til flere ideelle organisasjoner med arbeidsmarkedstiltak. Med mitt system, vil ungdom derfor ha langt flere alternativ å stå opp til om morran, sier han.

Mismodig? Robert Eriksson understreker at han tar arbeidskriminalitet på det dypeste alvor.

- Jeg er glad for utålmodigheten til Anette Trettebergstuen og andre. Men av ulike praktiske årsaker har det tatt tid å finne en dato som passet alle parter. Møtet er nå fastsatt til 10. juni. Jeg tror kritikken fra Anette Trettebergstuen skyldes at hun er mismodig. Hun håpet at det ville bli katastrofe med Frp i regjering. Så opplever hun at vi gjør endringer og viser handlekraft på områder mange av Aps velgere også har vært misfornøyd med, sier Robert Eriksson.