Beskylder Iran for å stå bak bombeangrep

I dag var vi vitne til to terrorhandlinger rettet mot uskyldige sivile, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ambassadebil eksploderte utenfor den israelske ambassaden i New Delhi i India i formiddag, mens en bilbombe festet under en ambassadebil i Tbilsi i Georgia ble desarmert. Hendelsene beskrives av israelske myndigheter som målrettede bombeangrep.

- I dag var vi vitne til to terrorhandlinger rettet mot uskyldige sivile. Iran står bak disse angrepene og er den største terroreksportøren i verden, sier statsminister Benjamin Netanyahu i ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ingen har så langt tatt ansvar for angrepene. Men Netanyahu sier Israel har avverget liknende angrep de siste månedene i Aserbadsjan og Thailand.

- I alle disse tilfellene var det Iran og Hizbollah som sto bak, sier han.

New Delhi eksplodert en ambassadebil i nærheten av den israelske ambassaden. Kona til en israelsk diplomat skal være skadd i angrepet, ifølge den israelske avisa Haaretz. Ifølge Times of India skal i alt to personer være skadd. Tilstanden er ikke kjent.

I det andre angivelige angrepsforsøket i Tbilsi skal en ambassadeansatt ha oppdaget en bombe som var festet under bilen hans, skriver Jerusalem Post. Den ansatte kjørte bilen da han hørte mistenkelige lyder. Han stoppet derfor bilen, oppdaget bomben og tilkalte de lokale myndighetene. Bomben ble desarmert på stedet.

Israels utenriksdepartement har bedt alle sine diplomater om å ikke bruke bliene sine før de har blitt sjekket av sikkerhetspersonell.

Den israelske avisen Haaretz skriver at det spekuleres på om bombene kan ha sammenheng med at det søndag var fire år siden lederen for dem islamistiske Hizbollah-bevegelsen i Libanon ble drept av en bilbombe i Damaskus.

ANKLAGER IRAN:  Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener Iran står bak angrepene. Foto: AP Photo/Gali Tibbon/Scanpix
ANKLAGER IRAN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener Iran står bak angrepene. Foto: AP Photo/Gali Tibbon/Scanpix Vis mer