KRISEVINGLINGSKRITIKK:Siv Jensen og Bent Høie står sammen om kritikk av Støres krisepolitikk.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRISEVINGLINGSKRITIKK:Siv Jensen og Bent Høie står sammen om kritikk av Støres krisepolitikk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Beskylder Jonas for «krisevingling»: - Hadde aldri skjedd med Jens

Siv Jensen savner Jens Stoltenberg, Bent Høie har laget et stygt ord om Arbeiderpartiet og Marianne Marthinsen sammenlikner regjeringen med en realityserie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sånn var det aldri med Jens Stoltenberg, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Alt var som kjent bedre i gamle dager. Selv om hun i 2013 ropte «morna Jens» for full hals, savner nå Jensen sin gamle rival: Jens Stoltenberg var i det minste forutsigbar, hevder finansministeren. 

Hun synes det er verre med Jonas Gahr Støre. Frp-lederen sier Støre fortsatt vingler og snur kappa etter vinden, nå senest i spørsmål om ledighet og den økonomiske krisa på Sør- og Vestlandet. 

- Det er ikke mulig å mene alt Ap mener på én og samme gang. Slik er Ap under Jonas. De har gått fra å mene regjeringen gjør for lite, til å si vi gjør for mye. [bilde=1, right]

Jensen påstår at dét vitner om manglende forståelse av Norges økonomi internt i Ap-ledelsen, noe hun hevder bør bekymre velgerne.

Nytt ord: Krisevingling Finansministeren støttes av helseminister Bent Høie. Begge mener Arbeiderpartiet og Gahr Støre roper om krise i norsk økonomi når det passer dem, for så å snu på flisa og beskylde regjeringen for å bruke for mye oljepenger ved neste vending. 

Det er i denne sammenhengen Bent Høie lanserer sitt nyeste verb for å beskrive Arbeiderparitet: «Krisevingling».

- Ap driver med krisevingling. Støre og finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen har helt ulik oppfatning av situasjonen i norsk økonomi. På formiddagen er det en nasjonal krise og regjeringen må bruke mer penger, og på ettermiddagen er det en regional krise og vi bruker for mye penger, hevder Høie. 

Vingler ikke i vinglekritikken Dette er langt fra første gang de borgerlige beskylder Ap-lederen for å vingle. I tur og orden har Jan Tore Sanner, Sylvi Listhaug og Harald Tom Nesvik alle stemplet Støre som en vingle-Per. Selv er regjeringen er beskyldt å drive en svertekampanje mot Støre.

- Det er jo fordi han faktisk vingler at vi sier dette, forklarer Høie.

- Og så er det vel veldig effektivt for dere i regjeringen? 

- Hadde vi ikke hatt noen dokumentasjon på vinglingen, så hadde det vært en annen sak, da kunne vi ikke sagt noe. Tidligere var Arbeiderpartiet kjent for å være konsistente, vi visste alltid hva de sto for. Nå vingler de i alle utfordringene vårt land står i: Kommunesammenslåing, innvandring og arbeidsledighet, sier Høie. 

- Hovedproblemet er at Arbeiderpartiet snakker krisa opp, og dét er det i all hovedsak Støre som holder på med. Ja, det er betydelig utfordringer på Sør- og Vestlandet, men det går også veldig bra i andre deler av norsk økonomi. Det viktig å ikke snakke fram en krise, sier Siv Jensen. 

Skjønner at Siv savner Jens Høie legger til at «det siste Norge trenger nå er en vinglete ledelse som ikke forstår situasjonen vi står i». 

Er det slik at Arbeiderpartiet vingler i økonomispørsmål, og ikke en gang klarer å bestemme seg om nedgangen i oljeprisen er en regional eller en nasjonal krise? «Nei og atter nei», bedyrer Marianne Marthinsen. 

Hun sendes ut i vinglekrigen av Jonas Gahr Støre, som ikke har anledning til å kommentere saken. Marthinsen tenner på alle plugger når partiet - og partilederen - på nytt beskyldes for å vingle i viktige spørsmål. 

- 135 000 personer er arbeidsledige, det høyeste antallet som er målt i Norge. Andelen i jobb faller og hittil i år er det ikke skapt noen nye jobber i privat produksjonssektor. Da må man kunne kalle dagens situasjon en krise, sier hun og vender utspillskanonen tilbake mot regjeringen:

SLÅR TILBAKE: 
Marianne Marthinsen er  finanspolitisk talsperson for (Ap) og forsvarer sin partileder.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Marianne Marthinsen er finanspolitisk talsperson for (Ap) og forsvarer sin partileder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Regjeringens svar er altså å invitere til seminar om semantikk? Om de hadde brukt like mye tid på å bekjempe en høy og stigende ledighet som på slike utspill, hadde vi kanskje unngått at 50 personer mister jobben hver dag under denne regjeringen.

- Siv Jensen sier Ap aldri hadde vingla under Jens Stoltenberg?

- Jeg skjønner godt at Siv Jensen savner Jens Stoltenberg. Under hans ledelse hadde regjeringa orden i økonomien. Alle som har sett «Luksusfellen» vet at det er mulig å bruke for mye penger, og samtidig bruke dem feil.

Siv: - Jeg har ikke tid til spill Jensen og Høie viser blant annet til følgende eksempel på dobbelkommunikasjon fra Arbeiderpartiet: I sin 1. mai-tale sa Støre at «Norge er i krise» og «det er en nasjonal krise når tusenvis står uten jobb». 11. mai hevdet Marthinsen at krisa ikke er nasjonal, men regional: «Ja, det er krise på Sørvestlandet», sa hun i «Dagsnytt 18». 

Både Marthinsen og Jonas Gahr Støres rådgivere benekter at Ap-lederen noengang har sagt at Norge er i krise, men hevder Støre har vist til en «ledighetskrise» når han bruker ordet krise. Det samme skal gjelde Marthinsen. 

Siv Jensen avviser også at hun driver politisk spill for å ramme rivalen Gahr Støre. 

- Jeg har ikke tid til å drive med så mye taktikk. Jeg er mer opptatt av å styre norsk økonomi, jeg. Og dette er dessuten alt for viktige spørsmål til å holde på med taktikk og politiske spill.

Språkguru ikke imponert over «krisevingling» Høie beskylder altså Støre og Arbeiderpartiet for å vingle i håndteringen av ledighetskrisen i Norge, og lanserte nyordet «krisevingling». Språkforsker Sylfest Lomheim liker ikke det nye ordet, og sier han rett og slett ikke forstår det. 

- Nei, logikken er ikke veldig god der, altså. Nydanning av ord er kjempeflott, men jeg skjønner ikke dette ordet en gang. Er det snakk om noen som vingler fra krise til krise, eller hva er det? Nei, dette var ikke blink. 

Lomheim våger seg derfor på følgende spådom:

- Jeg er ikke redd for å spå, og ikke redd for å ta feil heller, så om jeg skal spå, så sier jeg at dette ordet ikke har noen levetid. Nyord må være slik at alle nordmenn umiddelbart forstår ordet.

LIKER IKKE NYORDET: Sylfest Lomheim, som er språkforsker, tror ikke «krisevingling» kommer til å leve lenge i det norske språk.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIKER IKKE NYORDET: Sylfest Lomheim, som er språkforsker, tror ikke «krisevingling» kommer til å leve lenge i det norske språk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer