PROPAGANDA:  Frp-byråd og sentralstyremedlem Sylvi Listhaug mener hun har funnet skjult politisk propaganda i lærebøker. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
PROPAGANDA: Frp-byråd og sentralstyremedlem Sylvi Listhaug mener hun har funnet skjult politisk propaganda i lærebøker. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

Beskylder lærebokforfattere for politisk hjernevask

- Som å lese partiprogrammet til Rødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug  er sjokkert og oppgitt over det hun mener er skjult politisk propaganda i skolebøker i grunnskolen.

Byråden har gått gjennom flere skolebøker, blant annet den populære læreboka Kosmos 10, utgitt på Fagbokforlaget.

- Læreboka Kosmos er tilfeldig valgt, men mye av det som står der er helt hårreisende. Den er full av påstander, skremselspropaganda og til tider direkte feilinformasjon, sier Listhaug  til Dagbladet.

Listhaug kjenner ikke til forfatterene fra før, men ut fra boka mener hun at de trolig kan plasseres på ytterste venstre.

- Det er nesten som å lese partiprogrammet til partiet Rødt av og til, synes hun.

Skrevet av 16-åringEkstemplet hun mener er det drøyeste i boka handler om klimaendringene.

«Millioner kommer til å dø som følge av tørste. Klimaforandringene kommer til å føre til humanitære katastrofer. Millioner vil bli drevet på flukt. Tusener kommer til å dø. Europa kommer til å stenge sine porter for å forhindre matmangel. De fattige landene i Asia kommer til å bukke under».  

De dystre spådommene, som er en del av et teksteksemel, oppgis å være hentet fra nettsiden til fn, og kilden oppgis med navn.

- Når vedtok EU og stenge sine porter for å unngå matmangel. Dette er bare tull og dommedagsprofetier. I boken kommer det heller ikke fram at kilden er en 16 år gammel gutt, som har vært med i FN-sambandets ungdomspanel, sier Listhaug.

Frp-byråden er overbevist om at det sikkert finnes en rekke eksempler på lærebøker som er gjennomsynet med forfatternes politiske syn.

-  De fleste lærere har nok et standpunkt på venstresiden. Det må de gjerne ha. Men skolen skal lære oss å reflektere selv. Da må man få presentert flere synsvinkler slik at man kan gjøre seg opp en mening selv. Skolebøkene bør ha et minstekrav til balanse. Det kan ikke være fritt fram til nærmest å trykke sitt eget partiprogram. Denne boka er ikke noe annet enn hjernevask. Hadde jeg hatt barn som hadde hatt denne boka på pensum, så hadde jeg satt ned foten. Jeg vil oppfordre foreldre til å følge litt med på hva som står i lærebøkene og ta det opp med skolen hvis det ikke holder mål, sier hun.

-Ingen politisk agenda
Både forfatterene og forlaget er enig med Listhaug i at lærebøkene bør være politisk balanser.

- Læreverk brukes av potensielt mange elever, og vi har ingen politisk agenda. Målet er å speile mangfoldet i virkeligheten i størst mulig grad. Om vi har lykkes får være opp til andre å vurdere, sier forlagssjef for undervisning, Thor Jørgen Kristiansen.

- I boka har vi forsøkt å ivareta balansen. Men med enkeltstående eksempler kan det vel være mulig å lese slik man vil, sier forfatter Ståle Bråthen. 

- Avsnittet der vi siterer en 16-åring er brukt som inngangspunkt til en debatt. Det kan være kraftig kost, men det er tatt med for å skape debatt for tenåringer. Slik sett er det brukt som en pedagogisk tankevekker, forteller John Harald Nomedal.

Han har vanskeligheter med å forstå at Listhaug synes innholde i boken er politisk ubalansert.

- Vi har ikke hatt noen politisk agenda for stoffet. Når du leser boken i sin sammenheng så tror jeg det er mer balansert enn når hun presenterer noen løsrevne sitater. Noe av kritikken hennes går på at vi skriver mange mener, noen mener, og liknende. Det er nettopp for å få fram at forskjellige grupper av folk har forskjellige meninger, noe som er samfunnsfag i et nøtteskall, sier han.