Beskylder Norsk Folkehjelp

Sudans utenriksminister Mustapha Othman Ismail beskyldte i dag Norsk Folkehjelp for å ha fraktet våpen inn i Sør-Sudan. Statsråd Hilde Frafjord Johnson avviser påstandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utenriksministeren kom med de oppsiktsvekkende påstandene under en pressekonferanse i Sudans hovedstad Khartoum, med Frafjord Johnson ringside. Statsråden er på et ukelangt besøk i Sudan.

Menneskerettighets- og utviklingsminister Frafjord Johnson understreket sterkt at norske humanitære organisasjoner kun driver med humanitært arbeid og ikke med våpensmugling, og ba om å få utlevert dokumentasjon for påstanden. Det fikk hun ikke. Vi har overhodet ingen indikasjoner på at beskyldningene stemmer, sier Frydenlund.

Høflighetsvisit

Besøket i Khartoum er nærmest for en høflighetsvisitt å regne, og en forutsetning for neste ukes besøk i det opprørskontrollerte og sultrammede

Sør-Sudan. Der skal Frafjord Johnson besøke norske hjelpeprosjekter.

Statsråden har tidligere sagt at hun ville benytte anledningen til å komme med noen alvorsord om situasjonen i Sør-Sudan, i et forsøk på å få et av verdens mest brutale regimer til å respektere mennskerettene.

Sultedød

Ifølge de siste meldingene kommer befolkningen til å rammes av en ny sultkatastrofe, bare ti år etter at den forrige kostet minst 300 000 mennesker livet. På samme måte som sist er årsaken en kombinasjon av tørke og borgerkrig, der både regjeringen i Khartoum og opprørerne i Det sudanske folkets frigjøringshær (SPLA) bruker sulten som våpen. Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) er 350 000 mennesker truet av sult i Sudan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer