Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskylder opposisjonen for å få penger av utlandet

Tidligere i år var det frivillige organisasjoner. Nå er det opposisjonepolitikere. President Vladimir Putin raste mot utenlandsk innblanding da han holdt den årlige talen for nasjonalforsamlingen idag.

ADVARER OPPOSISJONEN : Russlands president Vladimir Putin i den russiske nasjonalforsamlingen idag. Foto:  EPA/YURI KOCHETKOV
ADVARER OPPOSISJONEN : Russlands president Vladimir Putin i den russiske nasjonalforsamlingen idag. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enhver ytre innblanding i våre anliggender er uakseptabel. En politiker som får penger fra utenfor grensene til Den russiske føderasjonen kan ikke være politiker på dets territorium, tordnet Putin.

Det patriotiske kortet
Den russiske presidenten spilte det patriotiske kortet i den årlige talen til nasjonalforsamlingen. Hovedpunktene var advarslen til opposisjonen om ikke å være i lomma på utlandske interesser, et ønske om å øke folketallet, Putin mente at normen for en familie bør være å ha tre barn, og kamp mot korrupsjon i det offentlige.

På den patriotiske kontoen kom også Putins ønske om å reise et monument over de russerne som døde under 1. verdenskrig, som trolig er en henvisning til dem som døde under den bolsjevikiske oktoberrevolusjonen i 1917.

Dagens tale var den første talen av denne typen Putin har holdt etter at han kom tilbake som president i mai i år. Han repeterte temaer som har vært sentrale etter at han kom tilbake. Talen reflekterte den innstrammingen i lovverket i løpet av sommeren som rammer politiske motstandere og frivillige organisasjoner som jobber for blant annet menneskerettigheter.

«Gode intensjoner»
En av lovene Putin har innført stempler organisasjoner som får støtte fra utlandet som «utenlandsk agent». En annen åpner for å gi rekordhøye bøter til folk som deltar i ikke-autoriserte demonstrasjoner.

Når det gjelder den politiske virksomheten i Russland krevde Putin at den skulle være sivilisert, og at den måtte foregå innenfor lovens rammer. Det ekskluderer trolig de som demonstrarer i gatene fra det Putin mener er den siviliserte politiske dialogen.

- Vi trenger å lage regler for politisk konkurranse blant dem som har gode intensjoner, sa Putin. Også her er det grunn til å tro at det er den systemkritiske, Putin-kritiske, opposisjonen den russiske presidenten henviste til.

Opposisjonen er advart
Patriotisme var et ord som gikk igjen flere steder i talen. Også da det gjaldt befolkningsutviklingen, som for første gang på mange år nå igjen peker oppover. Velstående russere som flytter penger til utlandet fikk også sitt pass påskrevet.

- Våre entrepenører har ofte blitt beskyldt for å mangle patriotisme, sa Putin.

Hva utfallet mot politikere som angivelig får penger fra utlandet betyr, er vanskelig å si. Opposisjonnelle er nå i hvert fall orientert og advart om hva de ikke skal gjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!