KAMPEN OM MAKTA 2017:

Beskylder regjeringen for DISTRIKSTFIENDTLIGHET

Kjersti Stenseng vil bytte ut Erna og la by og land gå hand i hand.

SJEFEN: Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, er klar for en tøff valgkamp, som hun håper skal bane vei for regjeringsskifte i september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SJEFEN: Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, er klar for en tøff valgkamp, som hun håper skal bane vei for regjeringsskifte i september. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partisekretæren i Arbeiderpartiet hevder at Høyre/Frp-regjeringens politikk er direkte distriktsfiendtlig.

- De blåblå forstår ikke at Norge har masse ressurser, verdier og ikke minst vett spredt over hele det langstrakte landet vårt. De fortsetter ufortrødent videre med sitt sentraliseringsprosjekt «jo større, jo bedre». Landet trenger en ny regjering, sier Kjersti Stenseng.

Haakon i nakken

Utenfor kontoret hennes i femte etasje i Ap-bastionen på Youngstorget troner Haakon Lies bronsebyste.

Når hun løfter blikket fra skrivebordet, ser hun rett inn i ansiktene på alle sine forgjengere. Det var derfor hun fjernet bildet av Haakon Lie på bakveggen.

- Det holder at jeg har historien med meg, jeg trenger ikke at Haakon puster meg i nakken i tillegg, sier Kjersti Stenseng, smilende med gudbrandsdalsdialekten intakt.

LEGENDEN: Bysten av Arbeiderpartiets legendariske partisekretær Haakon Lie har fått sin plass ved inngangen til partisekretærkontoret, som Kjersti Stenseng overtok i 2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEGENDEN: Bysten av Arbeiderpartiets legendariske partisekretær Haakon Lie har fått sin plass ved inngangen til partisekretærkontoret, som Kjersti Stenseng overtok i 2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I sitt andre år i partisekretærstolen byttet hun portrettet av Haakon Lie med et gedigent norgeskart.

- Jeg har som mål å besøke alle våre to hundre ordførere og plotte dem inn i tur og orden, sier Stenseng og peker på de røde magnetbrikkene på kartet.

Retningsskiftet

42-åringen er fra Kvam i Nord-Fron og pendler til hytta ved Gålå-vannet, der hun bor i helgene.

- Jeg mener det skal være godt å bo over hele landet, denne regjeringens politikk er distriktsfiendtlig og kortsiktig, sier Kjersti Stenseng.

- Det begynte allerede da Erna Solberg overtok styringen i 2013 med et tydelig retningsskifte. Kutt i regionale utviklingsmidler, Innovasjon Norge og andre viktige virkemidler for å etablere nye arbeidsplasser i distriktene.

Stenseng mener at bredbånd er det mest illustrerende eksempelet på hvordan regjeringen svikter bygde-Norge.

- Det er ambisiøst å bygge ut høyhastighets bredbånd over hele landet. Men i stedet for en gradvis opptrapping, opplever vi nå i stedet en nedtrapping med kutt i bevilgningene. Digital infrastruktur er like elementær som vann og kloakk, sier Kjersti Stenseng.

20 milliarder

Hun er sterkt kritisk til regjeringens skattepolitikk.

- Erna snakker nesten ikke om regjeringens hovedprosjekt – 20 milliarder kroner i skattekutt, der mesteparten er gitt til folk som tjener godt. Tenk om vi kunne brukt pengene på verdiskaping, nyetableringer og sterkere lokalsamfunn. Ifølge SSB er offentlige investeringer femten ganger mer lønnsomt for å skape jobber i det private enn å gi skattekutt, sier Kjersti Stenseng.

- Vi har en statsminister som gjentar og gjentar at hun tror på Norge. Men Erna har en lite ambisiøs måte å vise det på gjennom politikken sin. Norge er så mye mer enn Oslo, der regjeringen og Stortinget holder til, sier hun.

Strupe økonomien

Partisekretæren på Youngstorget understreker at hennes hovedpoeng er at regjeringen må måles på det den gjør, og ikke på det den sier.

- Høyre og Frp har pratet mye om å ta i bruk ny teknologi om det skiftet vi skal gjennom, og om at vi må tåle en periode med utrygghet og ledighet mens det skapes nye arbeidsplasser. Da er det trist at ikke Erna og Siv ser det potensialet som finnes hvis de hadde tatt hele landet i bruk. De har strupt kommuneøkonomien. Det gjorde Erna sist hun satt i regjering også. Det er ikke noe nytt, det er ikke overraskende, det er rett og slett Høyre-politikk. Jeg synes det er rart at omstilling er deres nye moteord når de ikke klarer å skape flere arbeidsplasser, sier Kjersti Stenseng.

En rød tråd

Hun poengterer at distriktspolitikken skal løftes opp på dagsorden når valgkampen snart rulles i gang for alvor.

- Distriktspolitikken blir en rød tråd i det nye partiprogrammet vårt, sier Stenseng.

Hun henter fram Arbeiderpartiets legendariske slagord fra 30-tallet; by og land hand i hand.

- Arbeiderpartiet har alltid vært like opptatt av folk i lokalsamfunnene som av folk i storbyene. En god distriktspolitikk betyr ikke at alt trenger å være som det alltid har vært. Å legge ned grendeskoler er noe av det vanskeligste og mest upopulære. Likevel kan det være helt nødvendig av sosiale og faglige grunner. Jeg gikk selv på en barneskole med åtte elever og syntes det var en befrielse da jeg ble flyttet over til en skole med 100 elever, selv om bussturen ble litt lenger, forteller Kjersti Stenseng.

Og legger til:

- Distriktspolitikken må fornyes og utvikles. Vi skal ikke konservere Norge slik det ser ut i dag, men satse over hele landet og ta i bruk de mulighetene som finnes, spesielt i ny teknologi, sier Kjersti Stenseng.

Partisekretæren understreker at Norge vil ta en helt annen retning med Ap bak roret og legger på bordet det hun mener er 15 bevis på at Høyre og Frp gjennomfører en distriktsfiendtlig politikk i regjering:

1. Kutt i de regionale utviklingsmidlene.

2. Kutt i bredbåndsutbyggingen.

3. Kutt i støtten til reiselivet.

4. Flytter næringsstøtten fra viktige distriktsnæringer til generelle ordninger.

5. Avviklet marint verdiskapingsprogram.

6. Kuttet i virkemidler rettet mot jord og skog.

7. Dårlig kommuneøkonomi.

8. Dårligere flytilbud i Nord- Norge og Nord-Trøndelag.

9. Statliggjøring av skatteinnkrevingen.

10. Sentraliserer tingrettene.

11. Sentralisering av jordbruket.

12. Avvikler beitetilskuddet for innmarksbeite og halverer antall melkekvote-regioner.

13. Overkjører og tvangssammenslår kommuner og fylker.

14. Følger ikke opp rassikring av riks- og fylkesveier.

15. Følger ikke opp utbygging av havner, farleder, fiskerihavneanlegg.

HØYRE SVARER: - Ap snakker ned distrikts-Norge