BILDET ER KUTTET: På det første bildet som ble publisert av Reuters var aktivisten som holder en kniv kuttet bort. Det samme var den blodige hånda til en israelsk soldat oppe i høyre hjørne. Foto: Reuters/SCANPIX
BILDET ER KUTTET: På det første bildet som ble publisert av Reuters var aktivisten som holder en kniv kuttet bort. Det samme var den blodige hånda til en israelsk soldat oppe i høyre hjørne. Foto: Reuters/SCANPIXVis mer

Beskylder Reuters for bildejuks

Fjernet soldatenes blod og aktivistenes våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nyhetsbyrået Reuters er av israelske medier og bloggere blitt beskyldt for å drive bildemanipulasjon i favør av Gaza-aktivistene om bord på «Mavi Marmara».

Årsaken er at minst to av bildene som Reuters publiserte fra den blodige bordingen, ikke viser hele sannheten. På de to bildene framgår det ikke at sivilkledde aktivister er bevæpnet med kniv, mens israelske kommando-soldater blir overmannet og lagt i bakken.

På ett av bildene er også blod og en skadd hånd til en av soldatene croppet vekk.

Viktig dokumentasjon Da de samme bildene først gang ble publisert i den tyrkiske dagsavisen Hurriyet var blodet og våpnene tatt med. Bildene ble deretter distribuert til de internasjonale bilde- og nyhetsbyråene. Mens Associated Press sine bilder forble urørte, ble bildene beskåret av Reuters.

De dramatiske og blodige bildene som ble offentliggjort i helga har bidratt til å kaste nytt lys over hva som skjedde under bordingen natt til mandag i forrige uke.

Da de israelske soldatene tok kontroll over det tyrkiske aktivistfartøyet «Mavi Marmara», ble alle kameraer konfiskert og innholdet på minnebrikkene slettet. Siden er det kommet svært motstridende forklaringer på hva som skjedde i timen etter bordingen, og hvorfor ni av aktivistene ble drept.

Ifølge avisa Hurriyet er fotografiene, som viser volden om bord, blitt rekonstruert fra en minnebrikke til en av aktivistene i den tyrkiske organisasjonen IHH.

Uhell En talsmann for Reuters sier til den israelske avisa Haaretz, at den uheldige croppingen av bildene skjedde ved en tilfeldighet, etter at de ble distribuert fra Istanbul.

- Da vi innså at kniven var croppet vekk fra bildene, fjernet Reuters umiddelbart bildene og erstattet dem med orignialene, sier talsmannen.

Dette er imidlertid ikke første gang Reuters beskyldes for å drive anti-israelsk rapportering og bildemanipulasjon.

Under den andre Libanon-krigen sommeren 2006, fikk en fotograf som frilanset for Reuters sparken, etter at det ble avslørt at han hadde manipulert inn ekstra missiler og røyk i krigsbildene.

INGEN KNIV: Også på dette bildet er kniven som aktivisten holder fjernet. Foto: Reuters/SCANPIX
INGEN KNIV: Også på dette bildet er kniven som aktivisten holder fjernet. Foto: Reuters/SCANPIX Vis mer