Beskylder Røkkes Aker for ulovlig fiskedumping

- Vi dumpet i overkant av 30 prosent av all fangst, sier fisker.

ALVORLIG: Konserndirektør i Aker Seafoods flåtedivisjon, Trod Williksen, tar de fremsatte påstandene svært alvorlig. Nå er en intern gransking satt i gang. FOTO: Aker Seafood
ALVORLIG: Konserndirektør i Aker Seafoods flåtedivisjon, Trod Williksen, tar de fremsatte påstandene svært alvorlig. Nå er en intern gransking satt i gang. FOTO: Aker SeafoodVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MOLDE (Dagbladet): En intern kilde som jobber ombord på èn av Røkkes Aker-trålere, hevder ifølge bladet Fiskaren at opptil 30 prosent av fangsten blir malt opp og dumpet som en suppe, fordi den er undermåls eller er av feil sort i forhold til det man fisker etter.

- Dette skjer nesten på hver eneste tur, hevder den Aker-ansatte. Han hevder å sitte med solide beviser på miljøkriminaliteten. Overfor bladet Fiskaren sier han at det hele er filmet og dokumentert på video.

Fotoforbud Som følge av at mannskapet har protestert og fremlagt dokumentasjon på fiskedumpingen, hevder den ansatte overfor Fiskaren at Aker nå har innført fotoforbud ombord på sine trålere.

- I det norske trålmiljøet er dumping en del av hverdagen, sier den ansatte og legger til at en reell frykt for represalier gjør at han ikke vil stå frem med navn eller gi noen opplysninger som kan identifisere ham.

- Men videoen som jeg har filmet om bord i en av trålerne, sier det meste, hevder han.

Dumpingen skjer etter at ukurant fisk er sortert ut og malt opp til en suppe. Suppen blir så spylt på havet.

Dette er en metode som har pågått i flere år, sier varsleren som jobber ombord i én av Røkkes trålere. Under den nevnte turen, hvor den ansatte hevder å ha filmet den ulovlige dumpingen, ble det fanget og levert 320 tonn fisk.

- Vi dumpet i overkant av 30 prosent av all fangst, avslutter han.

Gransker påstandene Konserndirektør i Aker Seafoods flåteavdeling, Trond Williksen, sier til Dagbladet at denne saken blir tatt svært alvorlig.

- Jeg er sjokkert over påstandene og det som vises på denne videoen. Dette er helt uakseptabelt og vi skal komme til bunns i denne saken. Vi tar fullstendig avstand fra dumping av fisk, det er uakseptabel praksis og skal overhodet ikke forekomme. Det er i mot alt vi står for. Dette har vi klargjort i ansettelseskontraktene. Vi har allerede startet arbeidet med å kartlegge fakta. Aker Seafoods vil også selv ta initiativ til at saken etterforskes. Vi ønsker komme til bunns i denne saken og vite om det er snakk om uakseptabel dumping på et av våre fartøyer eller om film og påstander er arrangert, sier han.