Beskylder statsministeren for skremselspropaganda

Frp-økonom Ketil Solvik-Olsen mener handlingsregelen er full av hull.

AP-KRITISK: - Handlingsregelen er ingen garanti for trygg økonomisk styring, sier Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AP-KRITISK: - Handlingsregelen er ingen garanti for trygg økonomisk styring, sier Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ketil Solvik-Olsen, Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, er slett ikke imponert over statsministerens økonomiske analyser.

- Jens Stoltenberg driver med ren skremselspropaganda. Handlingsregelen er slett ingen garanti for god økonomisk styring, i motsetning til hva Stoltenberg ønsker å kommunisere, sier Solvik-Olsen.

Skjuler gjeldsvekst Frp-økonomen mener regelen er full av hull.

- Fordi den ikke skiller mellom forbruk og investeringer, og men skjuler gjeldsvekst og offentlig pengebruk gjennom statlige selskaper, sier han.

Og legger fram følgende eksempler:

• Mens regjeringen skryter av å bruke 0,7 mrd kr mindre innenfor handlingsregelen, så øker den statens pengebruk utenfor regelen med nesten 20 mrd kr. De bevilger penger til Husbanken, Statens Pensjonskasse boliglån, fiskeoppdrett, Statens Lånekassen og treforedlingsbedrifter utenfor handlingsregelen. Regjeringen driver med selvbedrag når den later som om disse pengene ikke har noen virkning på norsk økonomi.
• I tillegg lånefinansierer de mange norske veiprosjekt med penger fra utlandet, for å omgå handlingsregelens begrensning på norske oljepenger. Det er en kostbar måte å jukse med regelen, hevder finanspolitikeren.

Søler bort - Frp mener det er uansvarlig å låne ut våre oljepenger til 1 prosent rente til Danmark, mens bilister nedbetaler norske veier lånefinansiert i utlandet til 3-4 prosent rente i snitt. Det er uansvarlig og medfører at vi søler bort skattebetalernes penger, sier Ketil Solvik-Olsen.
 
- Stoltenbergs økonomiske politikk er vinklet inn på å øke veksten i oljefondet. Frp vil øke veksten i fastlandsøkonomien. Det er der vi bygger vår velstand.

Ankerfeste Solvik-Olsen mener dagens handlingsregel bør erstattes.

- Vi vil ha et fornuftig ankerfeste i økonomien som skiller mellom investeringer og driftsutgifter. 
Frp vil øke investeringene i infrastruktur, teknologi og effektivitet slik at man øker produktiviteten i samfunnet. Slik kan vi bruke handlingsrommet i økonomien til å trygge arbeidsplasser og øke produktiviteten, sier han.