UENIGE OM YRKESDELTAKELSE: Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg bør være mer bekymret for yrkesdeltakelsen for menn. Solberg mener Støre ikke har fått med seg at pilene nå peker i riktig retning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UENIGE OM YRKESDELTAKELSE: Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg bør være mer bekymret for yrkesdeltakelsen for menn. Solberg mener Støre ikke har fått med seg at pilene nå peker i riktig retning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Beskylder Støre for ikke å følge med: - Uten tiltak og med gammel statistikk

Statsminister Erna Solberg sier trenden der sysselsettingen blant «menn i sin beste alder» faller, har snudd i 2018. - Rart at ikke Støre har fått med seg dette, sier hun.

(Dagbladet): - Menn i det som tradisjonelt kalles sin beste alder faller fra i arbeidsmarkedet, advarte Ap-leder Jonas Gahr Støre i går.

I sin tale til landsstyret i går, sa han at statsminister Erna Solberg (Høyre) burde være bekymret for grafen som viser yrkesdeltakelse for menn i alderen 25-54 og advarer mot at Norge nå ligger under gjennomsnittet for Europa.

Han bruker gammel statistikk, kontrer Solberg i dag.

- Som de fleste, men ikke Ap, har fått med seg, har sysselsettingen tatt seg kraftig opp det siste året. Nesten hele nedgangen fra 2014-2017 er borte, ifølge statsministeren.

Mens Ap viste til firekvartals gjennomsnitt, der første kvartal i år er inkludert, viser Høyre til SSB- statistikk for de to siste kvartalene.

De fire siste kvartalene har sysselsettingsgraden for «mennene i sin beste alder» utviklet seg fra 84,3 i tredjekvartal i 2017, til 84,2 i fjerdekvartal, og 84,6 til 85,9 de to første kvartalene i år.

- Liggger bakpå

Hun sier til Dagbladet at dette viser at sysselsettingen i gruppen har økt nå som oljeprisene ikke lenger synker.

- Det er slik at dette er åpent tilgjengelig. Da blir det litt rart at Støre baserer seg på eldre tall og ikke følger med på det som lages av statistikk på dette av SSB. Dette går inn i mønsteret av hvordan de har brukt statistikk de siste årene, hvor de hele tiden ligger bakpå med forståelsen av hva som er samfunnsutviklingen, sier Solberg.

Hun er sterkt uenig i at regjeringen ikke har hatt øynene nok på dette.

- Det har vært et problem over lengre tid at sysselsettingen har gått ned, og vi fikk et fall under oljeprisfallet. Men å anklage oss for å være passive og ikke ha politikk på dette, når dette er et av de store satsingsområdene til regjeringen, de blir hult. Han treffer rett i det som denne regjeringen har hatt som sin store satsing, at de som har stått lenge utenfor arbeidslivet skal komme inn. Da blir det rart å se ham stå uten tiltak og med gammel statistikk.

- Under gjennom

- Men vi ligger under gjennomsnittet for Eu i sysselsetting i denne gruppen, er det ikke bekymringsfullt?

- Jo, det er derfor så mye av regjeringens arbeid har hatt fokus på dette. Det er gjort mye mer enn de rødgrønne noen gang har gjort. Det er derfor vi har en inkluderingdugnad, legger om betingelsene slik at veien inn i arbeidslivet skal bli lettere, legger om betingelsene for sosialhjelp, har gjort endringer for at folk tar videreutdanning. Dette er et av de seks områdene vi trakk fram i regjeringsplattformen, for å skape et bærekraftig velferdssamfunn. Da blir det rart å se ham stå uten tiltak og med gammel statistikk.

- Må se på trender over tid

Jonas Gahr Støre mener ikke at han bommer med kritikken.

- Her bør vi se på trender over tid, ikke tall fra siste kvartal. Vi bør forstå hva som påvirker trendene, og hva slags politikk som kan snu dem varig. Folk på jobb er dette samfunnets viktigste ressurs, å få flere i jobb og sikre folk rett kompetanse er det viktigste vi kan gjøre i politikken, sier han.

- Den statistikken Solberg nå viser til, viser en liten oppgang i sysselsetting blant menn, men samtidig en klar nedgang blant unge kvinner. Så jeg blir ikke mindre bekymret når Solberg heller vil gjøre dette til en polemikk om tall enn å ta tak i et alvorlig samfunnsproblem, sier Støre og gjentar argumentene fra i går:

- En av tre i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet. Og vi kommer ikke unna at andelen menn mellom 24 og 55 i jobb ligger langt under nivået i land vi burde kunne sammenligne oss med, vi faller under gjennomsnittet i EU. Det er dette vi må ta på alvor, sier han.