Beskylder TV 2 for plagiat

Det norske produksjonsselskapet Lucky View stiller seg kritiske til den nye TV 2-serien «Abu og Mayoos Norge».

BESTEVENNER: Abubakar «Abu »Hussain t.v. og Mayoo Indiran, avbildet på TV 2s høstprogram lansering i Bergen 2022. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

BESTEVENNER: Abubakar «Abu »Hussain t.v. og Mayoo Indiran, avbildet på TV 2s høstprogram lansering i Bergen 2022. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For drøyt én måned siden publiserte TV 2 den første sesongen av serien «Abu og Mayoos Norge».

I dokusåpa følger man Abubakar «Abu» Hussain og Mayoo Indiran på tur gjennom Norge. Det har seg nemlig slik at selv om begge TV-profilene er oppvokst i Norge, har ingen av dem fått oppleve det mange anser som typisk norsk.

Nå blir imidlertid TV 2 anklaget for plagiat av det norske produksjonsselskapet Lucky View. De mener at konseptet og premisset i «Abu og Mayoos Norge» likner i overkant mye på deres egen serie, «Safari på safari» fra 2020.

Programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, sier til Dagbladet at påstandene om at kanalen bedriver plagiat ikke er riktige.

- Det er ikke noe nytt at innhold i ulike kanaler kan ha likheter med hverandre. Vi har ikke kopiert dem.

UENIG I ANKLAGENE: Kathrine Haldorsen er programredaktør i TV 2. Foto: Eivind Senneset / TV 2
UENIG I ANKLAGENE: Kathrine Haldorsen er programredaktør i TV 2. Foto: Eivind Senneset / TV 2 Vis mer

Fra undring til underholdning

Daglig leder og produsent i Lucky View, Christoffer Wæraas Pettersen, kan fortelle at de fikk ideen om serien «Safari på safari» allerede i 2019.

Hovedprofil i dokumentaren, Safari Shabani, var lærling i produksjonsselskapet på daværende tidspunkt og stilte stadig vekk mange spørsmål om Norge til sine kollegaer, selv etter å ha bodd seks år i landet.

Året seinere tok Lucky View den ivrige praktikantens nysgjerrighet på alvor og begynte innspillingen av serien, samt dokumentere Shabanis opplevelser i Norge. Den første episoden ble publisert på YouTube høsten 2020.

GLAD: Morten Sandvik t.v, Safari Shabani og Emil Pettersen er fast reisefølge i Lucky View konseptet. Foto: Lucky View
GLAD: Morten Sandvik t.v, Safari Shabani og Emil Pettersen er fast reisefølge i Lucky View konseptet. Foto: Lucky View Vis mer

Programredaktør i TV 2 slår tilbake og forteller at bakgrunnen for serien «Abu og Mayoos Norge» startet med en idé Abubakar «Abu» Hussain begynte å jobbe med for sju år siden.

- Han ville utsette seg for typisk norske ting som han har fordommer mot. Dette resulterte i en pilot i 2015, som det da ikke ble noe mer av, sier Haldorsen.

Hun legger til at det er Hussains og Indirans egne manglende erfaringer og opplevelser fra Norge som har gjort at konseptet har blitt videreutviklet.

Ble ikke kontaktet av TV 2

I begynnelsen visste ikke produksjonsselskapet Lucky View hvordan de skulle finansiere sin serie om «Safari på safari».

Initiativtakerne forteller at til tross for at de mottok finansiell hjelp fra befolkningen gjennom spleiseordninger, og ble sponset av en rekke støttespillere, har de selv bidratt med egne midler for å fullføre prosjektet.

Daglig leder og produsent i Lucky View mener at likhetene mellom seriene er påfallende, og at han derfor vil gå så langt som å kalle TV 2 feige.

SKUFFET: Daglig leder og produsent i Lucky View, Christoffer Wæraas Pettersen, kan fortelle at produksjonsselskapet har lagt ned mange dugnadstimer og ressurser for å skape en serie de er stolt av. Foto: Guro Sommer / Lucky View
SKUFFET: Daglig leder og produsent i Lucky View, Christoffer Wæraas Pettersen, kan fortelle at produksjonsselskapet har lagt ned mange dugnadstimer og ressurser for å skape en serie de er stolt av. Foto: Guro Sommer / Lucky View Vis mer

- Vi synes det er veldig feigt at TV 2 har valgt å kopiere fra en liten, uavhengig kanal og at de ikke har tatt kontakt med oss på forhånd, mener Wæraas Pettersen til Dagbladet.

Programredaktør Haldorsen i TV 2, vil ikke være med på at kanalen har hentet inspirasjon til ideen om serien «Abu og Mayoos Norge» fra Lucky View sin produksjon.

- Jeg har i dag blitt gjort oppmerksom på YouTube-serien «Safari på safari». Innholdet de har publisert er veldig bra, og det må jeg få lov til å skryte av, sier programredaktøren i TV 2.

Gått glipp av noe

Etter suksessen Lucky View hadde med sin dokumentarserie i de to første sesongene, har serien blitt videreutviklet, og én sesong har blitt til tre.

Mikkel Graham Guttormsen, produsent for «Safari på safari», sier at produksjonsselskapet har mottatt en rekke kommentarer fra seere at serien burde vært vist på TV 2 eller NRK, ettersom den har skapt så mye engasjement.

OPPGITT: Produsent i Lucky View, Mikkel Graham Guttormsen, opplever at TV 2 har kopiert mye fra serien han har vært med på å produsere selv. Foto: Guro Sommer / Lucky View
OPPGITT: Produsent i Lucky View, Mikkel Graham Guttormsen, opplever at TV 2 har kopiert mye fra serien han har vært med på å produsere selv. Foto: Guro Sommer / Lucky View Vis mer

Suksessen bak «Safari på safari» har fått mye oppmerksomhet i media. Shabani har blant annet vært intervjuet av «Senkveld med Helene og Stian» og «God morgen Norge» om serien. Han har også deltatt i «71 grader nord – team».

Uventet avslag på intervju

I forbindelse med publiseringen av første og andre sesong av «Safari på safari», ble Lucky View invitert til å fortelle om serien på «God morgen Norge» på TV 2.

Etter at Lucky View publiserte årets sesong av konseptet fikk de imidlertid beskjed av «God morgen Norge»-redaksjonen at de ikke var invitert til å medvirke i programmet.

I en e-post til produksjonsselskapet begrunner redaksjonen at Lucky Views serie deler for mange likheter med en serie fra TV 2 som «God morgen Norge» nylig hadde i sitt program.

SKYTEEPISODE: Flere personer er drept og skadd i et skyteepisode på en Walmart-butikk i Chesapeake i Virginia tirsdag 22. november. Video: Twitter. Vis mer

Programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, forteller at programavdelingen i TV 2 har ingen koblinger til, eller påvirkning på de redaksjonelle avgjørelsene til «God morgen Norge».

Dagbladet tar derfor kontakt med redaksjonssjef i «God morgen Norge», Sissel Randsborg. Hun sier:

- Safari Shabani har vært gjest hos oss mange ganger, og vi opplever at vi har en god relasjon til både han og produksjonsselskapet. Det er samtidig ingen automatikk i at man kan være gjest hver gang man ønsker.

I tillegg påpeker Randsborg at redaksjonens jobb er å sikre variasjon av gjester, samt å gi seere en daglig miks av relevant og underholdende innhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer