Beskylder Tyrkia for å hindre kurdisk IS-motstand

Mens Tyrkia trapper opp deltakelsen mot IS-jihadistene, blir landet selv beskyldt for stikke kjepper i hjulene på den kurdiske motstanden.

PROTESTERER: En tyrkisk kurder løper vekk fra tåregassen som tyrkisk politi har brukt mot demonstrasjonene langs den tyrkisk-syriske grensen i den sørøstlige byen Suruc. Foto: Murad Sezer / REUTERS / NTB Scanpix.
PROTESTERER: En tyrkisk kurder løper vekk fra tåregassen som tyrkisk politi har brukt mot demonstrasjonene langs den tyrkisk-syriske grensen i den sørøstlige byen Suruc. Foto: Murad Sezer / REUTERS / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tyrkia har en sørlig grense mot Syria på 822 kilometer, som formes nærmest naturlig av de høye fjellene. De siste dagene har flere stimlet sammen langs grensen for å se på kampene mellom IS-jihadistene og de kurdiske styrkene som stadig kommer nærmere.

I løpet av helgen har frustrerte kurdere fra både Syria og Tyrkia demonstrert langs grensen mot det de mener er en bevisst tilbakeholdelse av kurdiske krigere.

- Tyrkia slipper IS-jihadister inn i Syria, mens de samtidig stopper kurdere som nå strømmer til grensen mot Syria for å delta i kampene mot IS, sier norskkurderen Refîk Gefur.

Han er talsmann ved Kurdistans Nasjonal Kongress (KNK), en internasjonal paraplyorganisasjon for kurdiske partier, frivillige organisasjoner og menneskerettighetsaktivister.

- Utnytter situasjonen Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sa på søndag under konferansen World Economic Forum i Istunbul at mer innsats skal settes inn mot IS.

- Vi må først av alt sikre våre grenser, og det er derfor vi bør innføre flyforbudsone og en sikkerhetssone, sa presidenten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer