Beskylder Vesten for å kidnappe eksminister

Skal ifølge Iran ha bortført en tidligere viseforsvarsminister som var på privat besøk i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisjef Ismail Ahmadi-Moghaddam sa tirsdag i Teheran at de nå skal undersøke hva som er skjedd med den tidligere viseforsvarsministeren Ali Reza Asghari som forsvant etter at han sjekket inn på et hotell i Istanbul 7. februar.

Den tyrkiske avisa Hurriyet skriver at Asghari var involvert i arbeidet med Irans atomplaner, og politisjefen sier han kan ha blitt kidnappet på grunn av sin bakgrunn fra forsvarsdepartementet. Han kom til Istanbul etter et besøk i Syria.

I Israel flyr ryktene om at Israel står bak bortføringen av Asghari, melder nyhetsbyrået AFP.

Tirsdag ga utenriksdepartementet ordre om skjerpet beredskap ved landets ambassader på grunn av frykt for at Iran kunne komme til å mistenke Israel for å være involvert i forsvinningen.

Teoriene som er i omløp i israelske medier går blant annet ut på at israelske eller amerikanske spioner har bortført Asghari eller hjulpet ham å hoppe av. Ingen av teoriene er bekreftet på noe hold.

Israel mener at Asghari hadde tilgang til opplysninger om atomprogrammet. Han skal også ha vært ansvarlig for spesialoperasjonene til Revolusjonsgardene i Libanon i 1986, på den tiden da den israelske soldaten Ron Arad ble meldt savnet etter å ha hoppet ut av sitt fly over Libanon.

(NTB)