Varsel om «ukultur» i mektig kommunalt foretak sjekkes

Beskyldes for å ansette familie og venner

Kontrollutvalget sjekker ansettelser i Omsorgsbygg. Toppbyråkrater i Oslo kommune er tatt av saken fordi direktøren i det kommunale foretaket, Per Morten Johansen, er broren til Raymond Johansen (Ap).

UNDER LUPEN. Kontrollutvalget sjekker påstander som rammer direktør Per Morten Johansen i Omsorgsbygg. Han er broren til byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Berit Roald / SCANPIX
UNDER LUPEN. Kontrollutvalget sjekker påstander som rammer direktør Per Morten Johansen i Omsorgsbygg. Han er broren til byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mars kommer et varsel om ukultur til innboksen til fem personer: Fire bystyrepolitikere - og Dagbladets journalist.

Her framsettes anklager om uregelmessigheter ved ansettelsen av flere navngitte ansatte i det kommunale foretaket Omsorgsbygg i Oslo.

Varselet hevder blant annet at ledende personer i Omsorgsbygg «misbruker makten dem har for å gi venner og familie faste og spennende stillinger». Begrepet «nepotisme» brukes for å beskrive den påståtte ukulturen.

Varselet undersøkes nå av Kommunerevisjonen i Oslo etter oppfordring fra leder i kontrollutvalget, Ola Kvisgaard (H). Han er en av dem som har fått varselet.

- Det var helt åpenbart at jeg måtte varsle kommunerevisjonen om dette, sier Kvisgaard til Dagbladet.

Saken ligger også til behandling i kommunens sentrale varslingsråd. Her måtte flere toppbyråkrater vike sete fordi de er underlagt styringslinjen til byrådsleder Raymond Johansen (Ap), siden saken omhandler hans bror.

Byrådsleder Johansen har ikke besvart Dagbladets spørsmål om saken.

Omsorgsbygg-sjef Per Morten Johansen avviser at det er hold i påstandene. Et tidligere varsel om tilsvarende forhold ble i fjor avvist av Omsorgsbyggs styre, som også denne gangen mener alle påstander om ukultur kan tilbakevises. Også tillitsvalgte har slått ring om direktøren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.