INVITERTE ROMFOLK: Vanessa Quintavalle (42) på romfolkleiren i Årvoll. Før helga inviterte den omstridte eiendomsbesitteren leirbeboerne til den like omstridte tomta. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK / DAGBLADET
INVITERTE ROMFOLK: Vanessa Quintavalle (42) på romfolkleiren i Årvoll. Før helga inviterte den omstridte eiendomsbesitteren leirbeboerne til den like omstridte tomta. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK / DAGBLADETVis mer

Beskyldes for å ha baktanker med romleiren

Tomta Vanessa Quintavalle (42) har stilt til disposisjon på Årvoll, er verdt 2,3 milliarder kroner dersom hun får den omregulert. Selv er hun uten fast bopel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vanessa Quintavalle (42) har de siste dagene stått fram som romfolkets beskytter, etter at hun lot ei stor gruppe slå leir på tomta hun er deleier av på Årvoll i Oslo. Da kommunen mandag varslet avvikling av leiren, nektet hun å etterkomme dette, og hevdet det var uttrykk for trakassering av et allerede undertrykt folk.

Men så vel tomta som kvinnen er velkjent for folk på Årvoll; Quintavalle har i en årrekke ligget i konflikt med naboer til den over 26 000 kvadratmeter store tomta, og blir i gårsdagens Finansavisen beskyldt for å ha helt andre motiver enn medmenneskelighet bak å invitere romfolkene:

Får Quintavalle omregulert tomta til boligformål i stedet for ridesenter, som er den opprinnelige planen, skyter nemlig verdien av arealet i været; adm.dir. Baard Schumann i Selvaag Bolig sier til Finansavisen at tomta i dagens boligmarked er verdt opptil 2,3 milliarder kroner i utviklet stand.

Husleietvist Quintavalle, som de seinere åra har vært oppført med nærmere 4 millioner kroner i formue, er imidlertid folkeregistrert uten fast bopel etter en husleietvist som ble avsluttet seint på året 2010.

Sammen med sin eiendomspartner Albert Kr. Hæhre kjøpte Quintavalle tomta på Årvoll for 7 millioner kroner i 2004. Selger var Oslo Østre Skytterlag, hvis skytebane grenser til eiendommen. Betingelsen for salget var at de nye eierne skulle utvikle ridesenter på tomta; å omregulere arealet til boligformål var utelukket.

- Det egner seg ikke med boliger tett inntil en skytebane. I tillegg er dette en farlig byggeplass, sier Marit Jorsett, leder for eiendomsutviklingsavdelingen i skytterlaget, til Dagbladet.

ANSTRENGT NABOSKAP: Tomta Quintavalle er medeier i, og som nå brukes som romleir, ligger nær boområder på Årvoll. Både før og etter at leiren ble satt opp, har det vært konflikt mellom eiere og naboer. Foto: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
ANSTRENGT NABOSKAP: Tomta Quintavalle er medeier i, og som nå brukes som romleir, ligger nær boområder på Årvoll. Både før og etter at leiren ble satt opp, har det vært konflikt mellom eiere og naboer. Foto: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

Hun er sterkt kritisk til at Quintavalle nå likevel lar folk bo på eiendommen.

- Vi er redde for at barna, som ikke skjønner norsk skilting, skal klatre over gjerdet under en skyteøvelse, sier hun.

- Skuffet Skytterlagets ledelse liker dårlig at de på forhånd ikke ble informert om Quintavalles planer om romleir.

- Det skal ikke se ut som vi har godkjent en bruksendring; det har vi ikke, sier Jorsett.

Hun forteller at skytterlaget ikke har fått tak i Quintavalle etter at romleiren ble satt opp.

- Vi er skuffet over hennes egenrådige opptreden, slår Jorsett fast - men beskriver samtidig Quintavalles eiendomspartner Hæhre som ryddig og profesjonell.

Også bydelsutvalget i bydel Bjerke har kategorisk avvist å omregulere tomta til boligformål.

- Hevn Så vel Finansavisen som lokalavisa dittoslo.no har beskrevet langvarig og opphetet konflikt mellom Quintavalle og naboer på Årvoll, som tolker opprettelsen av romleiren som et «takk for sist» fra eiendomsbesitteren etter lokalmiljøets motstand.

Selv om Quintavalle og Hæhre, gjennom selskapet Årvoll Eiendom, sa de skulle opprette et luksusridesenter med medlemsavgift på 70 000 kroner (pluss 65 000 kroner i årsavgift), har den 26 000 kvadratmeter store tomta siden overtakelsen blitt brukt til steinbrudd - som har gått naboer på nervene på grunn av sprengninger og støvproblemer.

Ifølge Finansavisen har anslagsvis stein for 50 millioner kroner blitt tatt ut av tomta.

Hæhre, som på sin side sier han ikke ble informert om Quintavalles leirplaner på forhånd, har lagt ut tomta til salg på Finn.no - til en pris på 1 krone.

Våpenepisode Han og Quintavalle har for øvrig en turbulent forhistorie, bl.a. etter en dokumentert våpenepisode i 2005. Eiendomspartnerskapet ble imidlertid inngått etter denne episoden.

Quintavalle har bodd på en rekke ulike adresser i Oslo-området, men står nå altså uten fast bopel. Dagbladet kjenner til at hun på flere av disse adressene har vært innblandet i nabokonflikter.

Advokat Tor Erling Staff, som mandag klaget på kommunens vedtak om at romleiren måtte avvikles - og fikk medhold - vil ikke kommentere Finansavisens artikkel.

- Jeg har ingen oppfatning av Quintavalles eventuelle skjulte motiver. Jeg oppfatter henne som energisk og ansvarsfull, med hjerte for romfolk, sier Staff til Dagbladet.

Tross gjentatte henvendelser har det ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Vanessa Quintavalle og Albert Kr. Hæhre.