Beskyldes for å ha sprengt oljeledninger

Krigsherren som fikk kjøpe Forsvarets marinefartøy har igjen kommet på kant med regjeringen.

KRIGSHERRE: Government «Tompolo» Ekpemupolo ledet tidligere MEND-geriljaen i Nigeria. Han har kjøpt seks MTB-er (innfelt) og støtteskipet KNM Horten fra det norske Forsvaret. Salget ble formelt organisert via et britisk selskap, men flere av Tompolos nære menn og samarbiedspartnere var i Bergen for å inspisere båtene før handelen. Foto: Scanpix og Privat
KRIGSHERRE: Government «Tompolo» Ekpemupolo ledet tidligere MEND-geriljaen i Nigeria. Han har kjøpt seks MTB-er (innfelt) og støtteskipet KNM Horten fra det norske Forsvaret. Salget ble formelt organisert via et britisk selskap, men flere av Tompolos nære menn og samarbiedspartnere var i Bergen for å inspisere båtene før handelen. Foto: Scanpix og Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Krigshærren Government Ekpemupolo, kjent som «Tompolo», fikk i 2012 og 2013 kjøpe seks utrangerte missiltorpedobåter og støtteskipet KNM «Horten» av Forsvaret. På det tidspunktet hadde han tilsynelatende gitt seg som krigsherre, og tjente i stedet et milliardbeløp på å leie ut sine fartøy til det nigerianske kystverket.

Men nå frykter mange at «Tompolo» er på vei til å vende tilbake til sitt tidligere liv.

Og utstyrt med tungt militært materiell fra Norge er han farligere enn noen gang.

Nekter Lørdag kveld gikk flere oljerørledninger i Delta-området Warri i lufta. Det er i dette området, der Niger-elva deler seg i et konglomerat av små farvann at Tompolo en gang herjet som verst - perioden 2004 til 2009. Her ligger også oljeinstalasjonene som skiper ut om lag like mye olje daglig som det vi produserer i Norge. Det ligger en enorm makt i å kontrollere dette området. Det amerikanske oljeselskapet Chevron brukte i går helikoptre for å evakuere sine oljeinstallasjoner her.

Tompolo har blitt konfrontert med eksplosjonene, men nekter for å ha noe med dem å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer