Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskyldes for å jobbe for LRA-geriljaen fra Uganda

Spionanklagene tema i retten i dag.

FORTSATTE I DAG: Rettssaken mot de to nordmennene fortsetter i Kisangani i dag. Dagbladet er på plass o g følger rettssaken. Foto: Torgeir P. Krokfjord
FORTSATTE I DAG: Rettssaken mot de to nordmennene fortsetter i Kisangani i dag. Dagbladet er på plass o g følger rettssaken. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


KISANGANI (Dagbladet): Rettssaken mot drapstiltalte Tjostolv Moland (28) og Joshua French fortsetter i Kisangani i Kongo i dag. Partene er på plass i retten.

Trykk F5 for siste nytt.

13.20: Det konkluderes med at spionspørsmålet skal avgjøres allerede torsdag. Forsvaret får fredagen til å snakke de to nordmennenes sak.

Retten heves for i dag, og partene møtes igjen torsdag.

12.55:
Det oppstår diskusjon mellom statsadvokaten og representantene for de pårørende og andre sivile partene om når spørsmålet om spionasje skal avgjøres. Statsadvokaten og representanten for de sivile partene vil ta det på torsdag, dommeren på onsdag.

Det går med andre ord mot en avslutning av i alle fall denne delen av saken.

Retten har tatt en pause for å diskutere dette.

12.29:
Det hevdes fra de pårørendes bistandsadvokat Batonier Alauwa Lobela at Moland og French ikke snakker fordi det er slik de er blitt instruert i Hans Majestets Kongens Garde.

- Måten de reagerte på, viste at de var aktive soldater. SMSene som var skrevet på norsk var topphemmelige. Det viser bruken av aliaser, hevder Lobela.

12.14:
Statsadvokat Mandjo, som kommer fra Kinshasa støtter spiontiltalen.

De to nordmennene beskyldes av aktor for å jobbe for den beryktede LRA-geriljaen (Lord's Resistance Army) fra Uganda.

- Det et Tjostolv Moland som er lederen blant de to, mener aktor. Han mener Joshua French distraherte sjåføren så Tjostolv Moland kunne drepe ham.

11.55:
Talsmannen for de sivile partene mener SMSene som ble lest opp og de tiltaltes taushet i retten viser mentaliteten som ligger bak drapshandlingen.

- Det er i Kongos interesse at de to dømmes. De tiltalte spionerer og setter Kongo i fare, sier talsmannen.

Leste opp SMSer
11.37:
Det diskuteres mellom aktor og dommeren. Eieren av drapsbilen er ikke til stede, og aktor mener defor at de sivile partene kan høres senere. Aktor får viljen sin.

I stedet ønsker han å lese opp tekstmeldinger fra Joshua French sin mobiltelefon. Noe som får den tiltalte nordmannen til å trekke på smilebåndet.

Slik lyder den første:

«Bra jobba på oppdraget ditt. Du redda nok livet hans - jeg sier i fra når jeg er tilbake i Kampala. Hilsen James.»

Så leste han opp en ny sms:

«Mike, det er viktig at du ikke bruker a1´s navn i det hele tatt. Det kan bety mye, mye, mye trøbbel. Spesielt i Kongo.»

Mike er etter det Dagbladet forstår Tjostolv Moland.

Aktor mener at disse to meldingene viser at de to tiltalte kom på et topphemmelig oppdrag i Kongo.

- Var det for å grave etter diamanter? Var det for å støtte hutumilitsen FDLR? spør aktor seg.

Som etterforskningsleder Roger Wavara har sagt til Dagbladet tidligere, mener han at motorsykkelen deres er i god stand.

- De ville være alene i bilen til Kasongo, og hadde kart, GPS og kompass - viktige utstyr når de er på oppdrag, sier Wavara.

Flere meldinger står bare på norsk, som etterforskerne ikke har fått oversatt.

11.26: De tiltalte må i dag også stå oppreist foran dommeren. Under rettssforhandlingene på lørdag var temaene drap, drapsforsøk og ulovlig våpenbesittelse.

- I dag skal vi fokusere på de sivile partene og erstatningskravene, men også annet kan bli tatt opp, sier hoveddommeren, kaptein Claude Disimo.

Det ble også innledningsvis kjent at aktor i saken, Jean-Blaise Bwa Mulundu, ikke kommer til å saksøke Moland og French for forakt for retten, slik han truet med på lørdag.

- De har rett til å tie, sier han.

Aktor annonserer at han vil ta opp spiontiltalen siden statsadvokaten er på plass. Han hevder at nordmennene er med i SIG-avdelingen i garden. Altså at det private sikkerhetsselskpet er en del av Hans Majestet Kongens Garde.

- De lurte seg inn i landet på turistvisum og skjulte sine egentlige, militære oppdrag, hevder han.

10.59:
Dommeren er på plass i rettslokalene og saken er i gang.

10.44: Statsadvokat Akombo Mandjo er også på plass i dag. Han skal mest sannsynlig snakke om spinoasje-tiltalepunktet og det varslede erstatningskravet fra Kongo.

Fortsetter talenekten
Aktor truet i retten på lørdag med å inkludere forakt for retten i tiltalen mot de to drapstiltalte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. Årsaken er at de to erklærte at de ikke anerkjenner den lokale militærdomstolen som en rett, og nekter å forklare seg.

- Hva er straffen for det, da? Blir vi pisket nå da, eller? spør de to.

Tjostolv Moland himler med øynene. En av advokatene til de sivile partene i saken krevde på lørdag at nordmennene skulle tvinges til å snakke.

Transporten til fengselet gikk i dag rolig for seg. En del av soldatene begynner å kjenne de to tiltalte.

- Soldatene er stort sett ok, men de skal lage helvete innimellom, sier French til Dagbladet.

Før rettsstart ble det i dag et voldsomt oppstyr i retten da en norsk journalist ville gi de to tiltalte en pris snus. Soldatene mistenkte at dette var narkotika. 8-10 soldater omringer journalisten og de to tiltalte.

Situasjonen roet seg etter at forsvarer André Kibambe godsnakket med soldatene.

Dagbladet følger rettssaken i Kisangani.

MENER DETTE ER BEVIS: Dommeren holder fram en hagle som angivelig skal ha vært brukt i drapet, ifølge aktoratet. Foto: Torgeir Krokfjord
MENER DETTE ER BEVIS: Dommeren holder fram en hagle som angivelig skal ha vært brukt i drapet, ifølge aktoratet. Foto: Torgeir Krokfjord Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling