Beskyldes for å mobbe ansatte

Enova-leder Eli Arnstad går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Enova holder en pressekonferanse i Trondheim nå. Årsaken er at administrerende direktør Eli Arnstad går av med umiddelbar virkning, melder nettutgaven til Dagens Næringsliv.

- Disse påstandene er handlingslammende og ødeleggende både for Enova og meg som leder. Jeg har derfor kommet frem til at det er best at jeg slutter, sier Eli Arnstad på pressekonferansen.

Tenkt i to uker
Hun fortalte at hun har brukt noen uker på å finne ut av hva hun skulle gjøre med situasjonen.

- Jeg har vurdert flere måter å håndtere situasjonen på, men funnet ut at det er greiest at jeg ikke fortsetter, sier Arnstad ifølge adressa.no 

Enova SF er et statsforetak som eies av Olje- og energidepartementet. Enovas formål er å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.

Arnstad trekker seg med umiddelbar virkning og går uten sluttpakke. Hun beholder likevel lønnen i sin oppsigelsestid på seks måneder.

- Alvorlige beskyldninger

- Styret har godtatt oppsigelsen i dag. Vi må ta det til etterretning og beklager at Eli Arnstad slutter, sier styreleder Jørn Rattsø i Enova.

GÅR AV: Administrerende direktør i Enova trekker seg etter påstander om mobbing.
GÅR AV: Administrerende direktør i Enova trekker seg etter påstander om mobbing. Vis mer

Han sier styret er kjent med beskyldningene om mobbing.

- Det er alvorlige beskyldninger, og styret tar det alvorlig. Vi har satt i gang arbeid for å få oppklart dette, sier Rattsø.

I en uttalelse fra styret på Enovas hjemmesider heter det:

- Styret har tillit til Eli Arnstad og har ønsket at hun kunne fortsette som administrerende direktør i Enova. Beskyldningene om mobbing er slik styret ser det vanskelig å forstå. Arbeidet med å oppklare hva som ligger i disse beskyldningene er ikke fullført.

Dette skjer like etter at Enova er tildelt betydelig ekstra midler i statsbudsjettet, samt blitt utpekt av energiministeren som en viktig brikke i kampen mot klimaendringene.

Arnstad sier at hun ikke kjenner seg igjen i saken, men har likevel valgt å trekke seg etter de alvorlige beskyldningene.

- Jeg har sagt opp jobben fordi fordi det de siste ukene har kommet frem at tillitsvalgte og verneombud mener at jeg har mobbet en eller flere i Enova.

- Jeg har brukt litt tid på å områ meg, og å tenke på alternativer, men jeg kommet til at den saken vi jobber for er så viktig at den ikke kan bli forstyrret av interne uenigheter. For meg som leder er slike beskyldninger handlingslammende, og det er en risiko for at det blir det for hele organisasjonen over tid, sier Arnstad til DN.no.

Skal ha vært arbeidsmiljøundersøkelse

Eli Arnstad (45) er søsteren til tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad.

Eli Arnstad har også lang politisk fartstid fra Senterpartiet, blant annet som medlem av fylkestinget i Nord-Trøndelag og som vararepresentant til Stortinget. Hun har også sittet i senterungdommens sentralstyre.

Det har nylig vært gjennomført en arbeidsmiljøundersøkelse i Enova, der deler av kritikken mot administrerende direktør Eli Arsnatd er kommet fram.

- Styret har fått framlagt beskyldninger om mobbing ved Enova i forbindelse med oppfølgingen av arbeidsmiljøundersøkelsen. Styret har tatt beskyldningene om brudd på arbeidsmiljøloven alvorlig og har tatt initiativ for å oppklare hva som ligger i beskyldningene, heter det i en uttalelse fra styreleder Jørn Rattsøe.