UFATTELIG: - Det er med ufattelig forbauselse jeg erfarer å bli  beskyldt i aviser og medier for å ha holdt tilbake informasjon, og bli beskyldt som løgner, sa tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser (t.v.) i dagens stortingshøring i ettermiddag. Her ankommer han høringen sammen med tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UFATTELIG: - Det er med ufattelig forbauselse jeg erfarer å bli beskyldt i aviser og medier for å ha holdt tilbake informasjon, og bli beskyldt som løgner, sa tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser (t.v.) i dagens stortingshøring i ettermiddag. Her ankommer han høringen sammen med tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Beskyldes for å tilpasse sin forklaring for Stortinget

Stortingspolitikere går rett i strupen på Telenors tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenors avgåtte styreleder Svein Aaser og tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas måtte ikke vente lenge på de første harde angrepene under dagens Vimpelcom-høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Både Abid Q. Raja (V) og komitéleder Martin Kolberg (Ap) tok særlig Baksaas for seg for ikke å ha fortalt alt han visste under forrige høring - til tross for at han hadde lovet å fortelle alt og ville legge taushetplikten til side.

- Tilpasser forklaringen - Du vil at vi skal tro på at du ikke på noe tidspunkt før 2014 hadde fått høre om dette. Er det slik å forstå, spurte en pågående Raja.

- Sånn er det, bekreftet Baksaas.
- Jeg har full forståelse for at du senere tilpasser din forklaring, fordi jeg har tidligere vært forsvarsadvokat, repliserte Raja.

Da syntes selv Martin Kolberg at det ble for drøyt, og ba Raja dempe seg.

Dette hindret ikke Raja i å la det skinne tydelig gjennom at han ikke et sekund fester lit til Baksaas' forklaring om at han ikke fikk vite om en bekymringsmelding i 2011, og andre indikasjoner som måtte ha blitt nevnt internt i Telenor.

- Tilpasset ikke - Hva tenker du om at ingenting av dette på noe tidspunkt har kommet til deg, spurte Raja, lett syrlig.

- For det første har jeg ikke tilpasset min forklaring, begynte Baksaas, men ble avbrutt.

- På taushetsplikten har du definitivt det, sa Raja og viste til at Baksaas tidligere hadde innrømmet at han «burde vært mer presis» på at han under høringen i januar 2015 ikke sa noe om det han visste om den pågående politietterforskningen.

Baksaas svarte ikke direkte, men henviste til granskningsrapporten fra konsulentfirmaet Deloitte.
-Jeg fikk kritikk for at min ledelsesform kunne vært mer holistisk, men jeg vet ikke helt hvordan, svarte Baksaas.

- Det vi ikke ville bli beskyldt for, var å forpurre etterforskningen, sa Baksaas om hvorfor han ikke fortalte Kontroll- og konstitusjonskomiteen om nederlandsk politis pågående etterforskning. Han sier at han derimot delte dette med Næringsdepartementet.

- Ekstra sterkt Kolberg tok en noe mer behersket form i sin utspørring.

- La oss snakke ordentlig om situasjonen, begynte Kolberg, og vendte tilbake til det som skjedde under forrige høring, i januar 2015.

- Du visste da saken gikk i salen, at statsråden ikke hadde hele informasjonen. Det må du jo ta innover deg er alvorlig, sa Kolberg.

-Det blir ekstra sterkt når begge to (Baksaas og Aaser), gir opplysninger som ikke er fyldesgjørende, til tross for at dere sa i forrige runde at dere la all taushetsplikt til side, sa Kolberg.

- Korrekt håndtert Aaser svarte at han ikke hadde snakket om taushetsplikt, men at han og styret hadde fått beskjed fra advokatfirmaet Hjort om at varslingen i 2011 om mulig korrupsjon i Vimpelcom hadde blitt håndtert korrekt.

Dermed så ikke Aaser noen grunn til å gå til næringsministeren med saken.

- Jeg har gang på gang forklart hvordan styret reagerte på den informasjonen fra Hjort, og at vi konsentrerte oss om andre ting fordi dette ikke var lovbrudd. Men straks vi så at det utviklet seg annerledes, informerte vi med en gang statsråden, sa Aaser.

Intern komité-strid Telenor-deleide Vimpelcoms korrupsjonsutbetalinger til en diktator-datter i Usbekistan er bakgrunn for dagens høring, hvor det i forkant har kommet fram sterke motsetninger mellom Høyre-representant og nestleder i komiteen Michael Tetszchner og komiteleder Martin Kolberg.

Konsulentfirmaet Deloittes granskning konkluderte med kritikk for måten varslinger om korrupsjonen i Vimpelcom har vært håndtert internt i selskapet, og at det tok for lang tid før informasjonen ble brakt videre til tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, styret og næringsminister Monica Mæland.

Etter en tidligere høring i samme sak i januar 2015, vil komiteen komme til bunns i hvor godt - eller dårlig - Telenor-toppene har holdt næringsminister Monica Mæland informert om saken, og om Mæland har gjort det som kan forventes av henne.

Like stor interesse er det nå omkring den indre striden i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Der har Michael Tetszchner skarpt kritisert komitélederen Martin Kolbergs iver etter å granske forhold i Telenor.