TRE MULIGHETER: Brexit-veien videre for Theresa May kan bli kronglete. Statsviter Øivind Bratberg forklarer stien, en sti han beskriver som et tragisk kaos. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Krise for brexit - dette er Mays alternativer

Beskyldes for «forræderi» av partifelle. Nå kan May være ferdig

- Hun er i en helt umulig situasjon.

Nettverket som har holdt Storbritannias statsminister Theresa May flytende gjennom brexit-krisa, er i ferd med å rakne, og hun kan være inne i sine siste dager som statsminister.

For May er presset på alle kanter. Denne uka skulle det britiske parlamentet stemme over avtalen hennes regjering og EU har framforhandlet om Storbritannias uttreden av unionen (brexit), men avstemningen er nå utsatt, etter at May innså at avtalen med stor sannsynlighet blir nedstemt - også av hennes egne partifeller.

I går dro statsministeren isteden på en intensiv Europa-turné der hun møtte EU-statsledere i et forsøk på å få innrømmelser i britisk favør, slik at parlamentsflertallet kanskje snur. Imens holdt parlamentet i London en ekstraordinær debatt om brexit, hvis skjebne synes mer usikker enn noensinne.

- Dette er kaotisk, uansett hva løsningen blir, konstaterer Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold.

Kan bli kastet

I går kveld skrev tidligere miljøvernminister Owen Paterson et brev til lederen av den såkalte 1922-komiteen, som består av «menige» konservative parlamentsmedlemmer (backbenchere) i parlamentet. I brevet bekrefter han formelt at han ikke lenger har tillit til statsministeren.

«Alle vet at hun er ferdig.» Per Edgar Kokkvold, Storbritannia-kjenner

«Det vil være en parodi hvis det demokratiske resultatet av folkeavstemningen i 2016 - den største i britisk historie - ikke blir respektert. Men statsministerens foreslåtte 'avtale' er så elendig at den ikke kan betraktes som noe annet enn forræderi mot de klare løftene», skriver han, ifølge Sky News.

Lederen av 1922-komiteen, sir Graham Brady, har dermed klart å samle de 48 brevene som kreves for å utløse et mistillitsforslag mot statsministeren.

INGEN TILLIT: Owen Paterson skriver i et brev til lederen av 1922-komiteen at han ikke lenger har tillit til Theresa May som statsminister. Foto: Will Oliver / AFP / NTB Scanpix
INGEN TILLIT: Owen Paterson skriver i et brev til lederen av 1922-komiteen at han ikke lenger har tillit til Theresa May som statsminister. Foto: Will Oliver / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Når 15 prosent av komitémedlemmene har foreslått mistillit, kommer et samlet forslag fra backbencherne; i 2003 fikk de avsatt Iain Duncan Smith på denne måten.

Et mistillitsforslag mot Theresa May blir fremmet allerede i kveld, ifølge en erklæring Brady har sendt ut. Nå kan britene vente seg en heftig maktkamp for å kapre ledervervet.

På spørsmål fra BBC tirsdag kveld sier May at hun ikke har hørt noe som helst om at grensen på 48 brev er nådd.

- Nei. Jeg har vært her i Europa og jobbet med sakene jeg har lovet parlamentet at jeg skulle jobbe med, sier hun.

HÅNLATTER: Statsminister Theresa May ble møtt med hånlatter da hun talte til parlamentet om forslaget til brexit-avtale. Video: AP Vis mer Vis mer

Men alt er kanskje ikke tapt for britenes statsminister.

Dette er Mays alternativer, ifølge Kokkvold og Kristian Steinnes, professor i moderne europeisk historie ved NTNU:

Utsette toårsfristen

29. mars må alt være klart til utmeldingen - hvis ikke kan Storbritannia risikere et brexit uten avtale med EU, som da i stor grad vil diktere det videre forholdet (hard brexit). Et alternativ til et slikt scenario er å be om utsettelse av fristen.

TROR IKKE PÅ BACKSTOP: Professor Kristian Steinnes har ingen tro på at «backstop» er en realistisk løsning på brexit-floken. Foto: NTNU
TROR IKKE PÅ BACKSTOP: Professor Kristian Steinnes har ingen tro på at «backstop» er en realistisk løsning på brexit-floken. Foto: NTNU Vis mer

- Men skal det skje, må alle de andre EU-landene være enige om det. En grunn til å innvilge utsettelse kan være nytt parlamentsvalg med en annen statsministerkandidat, eller en ny folkeavstemning om brexit, sier Steinnes.

Få flertall for avtalen

Et helt sentralt punkt i avtalen mellom Storbritannia og EU er den såkalte backstop-løsningen, hvor grensen mellom republikken Irland og Nord-Irland i en overgangsperiode forblir åpen, mot at særordninger innføres for eksklaven. Men dette er en utenkelig løsning for flere parter, bl.a. fordi varer fra resten av kongeriket dermed må sjekkes før innførsel i Nord-Irland, og vice versa.

- Det er ikke realistisk. DUP [unionistene i parlamentet] vil ikke gå med på det, og det innebærer i praksis en grense midt i Irskesjøen [mellom øyene Irland og Storbritannia]. Regjeringen gjør lurt i å finne på en hvilken som helst annen løsning, sier Steinnes.

- I bakgrunnen spøker ideen om at en særstilling for Nord-Irland kan være første skritt på veien mot et samlet Irland. Og [Skottlands førsteminister] Nicola Sturgeon har ønsket særbehandling også for Skottland, sier Kokkvold.

VILLE KASTE MAY: Jacob Rees-Mogg sier at han ikke hat tiltro til den nåværende lederen, statsminister Theresa May, og at Brexit-avtalen «simpelthen ikke fungerer». Video: AP Vis mer Vis mer

Motstanden mot den framforhandlede avtalen er stor, også innad i Mays eget konservative parti.

- Hun blir helt sikkert nedstemt i dag. Men flere representanter frykter skremmebildet av hva som vil skje dersom Storbritannia ryker ut av unionen uten en avtale, og det kan hun bruke som taktisk virkemiddel, sier Steinnes.

- På den annen side har May kanskje ikke så mye å spille på hvis hun ikke får forhandlingsrom fra EU [som har sagt at det ikke blir nye forhandlinger], sier professoren.

May kan på rundreisen i Europa prøve å få noen uttalelser fra EU som blidgjør de mest hardbarka toryene.

TROR MAY MÅ GÅ: Per Edgar Kokkvold, Storbritannia-kjenner og tidligere pressemann.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TROR MAY MÅ GÅ: Per Edgar Kokkvold, Storbritannia-kjenner og tidligere pressemann. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Men hun vil ikke få mer enn intensjonsutsagn, og det er neppe nok til å få flertall hjemme. Det ser mørkt ut for henne.

Reforhandle avtalen

Flere politikere, deriblant Labour-leder Jeremy Corbyn, mener brexit-avtalen kan og bør reforhandles.

- Det er ren fantasi, sier Kokkvold, og viser til at EU gjentatte ganger har slått fast at nye forhandlinger er utelukket.

Gå av

- May er i en helt umulig situasjon. Hun kan velge å gå av, men da må etterfølgeren være en samlende skikkelse - i motsetning til en av de rabiate toryene, som Boris Johnson og Dominic Raab, som vil skrote avtalen. For tida tviler jeg på at det fins noen bedre kandidater, og hun kan rett og slett bli nødt til å bli sittende, sier Steinnes.

Erkekonservative Jacob Rees-Mogg forsøkte i forrige måned å samle nok underskrifter blant toryene i parlamentet til å reise mistillitsforslag mot May. Det lyktes han ikke med, men Kokkvold mener stormen ikke er over ennå.

- De mest ihuga brexit-tilhengerne i partiet vil muligens utfordre May, men må da finne en motkandidat, som det da voteres over. En EU-motstander kommer opplagt til å vinne, sier han.

Nytt parlamentsvalg

May kan velge å utlyse et nytt parlamentsvalg, men heller ikke her er utfallet gitt, med mange kryssende interesser, også innad i partiene.

- Labour er ikke et klart alternativ, og det er ikke klart hvordan det vil gå, sier Steinnes.

IKKE SAMLENDE: Labour-leder Jeremy Corbyn mangler støtte i folket. Foto: Tom Nicholson / LNP / Rex / Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE SAMLENDE: Labour-leder Jeremy Corbyn mangler støtte i folket. Foto: Tom Nicholson / LNP / Rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Labour har ikke noe stort forsprang på toryene. Det skyldes Jeremy Corbyn, som har støtte i partiet, men ikke blant folk flest, påpeker Kokkvold.

Også et nytt parlamentsvalg vil ta sin tid å organisere, og vil trolig gå ut over fristen for brexit 29. mars.

Ny folkeavstemning

En mulighet er å avholde en ny folkeavstemning om brexit, men det blir et merkelig skue, ifølge Kokkvold.

- De har sagt at de skal respektere avstemningen fra 2016, men snakker nå om en ny. Labour har krevd dette lenge, mens toryene ikke er sikre og dessuten redde for å tape, sier han.

En ny avstemning vil dessuten ta sin tid.

- Forslaget må først få 2/3 flertall i parlamentet, og Storbritannias utgang av EU må utsettes.

Et knapt ja-flertall vil heller ikke være en god løsning, sier Storbritannia-kjenneren.

- Det vil være verre, og neisiden vil følge seg snytt, sier han.

Norge pluss

En løsning er å få en ordning som populært kalles «Norge pluss», dvs. som likner på EØS-avtalen, men med fortsatt medlemskap i EUs tollunion. Men dette blir vanskelig å svelge for brexit-tilhengerne, mener Steinnes.

- Da må de akseptere alt de ikke har likt, i tillegg til å finne seg i at EU bestemmer, sier han.

- Dette er å gå nesten ut, og er enda mer uakseptabelt for EU-motstanderne, sier Kokkvold.

Trekke seg fra brexit

Etter en kjennelse i EU-domstolen mandag kan Storbritannia nå velge å trekke seg ensidig fra utmeldingen.

- Da forblir de i EU, med alle sine goder og plikter, og etter ei tid vil det virke som om folkeavstemningen i 2016 aldri skjedde. Alt blir som før, men dette er også problematisk nettopp på grunn av folkeavstemningen; det blir politisk vanskelig å gå tilbake etter alt som har skjedd, sier Steinnes.

«Dead woman walking»

Summa summarum fins det ingen optimal løsning for May; hva hun enn gjør, får hun enten brexit-tilhengerne eller -motstanderne på nakken.

- Hun har veldig få opsjoner, og har ikke mye å gå på. EU sier at avtalen ligger fast. Samtidig er Nord-Irland-spørsmålet helt låst, og ingen vet hvor dette ender, sier Kokkvold.

- Har May noen sjanse til å overleve politisk?

- Alle vet at hun er ferdig. Allerede for et år siden ble hun omtalt som «dead woman walking», og kan ikke miste mer autoritet. Det er umulig at toryene lar seg lede av May inn i et nytt valg. Men hun har mer støtte i folket enn hos parlamentarikerne.

- Ganske ekkelt teater

Steinnes er noe mer optimistisk på Mays vegne.

- Hun kan overleve dersom avtalen går igjennom i parlamentet, og hun tar «skylden» for det. Mistillitsforslaget Jacob Rees-Mogg prøvde å få til, strandet, og opprørerne blant toryene har nå roet seg noe. Det er mange som vil stemme ned avtalen, men ikke kaste May ennå.

Kokkvold betegner det politiske spillet om brexit som «et ganske ekkelt teater».

- Theresa May har forhandlet fram et kompromiss som passer begge parter - men ingen er klare for kompromisset. Det er merkelig å høre [Labour-leder] Jeremy Corbyn, som sier at dette er den verste avtalen som kunne foreligge.