Beskyldes for grovt avtalebrudd

Regjeringen vil endre sykelønnsordningen. NHO-leder Finn Bergesen er «opprørt» og «oppbrakt», mens LO-leder Gerd-Liv Valla anklager regjeringen for avtalebrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To timer før statsbudsjettet ble lagt fram mandag innkalte arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) partene i arbeidslivet for å orientere om en innstramming i sykelønnsordningen.

Regjeringen gjør sykefravær dyrere for bedriftene, men de ansatte slipper kutt i sykelønnen i regjeringens forslag til statsbudsjett, ifølge Dagens Næringsliv.

I dag betaler arbeidsgiverne sykepenger de første 16 dagene, mens staten betaler hele regningen for sykefravær utover dette. Nå foreslår regjeringen at arbeidsgiverperioden skal reduseres noe slik at bedriftene betaler 100 prosent for bare 14 dager. Samtidig skal arbeidsgiverne betale en andel på 10 prosent av sykepengene i hele sykepengeperioden.

Byrder på bedriftene

Regjeringens forslag innebærer at bedriftene skal betale en større del av regningen for langtidsfraværet, og at staten ved Folketrygden skal betale mindre.

LO-leder Gerd-Liv Valla kaller endringen for et avtalebrudd. Hun understreker at det i september i fjor ble sagt at man ikke skulle gjøre noen endringer i avtalen om inkluderende arbeidsliv verken for arbeidsgiver- eller arbeidstakersiden med mindre alle parter var enige i det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer