Harde anklager mot nordmannen Alexander Vik i nytt søksmål

Beskyldes for løgn, falskneri og sleipe skatteparadis-operasjoner for å unndra seg milliardgjeld

Nordmannen Alexander Vik anklages for «en bedragersk farse» for å unndra seg gjeld til Deutsche Bank.

LEKER KATT OG MUS: I 2013 tapte Alexander Viks (bildet) skatteparadis-selskap Sebastian Holdings knusende i en rettssak i London, og ble dømt til å betale Deutsche Bank cirka 300 millioner dollar. Nå er det klart for enda en runde i den påfølgende katt-og-mus-leken med banken. Foto: Keith Hammett
LEKER KATT OG MUS: I 2013 tapte Alexander Viks (bildet) skatteparadis-selskap Sebastian Holdings knusende i en rettssak i London, og ble dømt til å betale Deutsche Bank cirka 300 millioner dollar. Nå er det klart for enda en runde i den påfølgende katt-og-mus-leken med banken. Foto: Keith Hammett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I rekken av søksmål mot den norske milliardæren Alexander Vik (62) og selskaper som knyttes til ham, har Deutsche Bank nå stevnet Panama-selskapet Universal Logistic Matters.

Stevningen for en domstol i New York handler om en påstått overføring av verdier for flere millioner dollar til dette selskapet i 2014, fra Vik-selskapet Sebastian Holdings.

Problemet er at Sebastian Holdings også har påstått å ha overført de samme verdiene til selskapet VBI Corporation i 2012. VBI Corporation eies av Alexander Viks far.

«Et falskneri», skriver Deutsche Bank om 2012-transaksjonen.

- Bedragersk farse

Ifølge banken beholdt Sebastian Holdings kontrollen med de aktuelle verdiene, som besto av investeringer i medisinsk teknologi.

Overføringen til Panama-selskapet i 2014 var ifølge Deutsche Bank ikke det spor bedre.

«En bedragersk farse», skriver banken om denne.

«(Det var) en lett gjennomskuelig anstrengelse av Vik og Sebastian Holdings for å beskytte sine eiendeler fra Deutsche Bank», skriver banken i stevningen, hvor Vik direkte og indirekte anklages for løgn.

Også Sebastian Holdings er stevnet, men ikke Alexander Vik personlig.

Hvor mye penger det er snakk om, er vanskelig å fastslå, men banken skriver at Panama-selskapet minst har mottatt 5,6 millioner dollar med bakgrunn i overføringen i 2014.

Svimlende tap

Vik-selskapet Sebastian Holdings, registrert i skatteparadiset Turks & Caicos, er det samme selskapet som i 2013 tapte forsmedelig i en domstol i London.

Selskapet ble dømt til å betale Deutsche Bank omtrent 300 millioner dollar inkludert omkostninger etter katastrofale valutahandler i 2008. Med dagens kurs utgjør dette svimlende 2,5 milliarder kroner.

De siste årene har en katt-og-mus-lek pågått, hvor Alexander Vik etter bankens syn gjør sitt ytterste for å unndra seg denne gjelda.

Opptakten til katt-og-mus-jakten kom i 2008, samme høst som Sebastian Holdings tapte enorme summer på valutaspekulasjon:

Da overførte Sebastian Holdings verdier for omtrent en milliard dollar til Alexander Vik og selskaper tilknyttet ham og familien.

Utvidet jakten

Etterhvert har Deutsche Bank utvidet pengejakten til Alexander Vik personlig, og hans familie og selskaper.

Overføringen av verdier til Panama-selskapet Universal Logistic Matters i 2014, fikk banken ifølge stevningen ikke kjennskap til før i 2016.

Målet med stevningen er å få anullert overføringen. Ifølge banken kontrolleres Panama-selskapet av Alexander Vik eller faren Erik Martin Vik (90).

Dagbladet har forsøkt å få kommentarer fra Alexander og Erik Martin Vik eller deres representanter, via advokater som arbeider for dem og de aktuelle selskapene i andre saker.

Det framgår ikke av saksdokumentene hvilke advokater som representerer de stevnede selskapene.

«Vi har ikke anledning til å kommentere, men noterer oss at søksmålet du vedlegger ikke er et søksmål mot Vik», skriver Alexander Viks advokat Richard M. Zaroff i en epost til Dagbladet.

Minst 12 land

I stevningen listes tidligere og verserende rettssaker opp. Disse berører selskaper og personer i minst 12 land, hvorav en rekke skatteparadiser:

Panama, USA, England, Turks & Caicos, Cayman Islands, Norge, Den dominikanske republikk, Sveits, Chile, Guernsey, Tsjekkia og Barbados.

Blant Vik-selskapene det fortsatt strides om, er det norske IT-selskapet Confirmit. Der står Alexander Viks far Erik Martin Vik som eier.

I et drøyt år nå har Deutsche Bank prøvd å sikre seg Confirmit-aksjene til dekning for sine krav, men tapte nylig i Borgarting lagmannsrett.

Tvisten er anket inn for Høyesterett.

CV

Nordmannen Alexander Vik, født 19. februar 1955, begynte karrieren som mekler i New York.

Han ble styrtrik under IT-boomen ved årtusenskiftet, som en dominerende eier i it--selskapet Xcelera. Oppgir Monaco som bosted, men familien kontrollerer også fasjonable eiendommer i blant annet USA.

Alexander Vik har uruguayansk mor og norsk far, men skal ikke selv ha bodd i Norge.

Vik vokste opp i Sverige og på Kanariøyene. Vik-familien eier IT-firmaet Confirmit og driver forretninger med blant annet IT, hoteller og vindyrking, i blant annet Norge, Uruguay, USA, England og Chile.

Confirmit er et Oslo-basert it-selskap med datterselskaper i Canada, USA, Storbritannia, Sverige, Tyskland, Kina, Australia og Russland. Konsernet hadde i 2016 driftsinntekter på 74 millioner dollar, og et årsresultat på 3,2 millioner dollar etter skatt.

Alexander Viks selskap Sebastian Holding tapte i 2013 i en rettssak mot Deutsche Bank om valutahandler, og ble pålagt å betale banken cirka 300 millioner dollar.

Denne gjelda er ifølge bankens siste stevning nå på 317 millioner dollar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer