Beskyldes for løgn

John Kerry beskyldes for å ha løyet på seg en heltemodig historie fra Vietnam-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigsveteraner mener presidentkandidaten aldri besøkte Kambodsja slik han har hevdet.

I flere år har John Kerry kjempet mot rykter om at han ikke fortjente alle medaljene etter Vitenam-krigen. Men først da lot seg nominere som demokratenes presidentkandidat, ble det virkelig hett.

Kerry fikk både både en bronsjestjerne og en sølvstjerne for sin tapperhet og tre purpurhjerter for sine kampsår. Ingen har vel klart å bevise at han ikke fortjente dem.

Men nå blir Kerry rammet av en langt mer alvorlig beskyldning: Kritikerne mener han fabrikerte sin Kambosja-historie fra 1968.

Uegnet?

Påstandene fremsettes i den nye boka «Unfit for command». Den er basert på intervjuer med flere krigsveteraner som tjenestegjorde i samme sjømillitære enhet som Kerry, inkludert mannskapet på patruljebåten under Kerrys ledelse.

I flere avisartikler, intervjuer og i en senat-tale har Kerry hevdet at han tilbrakte jula 1968 inne i Kambodsja. Kerry har gjenfortalt historien slik, ifølge New York Daily News:

«Jeg husker at jeg jula 1968 satt i en båt i Kambodsja. Jeg husker hvordan det var å bli skutt på av vietnameserne, av Khmer Rouge og av kambodsjanere, samtidig som USAs president fortalte amerikanerne at det ikke var noen tropper inne i Kambodsja (..) Jeg bærer det minnet med meg, det har merket meg.»

Problemet er bare dette: Kerrys offiserer og de som tjente under ham benekter at han var i Kambodsja jula 1968. De sier at han på dette tidspunktet var stasjonert nær byen Sa Dec, nesten 90 kilometer fra den kambodsjanske grensa.

Livsfarlig

For Kerry, som kan høste mange stemmer for sin innsats under Vietnamkrigen, er slike beskyldninger drepende. Kerrys valgmedarbeidere kjemper nå hardt for å slå tilbake påstandene.

De hevder co-forfatteren bak boka er en republikansk bladsmører med et langvarig hat til Kerry.

TV-reklamene som angriper Kerryrs krigsinnsats er finansiert av en rik texaner med nær forbindelse til president George Bush. Kronargumentet er likevel at krigsveteranene er sjalu og at de er drevet av irritasjon over Kerrys antikrigs-engasjement.

I motsetning til striden om medaljene er dette en sak som kan undersøkes og verifiseres. Hvis det viser seg at beskyldningene er falske vil det være nok en seier for Kerry. Men om det skulle vise seg at kritikerne har rett, får demokratene et stort problem som kan undergrave Kerrys valgsjanser.Følg denne og andre av oppgjørene på nettstedet FactCheck. Upartisk og grundig gjennomgang av valgannonser, anklager og svar.

I HARDT VÆR: John Kerry mener Vietnam-veteranene er drevet av sjalusi når de nå påstår at presidentkandidaten farer med løgn.