Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pappapermisjon:

Beskyldes for pappa-diskriminering: - Hun løper fra ansvaret

I 2010 kalte hun det diskriminering. Nå forsvarer Linda Hofstad Helleland at fedre ikke har samme permisjonsrettigheter som mor.

MØTTE BEDRIFTENE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) tok seg tid til en prat med Dagbladet i forbindelse med at statsråden besøkte et entreprenørfirma for å diskutere forlenget pappapermisjon i forrige uke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MØTTE BEDRIFTENE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) tok seg tid til en prat med Dagbladet i forbindelse med at statsråden besøkte et entreprenørfirma for å diskutere forlenget pappapermisjon i forrige uke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland starter sin nye jobb som likestillingsminister med å øke pappakvoten som et ledd av en historisk tredeling av foreldrepermisjonen.

Det skjer til tross for at hun selv var den fremste forkjemperen for å fjerne pappakvoten for noen år siden.

- Jeg legger ikke prestisje i forslag jeg fikk innført for ti år siden, og tenker at det sikkert er flere politikere av og til som bør tenke at det ikke er noe nederlag å endre politisk standpunkt hvis man er opptatt av å få til løsninger som virker, sier Helleland.

Fordelingen av permisjonstiden er imidlertid ikke det eneste hun har skiftet mening om siden hun var opposisjonspolitiker.

Forsvarer opptjeningsrett

Nå forsvarer hun også at far ikke har noen uavhengig rett til opptjening og uttak av foreldrepermisjon, slik mødre har.

Det til tross for at hun i 2010 kalte det norske lovverket for diskriminerende – slik likestillings- og diskrimineringsombudet gjort i en årrekke og EØS-tilsynet ESA slo fast senest i fjor.

- Vi har svart ESA at vi mener kritikken fra dem ikke er riktig. Vi har en av verdens kanskje beste foreldrepermisjonsordninger, og mener det er urettmessig kritikk med tanke på hvor rause ordninger vi egentlig har, sier barne- og likestillingsministeren til Dagbladet.

Dagbladet møter henne hos maskinentreprenørbedriften Walan Maskin AS på Jessheim, hvor likestillingsministeren er på plass for å diskutere den nye foreldrepermisjonsordningen.

- Du kalte det diskriminerende i 2010. Hvorfor er det ikke diskriminerende nå lenger?

- Vi mener vi har en god foreldrepermisjonsordning. ESA tar kun tak i likestillingsperspektivet og ser ikke på helheten i ordningen. Det er også andre argumenter, for eksempel i forhold til tilknytning til arbeidslivet, sier Helleland.

Kritiseres

FIKK STØTTE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland får stortingsflertallets støtte til å innføre tredelt foreldrepermisjon, men fordelingen av permisjonen er bare en av tingene som er problematisk med ordningen. Her er hun på bedriftsbesøk hos Walan Maskin AS. I forgrunn er bedriftsleder Christian Walan.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FIKK STØTTE: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland får stortingsflertallets støtte til å innføre tredelt foreldrepermisjon, men fordelingen av permisjonen er bare en av tingene som er problematisk med ordningen. Her er hun på bedriftsbesøk hos Walan Maskin AS. I forgrunn er bedriftsleder Christian Walan. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer


Et av de mest problematiserte sidene ved ordningen, er at norske menn ikke får rett til å ta ut permisjon fra fellesdelen av foreldrepermisjonen dersom mor ikke samtidig går ut i jobb eller heltidsstudier.

Dette skyldes at fars rett til betalt permisjon i fellesperioden reguleres av et eget aktivitetskrav til mor, mens det altså ikke finnes tilsvarende hvis rollene snus om.

Hvor mye foreldrepenger far får, avhenger i noen tilfeller også av hva moren tjener i fellesperioden.

Far får ikke rett til betalt permisjon i det hele tatt, heller ikke pappakvoten, dersom mor ikke har tjent opp rettigheter til det, med mindre mor går ut i jobb eller studier.

Spørsmålet om fedres opptjeningsrett til permisjon har vært en politisk nøtt i flere år – til tross for at det reelt er flertall på Stortinget for det.

Både Høyre og Frp gikk i fjor høst til valg på at foreldre skulle få selvstendig opptjeningsrett.

KrF og Venstre har også med dette i sine partiprogrammer.

- Rømmer fra alt ansvar

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold i KrF er uvanlig krass i sin kritikk av tidligere samarbeidspartnere.

- Jeg synes det er interessant å etterspørre hva Linda Hofstad Helleland sa i 2010, for nå rømmer hun altså fra alt ansvar. Jeg har også sittet i debatter med Frp hvor de er skjønt enige med meg om dette. Det er etter mitt skjønn diskriminerende, og KrF vil fortsette å jobbe for å få prioritert dette, samtidig som jeg hadde håpet at regjeringen selv gjorde noe for å prioritere det inn i budsjettprossessen, sier KrFs familiepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold.

KRITISK: Geir Jørgen Bekkevold (KRF) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget mener det er diskriminerende. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: Geir Jørgen Bekkevold (KRF) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget mener det er diskriminerende. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Han påpeker at kritikken fra ESA støtter at praksisen er diskriminerende – og tror det kan være et tidsspørsmål før regjeringen uansett blir tvunget til å snu.

Hovedgrunnen til at ingenting har skjedd selv om «alle» støtter tiltaket, handler trolig om pris.

Det ferskeste anslaget fra departementet er at det kan koste i overkant av 800 millioner kroner ekstra.

- Jeg tror årsaken til at ingenting skjer, er kostnadskonsekvenser, og at man har lyst til å prioritere andre ting. Samtidig må jeg si at jeg skulle likt å se dersom det var kvinners opptjeningsrett dette gjaldt. Da tror jeg vi hadde fiksa dette for veldig mange år siden, sier Bekkevold.

Høyres Tina Bru, som leder Høyres kvinneforum, mener alle partiene må se seg i speilet i denne saken.

- Høyres primærstandpunkt er at vi på sikt skal få det til, men det er ingen tvil om at det er veldig dyrt, så da blir det en prioriteringssak som det blir opp til regjeringen å finne rom til. Jeg håper at de finner plass til det i løpet av perioden,for det er en viktig prinsippsak, sier Bru.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!