Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskyldes for «rage bait» etter dette innlegget

Et innlegg om julemat har fått sosiale medier til å koke.

VEKKER REAKSJONER: Høyre vil ikke beklage dette innlegget som er postet på deres offisielle side på Facebook i dag.
VEKKER REAKSJONER: Høyre vil ikke beklage dette innlegget som er postet på deres offisielle side på Facebook i dag. Vis mer

«Selvfølgelig skal det være lov å si julemat og juleball!» -«Er du enig» spør Høyre i en post på sin Facebook-side.

Under er et bilde av en oppdatering fra NRKs nyhetsstudio der en av helgas snakkiser, er omtalt med tittelen «Skal ikke snakke om julemat».

Telemarksavisa (TA) skrev i helgen at elever ved Seljord ungdomsskole hevder at de skal ha fått beskjed om å ikke bruke ordene «julemat» og «juleball». I stedet skal de ha blitt bedt om å bruke «tradisjonsmat» og «skoleball».

Over 2000 personer har i skrivende stund reagert med likes eller andre emojis på Høyre sitt innlegg, men på den offisielle sida får de også massiv kritikk.

Trusler mot rektor

For i går kunne NRK melde at rektor ved skolen har mottatt trusler etter saken – en av dem så grov at den er meldt til politiet.

Rådmannen sier til NRK at flere av detaljene i TAs sak ikke stemmer, og at avisa har vært svært upresis.

SKUFFET: Ervin Kohn sier han er skuffet over Høyre. Foto: NTB scanpix
SKUFFET: Ervin Kohn sier han er skuffet over Høyre. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi har ikke nektet folk å bruke ordet «julemat». Vi bruker det også, sier Bystrøm til NRK.

- Men vi har brukt tradisjonsmat og tradisjonsbakst som alternative ord. Og så er det en del år siden vi sluttet å kalle det juleball, og i stedet kaller det skoleball, sier han videre.

I løpet av helgen har Telemarksavisa endret tittelen på nettsaken, slik at det ikke lenger slås fast at elevene ikke får lov å si «julemat».

- Det er dekning for dette, men vi endret likevel fordi vi så at det var en del som kanskje med vilje misforstod det eller ikke hadde lest hele saken, sier ansvarlig redaktør Ove Mellingen.

- «Rage bait»

I kommentarfeltet hos Høyre er det mange som reagere på at Høyre likevel setter som premiss for innlegget at det ikke skal være «lov».

- Dette oppfatter jeg som rage bait. Skuffende at dette kommer fra mitt parti, skriver blant annet Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo og 2. nestleder i Antirasistisk Senter.

«Rage bait» er et begrep som brukes om innlegg eller titteler som har som mål å gjøre noen opprørte eller sinte, slikt at de reagerer og deler innlegget i sosiale medier.

- Det har nok ikke vært noen voksne hjemme, sier han til Dagbladet.

Kohn sier han reagerer på innlegget dels fordi han har forstått det slik at det som står der ikke er sant.

- Men selv om det skulle stemt så er dette et rage bait, det er skrevet for å få fram sinnet. Det gjør meg skuffet, det er ikke slik jeg kjenner partiet, sier han.

Han mener innlegget spiller på frykt og fordommer.

- Frykten fyrer opp fordommer, og fordommer resulterer i hat og vold. Rage bait går inn i denne kjeden og bidrar til å skape stemninger som er skumle, sier Kohn.

Står fast på kritikken

Høyre står fast på innlegget til tross for kritikken.

- Redaktør i TA har til NRK sagt at de har dekning for sin opprinnelige overskrift, men at de likevel valgte å endre tittelen fordi de så at en del kanskje «misforsto med vilje eller ikke hadde lest hele saken». En lærer ved skolen har til TA sagt at de bevisst har kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen. Det er utgangspunktet for innlegget, skriver kommunikasjonssjef i Høyre, Daniel Torkildsen Lea.

På spørsmål om de fyrer opp under hets på feil grunnlag svarer Lea:

Forsvarer innlegg: Kommunikasjonssjef i Høyre, Daniel Torkildsen Lea. Foto: Høyre
Forsvarer innlegg: Kommunikasjonssjef i Høyre, Daniel Torkildsen Lea. Foto: Høyre Vis mer

- For det første er det viktig for oss å si at vi tar avstand fra all hets og alle trusler. Så er det vel ingen nyhet at Høyre som parti mener at det skal være greit å si «julemat» og «juleball». Selvsagt snakker vi om jul, og er stolte av våre tradisjoner.

Thorkildsen sier det aldri har vært Høyres intensjon å lage noe rage bait.

- Vi ønsket å synliggjøre at vi ønsker at man skal markere våre juletradisjoner, og være stolte av det. Dette er ikke første gang vi har debatter om religionens plass i julehøytiden , og det er i denne sammenhengen vi valgte å legge ut denne posten, sier Thorkildsen, som sier han deler Kohns engasjement mot fordommer og rasisme.

- Høyre feirer årlig Eid på Facebook, og Erna markerte nylig også krystallnatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media