Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskyldes for Tine-lekkasjer

Departement utpekt som syndebukk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga valgte konsernsjef Jan Ove Holmen i Tine å gå på dagen etter flere uker med ostebråk. Ballongen sprakk for det som nærmest har vært nordmenns nasjonalselskap og som i en årrekke har blitt forbundet med melkebarter, skijenter og sunnhet da VG dokumenterte at Tine har prøvd å kaste en konkurrent ut av Ica-hyllene.

I dokumentet som ble avdekket, gikk det frem at Tine tilbød 16 millioner kroner til Ica for å fjerne ostene til det lille selskapet Synnøve Finden.

Synnøve Finden har i årevis ment at Tine misbruker sin landbruksmakt til å gi Synnøve Finden dårligere vilkår og presse dem ut av markedet. Senest før jul ble Synnøve-ostene fjernet fra hyllene på Rema, men ble satt tilbake i hyllene i februar. Konkurransetilsynet undersøker saken.

Synnøve fikk informasjon

De siste ukenes medieomtale har fått meierigiganten til å skjelve i buksene. Salgstallene synker, mens forbrukerne trykker Synnøve Findens oster og melk og juice fra Q-melk til sitt bryst.

Samtidig er det blitt foreslått at Tine må deles opp i flere selskaper for å bedre konkurransen. I regjeringen er det klare fronter i denne saken: På den ene sida står bonde og statsråd Lars Sponheim. På den andre sida står statsråd Morten A. Meyer, som er opptatt av å bedre konkurranselovgivningen og øke konkurransen.

Det er kommet uvanlig mye informasjon om de interne uenighetene i regjeringen. Blant dem som har vært svært godt informert om arbeidet, er den tidligere høyrepolitikeren Kristin Moe, som nå er innleid konsulent for Synnøve Finden, skriver Aftenposten i dag.

Mistanken om lekkasje fra høyt nivå oppsto da Kristin Moe kontaktet Einar Steensnæs i KrF for å drive lobbyvirksomhet. Steensnæs reagerte på at Moe refererte til et R-notat under utarbeidelse, skriver Aftenposten.

image: Beskyldes for Tine-lekkasjer

Nå beskyldes Moderniseringsdepartementet og statsråd Morten A. Meyer for å lekke informasjon til Synnøve Finden om arbeidet med Tine.

- Jeg avviser blankt at jeg er kilde til noen lekkasje, sier Morten A. Meyer selv til Aftenposten.

Han vil ikke kommentere påstander fra anonyme kilder.