GROVE PÅSTANDER: - Dette er de groveste påstandene jeg har opplevd som byråd, sa en rystet sosialbyråd, Anniken Hauglie (H), i Oslo bystyrets finanskomité onsdag kveld. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
GROVE PÅSTANDER: - Dette er de groveste påstandene jeg har opplevd som byråd, sa en rystet sosialbyråd, Anniken Hauglie (H), i Oslo bystyrets finanskomité onsdag kveld. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Beskyldninger om kriminelle ansatte, prissamarbeid og brudd på konkurranseloven

Dette er historien om jakten på et barneverns-anbud til en verdi av 600 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet):- Dette er de groveste påstandene jeg har opplevd som byråd, sa en rystet sosialbyråd, Anniken Hauglie (H), i Oslo bystyres finanskomité onsdag kveld.

Under finanskomiteens møte kom det fram at det har kommet inn bekymringsmeldinger om straffedømte ansatte og mistanke om prissamarbeid. Alle påstandene gjelder selskaper som har vunnet anbud i barnevernstjenesten.

Klagestorm Kontrakten gjelder i opptil fire år og har en verdi på 600 millioner kroner «basert på historiske tall og opsjoner» og ble utlyst 15. mars i år. Anskaffelsen omfatter tiltak for «barn og ungdom som, pga. forholdene i hjemmet, eller av andre grunner, har et særlig behov for oppfølging».

29. september sendte Oslo kommune ut tildelingsbrev, og etter det har det hagla inn anklager mot anbudsrunden. Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) har allerede fått inn minst sju klager på anbudsrunden.

- Jeg har fått inn flere bekymringsmeldinger på at det skal være straffedømte ansatte blant dem som har vunnet anbudene. I tillegg har jeg fått beskjed om at det her finnes ansatte som har fått sparken både fra det statlige og private barnevernet i Oslo, sier SVs representant i komiteen, Ivar Johansen, til Dagbladet etter møte.

Grove påstander Sosialbyråd Hauglie sier til Dagbladet at hun tar påstandene svært alvorlig.

- Dette er grove påstander og må sjekkes. Jeg ber alle som har informasjon om å stå fram og ta kontakt med politiet eller oss, sier hun.

Hauglie sier at Oslo kommune har bedt om politiattest fra samtlige ansatte, men at kommunen bare kan få politiattest hvor sedelighet framkommer.
 
- Jeg føler at byrådet tar saken alvorlig, men jeg er redd for at hun ikke går til kjernen i saken som er at det ikke er mulig å levere tilstrekkelig kvalitet innenfor det prisnivået som vinnerne har lagt seg på, sier Johansen.  

- Må sjekke anklagene Det var ikke bare SV som var kritisk til konkurranseutsettingen.

- Når etablerte tilbydere som Kirkens Bymisjon faller ut og enkeltmannsforetak vinner, må man sette spørsmålstegn ved hele prosessen, sa Venstre Olaf Thommessen, som pikant nok er styreleder i ett av de selskapene som tapte anbudet, New Page. Han stiller spørsmål ved om pris har vunnet framfor kvalitet.

- Alle beskyldninger i denne saken bør sjekkes ekstra grundig, sa Thommessen under møtet. Under møtet kom det også fram at det har vært mistanke om prissamarbeid i anbudsrunden. 

FÅTT FLERE BEKYMRINGSMELDINGER: - Jeg har fått inn flere bekymringsmeldinger på at det skal være straffedømte ansatte blant de som har vunnet anbudene. I tillegg har jeg fått beskjed at det her finnes ansatte som har fått sparken både fra det statlige og private barnevernet i Oslo, sier SVs representant i komiteen, Ivar Johansen, til Dagbladet etter møte. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FÅTT FLERE BEKYMRINGSMELDINGER: - Jeg har fått inn flere bekymringsmeldinger på at det skal være straffedømte ansatte blant de som har vunnet anbudene. I tillegg har jeg fått beskjed at det her finnes ansatte som har fått sparken både fra det statlige og private barnevernet i Oslo, sier SVs representant i komiteen, Ivar Johansen, til Dagbladet etter møte. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

- Vi har ikke funnet noe hold i denne kritikken. Jeg har så langt ikke fått tilgang på verken kilder eller annen dokumentasjon på disse påstandene, noe som vanskeliggjør kontrollarbeidet, sa Hauglie.

Vil ha kontrakten annullert Men det er ikke bare i Oslo Rådhus det stormer om avtalene. Tidligere på dagen begjærte milliardbedriften Aleris hele anbudsrunden annullert. Under rettsforhandlingene i Oslo Tingrett kom det fram at Aleris mener Oslo kommune har brutt loven i konkurransen og at hele kontrakten derfor må annulleres. I en klage til Oslo kommune skriver de at «feilene som er begått er så alvorlige at de medfører at konkurransen må avlyses».

Aleris er sterkt kritisk til at nesten samtlige av anbudsvinnerne fikk toppscore på kvalitet og kompetanse. I tillegg påstår de at flere av vinnerne burde vært avvist, da de ikke har levert inn tilstrekklig dokumentasjon.

Mens Oslo kommune vekter kvalitet og kompetanse 60 prosent, vekter de pris 40 prosent. Nå blir kommunen anklaget for å gi alle toppscore, slik at den billigste kunne vinne.

«Noe spissformulert kan det hevdes at konkurransen i realiteten er avgjort på grunnlag av pris», skriver Aleris i klagen.  

STILLER SPØRSMÅL: - Når etablerte tilbydere som Kirkens Bymisjon faller ut og enkeltmannsforetak vinner, må man sette spørsmålstegn ved hele prosessen, sa Venstre Olaf Thommessen (t.h.), som pikant nok er styreleder i ett av de selskapene som tapte anbudet, New Page. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
STILLER SPØRSMÅL: - Når etablerte tilbydere som Kirkens Bymisjon faller ut og enkeltmannsforetak vinner, må man sette spørsmålstegn ved hele prosessen, sa Venstre Olaf Thommessen (t.h.), som pikant nok er styreleder i ett av de selskapene som tapte anbudet, New Page. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer