Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskyldninger om valgfusk i Kenya

Valgdeltakelse på 115 prosent enkelte steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen og opposisjonen i Kenya beskylder hverandre for valgfusk, men ser ut til å være enige om at de offisielle resultatene etter presidentvalget må gjennomgås på nytt.

Opposisjonslederen Raila Odinga ba søndag president Mwai Kibaki om å trekke seg eller tillate en gransking av resultatene.

Han la til at regjeringen har mistet all legitimitet på grunn av valgfusk.

En talsmann for Kibakis parti PNU sier de godtar kravet om å gjennomgå stemmene på nytt, fordi dette vil avsløre omfattende valgfusk blant tilhengere av opposisjonen.

Opposisjonens påstand om at de har vunnet valget, er en forbrytelse mot demokratiet, ifølge talsmann Ngari Gituku.

Ifølge TV-stasjonen BBC World er det ikke aktuelt å åpne stemmeurnene og telle hver enkelt stemme om igjen.

Odingas krav går ut på at rapporter fra opptellingen i de enkelte stemmelokalene må sammenlignes med valgkommisjonens offisielle tall.115 prosents oppmøte
Kommisjonen skulle etter planen offentliggjøre det fullstendige valgresultatet i løpet av søndagen.

De første rapportene fra valget torsdag tydet på at det hadde gått skikkelig for seg, men utenlandske valgobservatører forteller nå om problemer ved flere stemmelokaler.

- Våre observatører ble sendt av gårde fra valglokaler uten å ha fått resultatene. I Mombasa ble ingen av resultatene gjort tilgjengelig i stemmelokalene, sier EU-observatøren Alexander Graf Lambsdorff.

DEMONSTRASJONER: Politiet tok lørdag i bruk tåregass mot tilhengere av opposisjonsbevegelsen ODM i Kenya. Både regjeringen og opposisjonen ser ut til å være enige om at det er nødvendig med en ny gjennomgang av stemmene som ble avgitt i presidentvalget i landet. Foto: EPA/SCANPIX
DEMONSTRASJONER: Politiet tok lørdag i bruk tåregass mot tilhengere av opposisjonsbevegelsen ODM i Kenya. Både regjeringen og opposisjonen ser ut til å være enige om at det er nødvendig med en ny gjennomgang av stemmene som ble avgitt i presidentvalget i landet. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Lederen for valgkommisjonen innrømmer at det har vært enkelte problemer, blant annet i en valgkrets hvor det ble rapportert om et oppmøte på 115 prosent.

Et annet sted skal en kandidat ha løpt av gårde med en bunke stemmesedler.

Drept
To personer ble drept i området rundt byen Kisumu i den vestlige delen av landet søndag, trolig som følge av urolighetene i etterkant av valget.

Flere personer ble drept i uroligheter lørdag etter offentliggjøringen av foreløpige valgresultater som tydet på seier for Kibaki.

Tidligere prognoser og de fleste meningsmålingene før valget pekte i retning av seier for opposisjonen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media