Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona:

Beskyldt for å ha startet pandemien

Amerikanske Maatje Benassi har blitt beskyldt av konspirasjonsteoretikere for å ha startet corona-pandemien i Kina.

BESKYLDT: Flere konspirasjonsteoretikere hevder at Maatje Benassi tok med seg coronaviruset fra USA til Kina. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Den amerikanske tobarnsmoren Maatje Benassi har blitt beskyldt av en rekke konspirasjonsteoretikere for å ha tatt med seg coronaviruset fra USA til Kina, og med vilje ha startet pandemien i Kina.

Anklagene har snudd livet hennes på hodet, skriver CNN.

Konspirasjonsteoretikerne har i månedsvis hevdet at coronaviruset egentlig er et biologisk våpen, som amerikanerne brukte til å angripe Kina.

I mars dukket videoene opp på YouTube, som hevdet at Benassi hadde gjennomført «angrepet».

- Jeg vil at alle skal slutte å trakassere meg, fordi det er nettmobbing og det har kommet ut av kontroll, sier Benassi til CNN, mens hun prøver å holde tilbake tårene.

Hundretusenvis har sett videoene

HETS: Maatje Benassi og mannen har fått adressen sin lagt ut på nett. Foto: CNN
HETS: Maatje Benassi og mannen har fått adressen sin lagt ut på nett. Foto: CNN Vis mer

Bakgrunnen for anklagene er at hun deltok i en sykkeløvelse i militær-OL i Wuhan i oktober. Både Benassi og mannen hennes er sivilt ansatt i det amerikanske militæret.

Videoene har tilsynelatende mange hundre tusen visninger på YouTube, og florerer i kinesiske sosiale medier. Statlige kinesiske medier har også plukket opp teoriene.

USA på sin side avviser det hele kontant. Forsvarsminister Mark Esper har sett seg nødt til å publisere en uttalelse det han sier at det er «fullstendig latterlig og uansvarlig» å hevde at de hadde noe med spredningen av viruset å gjøre.

INSTRUKSJONSVIDEO: Da presidenten i Sør-Afrika, Cyril Ramaphosa skulle instruere befolkning i å ta på munnbind gikk det slik. Video: KameraOne. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Nedrent av meldinger

Benassi og mannen har blant annet fått adressen sin publisert på nett, og forteller at de fikk innboksene sine stappfulle av meldinger fra hele verden, før de stengte profilene sine i sosiale medier.

- Det er som å våkne fra en vond drøm og gå inn i et mareritt dag etter dag, sier hun til CNN.

Verken Benassi eller mannen har på noe tidspunkt fått påvist coronasmitte, ifølge den amerikanske TV-kanalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!