Åpen Støre, ti år etter tragedien:

- Beskyldt for å spille Utøya-ofre

Traumet etter terrorangrepene 22. juli gjorde at Ap og AUF i flere år var tilbakeholdne med å snakke om 22. juli. De fryktet beskyldninger om å «dra 22. juli-kortet».

UTØYA 10 ÅR ETTER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astrid Hoem der minnestedet for Utøya-ofrene bygges. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTØYA 10 ÅR ETTER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astrid Hoem der minnestedet for Utøya-ofrene bygges. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HOLE (Dagbladet): - Vi ble raskt anklaget for å utnytte terrorangrepet til en politisk fordel for partiet. Av Frp ble vi beskyldt for å «spille offer», og etterhvert kom også anklagene om at vi brukte «22. juli-kortet», sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Ap-lederen sier karakteristikkene har påvirket partiet betydelig.

- Det har vært vanskelig å snakke om de politiske sidene ved 22. juli uten å bli anklaget for å politisere terroren. Men 22. juli var jo et politisk angrep på AUF og Arbeiderpartiet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Angrep på Ap og AUF

I år er det 10 år siden Ap, AUF, regjeringskvartalet og hele Norge ble rammet av høyreekstrem terror. 77 mennesker, 69 av dem på Utøya, ble drept.

21. juli talte Støre til ungdommen på leir, og han spilte fotball med AUF-erne på øya. Dagen etter slo tragedien inn.

- Vi må bruke erfaringene fra 22. juli i den politiske debatten. Det er en kontinuerlig jobb å ta til motmæle mot farlige utsagn, ikke for å snakke mer om Ap, men for å ta tak i det i samfunnsdebatten som utfordrer sannheten. Det var et angrep på Ap, AUF og det vi sto for. Vi må snakke sant om det, slik at ettertiden vet hva som skjedde, og kan hindre at det skjer igjen. Derfor er minnesmerket så viktig, sier Støre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer