- Beskytt dere

«Kondom» er ikke et ord Dagfinn Høybråten bruker, men nå ber han homofile «beskytte seg» etter eksplosiv økning av hivsmitte blant homofile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man kan spørre om prisen for å få mer penger til forebyggende arbeid er 27 nye hivsmittede homofile, sier Lars Engebretsen (28) i Helseutvalget for homofile (HU).

Antall homofile hivsmittede er på ett år nesten fordoblet fra 30 i 2002 til 57 ved utgangen av 2003. De aller fleste i Oslo.

Folkehelseinstituttet ropte i går varsku da de presenterte de nye hivtallene. Mange homofile blir smittet på arenaer for tilfeldig og uforpliktende sex i Oslo.

Usikker sex

- Flere slutter å bruke kondom, og har usikker sex. I tillegg har flere blitt smittet av gonoré og syfilis. Alt dette øker smittefaren, sier leder Rolf Angeltvedt i HU.

- Det er 70 ganger større sjanse for at jeg som homofil får hiv, enn en heterofil. Når en mann går ut i homseavisa Blikk og innrømmer at han har sex uten kondom med unge gutter han har sjekket opp på nettet, sier det noe om endrede holdninger. Den samme uforsvarlige holdningen viser seg på «gaysir», nettstedet for homofile, sier Angeltvedt.

- Det virker som om det er blitt mer spennende å ha usikker sex, samtidig som nye medisiner gjør at hiv ikke er som det en gang var. Før syntes de syke, mener Engebretsen.

De to hengte i går opp en kondomautomat på homsestedet Sjokoladekoppen i Oslo.

- Bruk kondom! Ta ansvar! Helseministeren kan godt si det, han også. Han har underslått at homofile er en risikogruppe, sier Angeltvedt.

De siste to åra, under Høybråtens tid som helseminister, har støtten til forebyggende arbeid mot hiv blitt redusert med 1,7 millioner kroner.

I en kronikk i Dagbladet lovet Høybråten mer penger til forebyggende arbeid blant homofile.

- Beskytte seg

Han fikk de nye hivtallene i fanget etter at han i går avsluttet en aidskonferanse i Dublin.

- Dette er helt klart et varsku og en tendens vi ser ellers i Europa, sier Høybråten.

- Hva vil du gjøre? Be de homofile bruke kondom?

- Det er viktig å beskytte seg. Alle har et personlig ansvar. Det offentlige har et ansvar for å forebygge holdninger. Vi vil tilføre mer penger til forebyggende arbeid. Det er viktig at slike tall ikke gjør at ei gruppe blir stigmatisert.

- Mer stigmatisert enn de alt er, utestengt fra enkelte menigheter?

- Jeg har svart på spørsmålet.Samlet ble det i fjor registrert 238 nye hivsmittede i Norge, i alt 2793. Blant de heterofile smittede gjelder dette i hovedsak asylsøkere og innvandrere, og menn på turistreiser til utlandet.

USIKKER SEX: - Flere og flere homofile har usikker sex, slår Rolf Angeltvedt (37) og Lars Engebretsen (28) i Helseutvalget for homofile fast. I går hengte de opp kondomer på utestedet Sjokoladekoppen i Oslo.
LOVER PENGER: Dagfinn Høybråten.