Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beskytter de overvåkede

Ekspedisjonssjef Vidar Refvik i Justisdepartementet sier til Dagbladet at det var hensynet til personene som var under overvåking og etterforsking som gjorde at han valgte å opprettholde hemmeligstemplingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg husker ikke detaljene i dette, men jeg mener å huske at det var personvernhensyn, og da hensynet til dem som var under etterforsking, som gjorde at vi valgte å opprettholde graderingen av nøkkelkapitler i avhandlingen om kommunistene i Osvald-gjengen og deres skjebne etter krigen, sier Refvik til Dagladet.

Alt er hemmelig

Historiker Lars Borgersrud, forfatter av verket «Nødvendig innsats», om den såkalte Osvald-gjengens 109 sabotasjeaksjoner og 12 likvideringer under krigen og deres skjebne seinere, betegner Refviks svar som mer enn en halv løgn.
- Det fæle med saken er at det faktisk er hensynet til overvåkerne, og dertil samarbeidende tjenester, etterforskernes ettermæle og deres familier, og dernest hensynet til rikets sikkerhet, som gjorde at det i overvåkingens øyne var nødvendig å opprettholde en hemmeligstempling av dette materialet, sier Borgersrud.

- De gjenlevende fra Osvald-gjengen og deres familier ønsker selv en offentliggjøring. Det var jo litt av hensikten med hele arbeidet, å gi dem oppreisning. Brevet der sannheten står, den reelle bakgrunnen for hemmeligstemplingen, er hemmelig. Derfor kan jeg ikke motbevise Refviks påstander utover det jeg her sier, sier han.

I går og i dag er han et av de heteste navn i det svenske nyhetsbildet etter Dagblad-oppslaget om at svensk sikkerhetspoliti under krigen samarbeidet tett med Gestapo og sendte en rekke nordmenn i den visse død.

For sterkt

Historien om årsakene til at spionmistankene mot Asbjørn Sunde og hans menn ble skapt tåler ennå ikke dagens lys, mener overvåkerne og embetsverket i Justisdepartementet.

Vidar Refvik var den gang, for to år siden, sjefinspektør ved Justisdepartementets politiavdeling. I dag er han ekspedisjonssjef med begrenset hukommelse i denne saken:

- Men det virker jo svært merkelig, Refvik, å bruke hensynet til de etterforskede som argument for hemmelighold, når denne gruppen faktisk ønsker offentliggjøring?
- Jo, jeg kan ikke huske detaljene her. Men jeg mener det var hensynet til disse som gjorde at vi fant å måtte opprettholde POTs gradering.

Refvik legger til at det faktisk var en forutsetning for at Borgersrud skulle få tilgang til hemmelig materiale før han skrev sin avhandling, at han ikke skulle bruke det.

Hele Norges coronakart