- Beskytter de overvåkede

Ekspedisjonssjef Vidar Refvik i Justisdepartementet sier til Dagbladet at det var hensynet til personene som var under overvåking og etterforsking som gjorde at han valgte å opprettholde hemmeligstemplingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg husker ikke detaljene i dette, men jeg mener å huske at det var personvernhensyn, og da hensynet til dem som var under etterforsking, som gjorde at vi valgte å opprettholde graderingen av nøkkelkapitler i avhandlingen om kommunistene i Osvald-gjengen og deres skjebne etter krigen, sier Refvik til Dagladet.

Alt er hemmelig

Historiker Lars Borgersrud, forfatter av verket «Nødvendig innsats», om den såkalte Osvald-gjengens 109 sabotasjeaksjoner og 12 likvideringer under krigen og deres skjebne seinere, betegner Refviks svar som mer enn en halv løgn. - Det fæle med saken er at det faktisk er hensynet til overvåkerne, og dertil samarbeidende tjenester, etterforskernes ettermæle og deres familier, og dernest hensynet til rikets sikkerhet, som gjorde at det i overvåkingens øyne var nødvendig å opprettholde en hemmeligstempling av dette materialet, sier Borgersrud.

- De gjenlevende fra Osvald-gjengen og deres familier ønsker selv en offentliggjøring. Det var jo litt av hensikten med hele arbeidet, å gi dem oppreisning. Brevet der sannheten står, den reelle bakgrunnen for hemmeligstemplingen, er hemmelig. Derfor kan jeg ikke motbevise Refviks påstander utover det jeg her sier, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer