- Beskytter russiske fiskere

April 2001: En russisk tråler blir arrestert for fiskefusk i Norge. Juni 2002: Et russisk krigsskip er ved Bjørnøya for å beskytte russiske fiskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag ble det kjent at den russiske anti-ubåt-krysseren «Severomorsk» var på vei til Svalbard. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax skal grunnen være at russerne ønsker å beskytte egne fiskebåter. Det skal være det russiske fiskeridepartementet som har kontaktet den russiske marinen.

Bakgrunnen skal være at en russisk tråler ble arrestert for fiskefusk i fjor vår. Russiske myndigheter raste og sa at de aldri ville tillate det igjen.

- Skipet er ikke i ulovlig farvann, så de har full rett til å være der, sier pressetalsmann ved Forsvarskommando Nord-Norge, John Espen Lien, til Dagbladet.no.

- Bemerkelsesverdig

Krigsskipet nådde Bjørnøya natt til i dag og er nå 60-70 nautiske mil sørvest for øya.

- Det som er bemerkelsesverdig i denne saken, er hensikten. Det er ganske uforståelig dersom det er riktig det som Interfax hevder, sier Lien.

Forsvaret har et kystvaktfartøy i området, og fartøyet har vært i kontakt med russerne.

- Det ville ikke vært naturlig å konfrontere et utenlandsk fartøy med årsaken. De har jo ikke gjort noe galt, framholder Lien.

Russland og Norge har lenge vært uenige om Svalbardsonens status. Russerne mener Norge benytter vernesonen til å beskytte egne fiskeriinteresser på bekostning av andre land.

Les mer om arrestasjonen i april 2001