USA-ekspert:

- Beskytter seg mot heksejakt-anklager

Statsviter og USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde mener at Trump kan straffeforfølges etter det er kommet fram nye detaljer om etterforskningen og ransakingen av Trumps eiendom i Mar-a-Lago.

HEMMELIGE DOKUMENTER: USAs justisdepartement har delt flere bilder av noen av dokumentene som ble beslaglagt Donald Trump sin eiendom i Mar-a-Lago. Foto: U.S. Department of Justice/ REUTERS/NTB
HEMMELIGE DOKUMENTER: USAs justisdepartement har delt flere bilder av noen av dokumentene som ble beslaglagt Donald Trump sin eiendom i Mar-a-Lago. Foto: U.S. Department of Justice/ REUTERS/NTB Vis mer
Publisert

I slutten av August ble det kjent at USAs tidligere president Donald Trump valgte å gå rettens vei etter at FBI ransaket eiendommen hans Mar-a-Lago i Florida.

Nå går det amerikanske justisdepartementet hardt ut i et nytt rettsdokument mot Trumps søksmål.

I tillegg legger de fram flere nye detaljer og bilder fra etterforskningen.

Mandag krevde Trump at det blir oppnevnt en rettslig tjenesteperson, en såkalt «special master», som kan gå gjennom bevisene på vegne av en dommer.

Fram til da må FBI stanse sin gjennomgang av bevismaterialet, krever Trump. Dette er det første rettslige kravet Trumps advokater har kommet med siden FBI-ransakingen, for over tre uker siden.

- Forsøkt å hindre etterforskning

I det 23-sider lange rettsdokumentet svarer justisdepartementet og avslører en rekke nye detaljer rundt ransakingen og om tiden opp til hendelsen.

De hevder blant annet at Trumps advokater aldri har gitt opplysninger til FBI om at Trump satt på de klassifiserte dokumentene.

UT MOT RANSAKING: USAs tidligere president Donald Trumps advokater sier at FBIs anslag mot Mar-a-Lago, der de lette etter og fant hemmeligstemplede dokumenter, var «uberettiget». Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
UT MOT RANSAKING: USAs tidligere president Donald Trumps advokater sier at FBIs anslag mot Mar-a-Lago, der de lette etter og fant hemmeligstemplede dokumenter, var «uberettiget». Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer

Videre hevder justisdepartementet at de opptil flere ganger forsøkte å få tilbake dokumentene fra Trump, før ransakingen fant sted.

FBI-agenter skal blant annet ha blitt nektet å undersøke esker under ransakingen som ble gjort i hjemmet til Trump i juni.

- Myndighetene har også bevis på at dokumenter trolig ble skjult og fjernet fra lagringsrommet, trolig i et forsøk på å hindre etterforskningen, heter det i rettsdokumentet.

Videre skriver departementet at de mener at det er «meningsløst» å utnevne en «special master» som skal gjennomgå de hemmeligstemplede dokumentene, ettersom de allerede har gjort det selv.

EKSTRAORDINÆRT: Rådgiver i Civita, Eirik Løkke, kaller spionasje-etterforskningen av Trump for ekstraordinær. Video: Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Trump gir handlingsrom

Hilmar Langhelle Mjelde, USA-kjenner og statsviter med doktorgrad i sammenliknende politikk ved NORCE, sier til Dagbladet at han tror det er to grunner til at justisdepartementet velger å gå ut med flere detaljer i saken nå:

- Justisdepartementet må føre saken sin også i det offentlige, for å beskytte seg mot anklagene om heksejakt. Dette er viktig for å beskytte Justisdepartementets legitimitet og renomme, sier han og legger til:

- I tillegg åpner Trumps egen strategi og taktikk for at Justisdepartementet kan gå ut med mer informasjon enn de vanligvis ville gjort. Trump gir dem handlingsrom.

Mjelde mener at denne saken kommer til å være en lang prosess, og at man ikke vil få et utfall i saken med det første. Derfor mener han at saken kan øke sjansene for at Trump erklærer seg som presidentkandidat.

- Da blir det bare politisk mye vanskeligere for Justisdepartementet å tiltale ham, fordi det da vil se ut som Justisdepartementet er politisk motivert

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

- Reagerer instinktivt med reptilhjernen

- Kan Trump måtte ende med å sone i dom i denne saken?

- I utgangspunktet er det usannsynlig at Justisdepartementet vil tiltale Trump for dokumentbesittelse. Både Sandy Berger og Hillary Clinton slapp billig unna i liknende saker. Men om Trump og temaet aktivt har gjemt unna dokumenter her, eller gjort noe annet veldig utilbørlig eller ulovlig, blir en tiltale mer sannsynlig, sier Mjelde.

Trump har brukt anledningen til å hevde at myndighetene trakasserer ham. Det har heller ikke kommet noe forklaring fra den tidligere presidenten om hvorfor han tok med seg dokumentene fra Det hvite hus da hans verv som president var ferdig.

- For Trump er angrep alltid beste forsvar. Det er jo helt klart at han har gjort noe han ikke burde, så han har ikke noen god sak. Men Trumps typiske strategi er å erklære alle forsøk på å holde ham ansvarlig for en heksejakt, sier han og legger til:

- Trump er heller ingen strateg. Han reagerer instinktivt med reptilhjernen. Det har han alltid gjort, ofte med vellykket utfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer