«Beskyttes med alle midler»

Politi og påtalemyndighet vil beskytte finansakrobaten Christer Tromsdal i NOKAS-saken med alle rettslige midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Finansakrobaten er en sentral person i det NOKAS-materialet forsvarerne i NOKAS-saken fortsatt ikke får innsyn i.

Materialet omfatter telefonavlyttinger, såkalt lydmateriale, og dokumenter som angår inntil seks personer. En av dem skal altså være Tromsdal.


Dagbladet kan nå avsløre at Oslo tingrett i en kjennelse allerede på vårparten la til grunn at Tromsdal var politityster.

Ifølge Dagbladets kilder framkommer det opplysninger om at Tromsdal hadde gitt politiet informasjoner som indirekte kunne ha betydning for oppklaringen av kriminelle forhold. I kjennelsen framgår det at han ville kunne bli utsatt for represalier fra et kriminelt miljø dersom opplysningene blir offentlig kjent.

Politi-tap i retten

Advokat John Chr. Elden, som forsvarer Erling Havnå, skal i Gulating lagmannsrett i dag prosedere spørsmålet om forsvarerne skal få tilgang til alt materiale, også kommunikasjonskontrollen (KK), som politiet har samlet inn i NOKAS-saken.


Det er forskjellige domstoler som i tida etter ranet har avsagt kjennelser, slik at politiet har kunne sikre seg dette materialet, spesielt ved å avlytte telefonsamtaler. Politiet nektet å utlevere dette materialet.

Unntaksbestemmelse

 POLITIINFORMANT:  Allerede på vårparten ble finansakrobaten Christer Tromsdal betegnet som politiinformant i en kjennelse fra Oslo tingrett. Foto: Kristin Svorte
POLITIINFORMANT: Allerede på vårparten ble finansakrobaten Christer Tromsdal betegnet som politiinformant i en kjennelse fra Oslo tingrett. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Men 19. september 2005 bestemte imidlertid Høyesteretts kjæremålsutvalg at NOKAS-forsvarerne skulle få alt KK-materialet. Dette skjedde etter at politiet hadde tapt både i tingrett og lagmannsrett.

Politiet nektet likevel å utlevere alt materialet, og påberopte seg en unntaksbestemmelse for å beskytte blant annet KK-materialet som omfatter minst seks personer. En fersk kjennelse i Stavanger tingrett gir forsvarerne innsyn i alle NOKAS-sakens dokumenter, inkludert KK-materialet. Denne kjennelsen har politiet igjen påkjært.


I dag kommer altså saken opp i lagmannsretten.

Fritt spillerom

Advokat Elden sier til Dagbladet at det virker som at politiet har fått fritt spillerom og medhold i alt de har bedt om fra tingretten det første året etter NOKAS-ranet. Forsvareren bekrefter at Tromsdal er sentral i materialet politiet fortsatt holder tilbake.


- Det var først når forsvarer kom på banen for fullt, og fikk inngitt motsynspunkter, at noen stoppet opp og så at straffeprosessloven også gjelder i NOKAS-saken.

Ingen reprise

Advokatforeningen har allerede bedt om at etterforskningen i NOKAS-komplekset blir gransket når saken er avsluttet i rettsapparatet.

- Dette er jeg i høy grad enig i at det må skje. Vi kan ikke risikere at det samme gjentar seg en gang til, sier Elden.


Christer Tromsdal ble avslørt som politiinformant gjennom NRKs «Brennpunkt» 5. oktober.

NOKAS-forsvarerne hadde allerede i begynnelsen av august gått til Stavanger tingrett for å få utlevert KK-materialet i dødsransaken, uavhengig av NRK-avsløringene.