Overgrepsnettverket:

Beslag hos 48-åring avslørte pedofilinettverk

- Det ble en egen liten verden, sa mannen i retten.

ETTERFORSKER NETTVERK: Politiet i Vest Politidistrikt opplyste søndag ettermiddag at de har siktet 51 personer er siktet i den store overgrepssaken. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
ETTERFORSKER NETTVERK: Politiet i Vest Politidistrikt opplyste søndag ettermiddag at de har siktet 51 personer er siktet i den store overgrepssaken. Foto: Paul S. Amundsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / BERGEN (Dagbladet): Søndag ettermiddag informerte Vest politidistrikt om en omfattende etterforskning av overgrep mot barn.

I operasjon «Dark Room» har politiet beslaglagt 150 terabyte med datamateriale som skildrer mange former for overgrep mot barn.

Se lista over siktede personer i bunnen av saken.

Etterforskningen startet i 2015 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av et større nettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen.

Dagbladet får opplyst at operasjon «Dark Room» i Vest Politidistrikt også har deler av sitt opphav i en stor etterforskning av overgrep mot barn i Sør-Trøndelag, kalt overgrepsbildesaken av Adresseavisen.

- Enorm sak

Her fant politiet tusenvis av overgrepsbilder av barn hos en 48 år gammel mann fra Fosen. Den videre etterforskningen avdekket overgrep mot barn i hele Norge.

PRESSEKONFERANSE: Politiet i Bergen har jobbet med stort sakskompleks om overgrep mot barn. 51 personer er siktet i saken, og søndag ettermiddag holdt politiet en pressekonferanse. Se langversjon av pressekonferansen her, noen sekvenser fra pressekonferansen er utelatt i dette klippet. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Dette har utviklet seg til å bli en enorm sak. Vi har gjort store databeslag. Det er den største overgrepsbildesaken vi har hatt noen gang i politidistriktet, sa Roy Hoøen ved Fosen lensmanndistrikt til Adresseavisen i fjor sommer.

Dagbladet får opplyst at funn hos 48-åringen startet en landsomfattende etterforskning av menn som begår overgrep på nett, hvor flere av personene tilhørte store nettverk.

Opplysninger fra etterforskningen av 48-åringen, som også dreide se om chatting på internett, ble så sendt videre til Vest politidistrikt

Etterforskningsleder Hilde Reikerås i Vest politidistrikt sier til Dagbladet at Trøndelag jobbet med et prosjekt i 2015.

- De sendte utspringssaker til oss, altså anmeldelser som var opprettet på brukere de hadde funnet i forskjellige nettkanaler. På den måten overtok vi en del av disse sakene. På samme måte oppretter vi anmeldelser på personer som hører hjemme i andre politidistrikt og oversender dem slik at de blir etterforsket videre av det rette politidistriktet, sier Hilde Reikerås.

14 år gammel jente

Det er snakk om flere nettverk. Bare noen få saker har sin opprinnelse i det store internasjonale sakskomplekset som er avdekket av den amerikanske politienheten FBI.

 Etterforskningsleder Hilde Reikrås.  FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet
 Etterforskningsleder Hilde Reikrås.  FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet Vis mer

I Bergen startet det hele da politiet i september 2015 mottok en anmeldelse mot en 22 år gammel mann for overgrep mot en 14 år gammel jente. Denne personen hadde vært involvert i en sedelighetssak tidligere. Politiet begynte å nøste i saken og fant at han var del av et større nettverk.

10 år

Politiadvokat Marianne Høyer i Trøndelag politidistrikt sa til Adresseavisen at 48-åringen fra Fosen hadde drevet med virksomhet knyttet til overgrepsmateriale i 10 år.

- Det straffbare materialet dokumenterer grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder. Saken vi etterforsker gjelder kommunikasjon på nettet mellom flere personer i et nettverk som deler den samme interessen for overgrepsbilder. Vi etterforsker dette fortsatt, men det kan være at de opererer både på det åpne nettet og det mørke nettet, sa Høyer til Adresseavisen.

- Ikke i det virkelig liv

GROVE OVERGREP: Politiadvokat Janne Ringset Heltne forteller om en av sakene som dreier seg om planlegging av grove overgrep mot et ufødt barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Fosna-Folket ble mannen dømt til ett år og seks måneders fengsel i januar i år for å ha oppbevart over 400 000 overgrepsbilder og over 3600 videoer, med en lengde på totalt 546 timer.

Påtalemyndigheten la ned påstand om to år og tre måneders fengsel. Mannen la kortene på bordet da han ble pågrepet, og samarbeidet med politiet, noe som førte til strafferabatt.

Ifølge Fosna-Folket kalte 48-åringen miljøet han var del av for en «nettboble».

- Dette er ikke preferanser jeg har i det virkelige liv. Det ble en egen liten verden. Det er vanskelig å beskrive det, sa han i retten.

Oslo ikke koblet på

Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, forteller til Dagbladet at de foreløpig ikke har fått anmodning om bistand til aksjonen Vest politidistrikt foretok i helga.

- Men vi har kjent til at Vest politidistrikt har jobbet med dette over lang, lang tid. Oslo etterforsker også saker med opprinnelse fra nettverket i Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Vi vil gå inn og se i vårt materiale om vi har ytterligere saker som kan ha forgreininger til personene som er siktet i Vest politidistrikt sin sak nå. Det vil være en naturlig del av etterforskningen og samarbeidet mellom politidistriktene, sier Lid.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer