Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beslagla 19 kofferter fulle av tyvgods klar for utlandet

Stappfullt av dyr elektronikk. Flere pågrepne eksjugoslaver kobles også til ransplaner.

SVÆRT OMFATTENDE: Dette er de to minste koffertene, som politiet valgte å åpne. Innholdet i  de 17 andre koffertene og bagene er foreløpig ukjent fordi de er til tekniske undersøkelser, men det er snakk om store verdier. Alle foto: POLITIET
SVÆRT OMFATTENDE: Dette er de to minste koffertene, som politiet valgte å åpne. Innholdet i de 17 andre koffertene og bagene er foreløpig ukjent fordi de er til tekniske undersøkelser, men det er snakk om store verdier. Alle foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Tre menn fra Balkan ble i går kveld pågrepet på Jeløya utenfor Moss og siktet for forsøk på grovt ran. En fjerde person skal være på frifot etter den store politiaksjonen, som tok i bruk blant annet helikopter, hunder og kontrollposter på utfartsårene fra øya.

• Har du tips om aksjonen på Jeløya? Ring eller send sms til journalist på 412 15 090.

Kripos er svært hemmelighetsfulle rundt ransetterforskningen.

SPRENGFULLE HOCKEYBAGER: Disse var så tunge at det måtte to politifolk til per bag for å bære bort beslaget. Foto: POLITIET
SPRENGFULLE HOCKEYBAGER: Disse var så tunge at det måtte to politifolk til per bag for å bære bort beslaget. Foto: POLITIET Vis mer

- Vi ser på dette som en stor og alvorlig sak. Pågripelsene i går skjedde som en del av et langvarig, omfattende samarbeid mellom Kripos og politidistriktene i Oslo, Asker og Bærum og flere omkringliggende distrikter. Fordi aksjonen fortsatt pågår kan vi ikke gå ut med detaljer, sier fungerende Kripos-sjef Ketil Haukaas til Dagbladet.

Politiet bekrefter  imidlertid at en koordinert aksjon ved Drammen samme kveld  hadde direkte sammenheng med tilslaget i Moss.

Etterforskerne mener de har tatt nøkkelpersoner i en stor tyveri- og heleriliga.

- KLAR TIL TRANSPORT: Politiet mener de slo til like før tyvgodset skulle fraktes til et annet sted - sannsynligvis ut av Norge. Foto: POLITIET
- KLAR TIL TRANSPORT: Politiet mener de slo til like før tyvgodset skulle fraktes til et annet sted - sannsynligvis ut av Norge. Foto: POLITIET Vis mer

Fulle av elektronikk
Ved midnatt slo politiet til mot to forskjellige tomannsboliger i Lier og Øren, og fikk full pott. Fire personer ble pågrepet og knyttes til tyveri eller heleri av store mengder verdifulle gjenstander.

- Dette er et meget omfattende beslag. Vi fant 19 kofferter og bager med det som etter alt å dømme er tyvgods. Noe av det var store hockeybager som var så tunge at det måtte bæres av to politifolk, forteller politiadvokat Kjell Johan Abrahamsen ved Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

Han leder «Operasjon Grenseløs», som har samarbeidet tett med Kripos i gårsdagens store aksjon.

LAPTOPER: Datamaskiner og fotoutstyr utgjør noe av beslaget. Foto: POLITIET
LAPTOPER: Datamaskiner og fotoutstyr utgjør noe av beslaget. Foto: POLITIET Vis mer

- Skulle til utlandet
Etterforskerne har foreløpig bare åpnet to mindre vesker fra beslaget, mens de 17 andre blir undersøkt nitidig av kriminalteknikere i jakten på viktige spor. Blant annet laptoper, kamerautstyr, mobiltelefoner, ipoder og annen dyr elektronikk ble funnet bare i «stikkprøvene».

- Det kan se ut som akkurat dette stammer fra privatpersoner, og vi har godt håp om å finne ut hvor tingene er stjålet. Dette er sporbare gjenstander, sier Abrahamsen.

Det var neppe tilfeldig at alt var pakket i kofferter. Noen av dem var også stablet i en kapellhenger, og det kan ha vært like før det antatte tyvgodset havnet utenfor Norges grenser.

PAKKET OG KLART: Politiet kaller timingen av aksjonen «meget strategisk».
PAKKET OG KLART: Politiet kaller timingen av aksjonen «meget strategisk». Vis mer

- Dette var klargjort for transport ut av landet. Vi slo til på et meget strategisk tidspunkt, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Vil fengsle
De pågrepene var to serbere på 28 og 40 år, en serbokroater (48) og en rumener (36). De fire vil bli framstilt for varetektsfengsling i Drammen tingrett i morgen, mens de pågrepne fra Jeløya-aksjonen vil bli framstilt for fengsling i en annen rettssal.

- Vi mener vi har slått ut sentrale aktører, uten at det betyr at vi utelukker flere pågripelser. Vi er særdeles godt fornøyd med denne aksjonen, sier Abrahamsen.

STOR AKSJON: Mange politipatruljer støttet av helikopter deltok i går i aksjonen på Jeløya der tre menn ble pågrepet. Én mann slapp unna.
STOR AKSJON: Mange politipatruljer støttet av helikopter deltok i går i aksjonen på Jeløya der tre menn ble pågrepet. Én mann slapp unna. Vis mer

Grenseløs-prosjektet er et samarbeid mellom flere politidistrikter som skal være en spydspiss i arbeidet mot såkalte mobile vinningskriminelle fra utlandet som opererer i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media